Vse najboljše, Claudia Schiffer!

Moderna muza ne preneha navduševati s svojim izgledom!

»Supermodeli, kakršni smo nekoč bili mi, ne obstajajo več.«

Včeraj je nemška ”Brigitte Bardot” upihnila 48. svečko in se ob tem spomnila vseh velikih dogodkov in prelomnic v svoji bogati karieri.

Claudia Schiffer, ki je svetu znana kot najuspešnejša nemška manekenka svetovnega kova in ustvarjalna urednica lastne linije oblačil, se je rodila 25. avgusta leta 1970, v Rheinbergu, v Zvezni republiki Nemčiji.

Svetlolasa Nemka je zaslovela v zgodnjih devetdesetih, ko je postala ena od najuspešnejših manekenk na svetu. Sprva je sicer želela postati odvetnica, a je te ambicije opustila pri sedemnajstih, ko jo je Michel Levaton, vodja agencije Metropolitan Model, opazil v nekem nočnem klubu v Düsseldorfu. Z njegovo agencijo je kasneje podpisala pogodbo in zelo kmalu postala najprepoznavnejši svetovni fotomodel. Svetovno prepoznavnost je dosegla tudi na račun svojih dobrih atributov – sinje modre oči, naravno blond lasje in visoka postava (meri 1, 81 m).

Ob začetku kariere so jo pogosto primerjali z Brigitte Bardot. Pojavila se je na več kot sedemsto naslovnicah raznih revij in še danes je dovolj popularna, da jo najamejo za oglaševanje raznih parfumov in izdelkov luksuznih brandov. Leta 2002 je revija Forbes njeno premoženje ocenila na 55 milijonov dolarjev.

Bogati karierni dosežki

Svojo kariero je pričela graditi po koncu srednje šole. Takrat je odletela v Pariz na poskusno snemanje in se kmalu pojavila na naslovnici francoske različice revije Elle, ki jo je pariška javnost zelo hvalila. V zgodnjih devetdesetih je zaigrala v zelo komercializiranih reklamah za kampanijo kavbojk Guess?. Paul Marciano je v intervjuju z revijo Forbes za njihov članek »15 lepih supermodelov, ki dobro služijo« dejal: »Guess je postal veliko bolj znan predvsem po Claudijini zaslugi.« Potem, ko se je pojavila tudi na naslovnici mnogih drugih revij, kot so britanska revija Vouge, za katero je naslovnico posnel Herb Ritts, je Claudia kmalu dosegla status supermodela in Karl Lagerfeld jo je izbral za Chanelov nov obraz.

Leta 1999 se je pojavila na novemberski naslovnici ameriške različice revije Vogue, kjer so jo označili za »moderno muzo«. Imenovana za eno od najlepših žensk na svetu, je zaslovela s sposobnostjo, da zapelje globalno občinstvo, s čimer si je zagotovila uspešno kariero. Je prvi fotomodel, ki se je pojavil na naslovnici revij Vanity Fair, Rolling Stone, People in The New York Times, večkrat pa se je pojavila tudi na naslovnicah revij Vogue, Harper’s Bazaar, Elle, Cosmopolitan in Time. Občinstvo je še danes navdušeno nad njenimi manekenskimi nastopi na modnih revijah, kjer je pozirala za pomembne modne hiše, kot so Versace, Yves Saint Laurent, Dolce & Gabbana, Chanel in Valentino.

Podjetna moderna muza

Skupaj s fotomodeli Christy Turlington, Naomi Campbell in Elle Macpherson si od leta 1995 lasti verigo restavracij Fashion Café.

Najslavnejša izjava

Ko so jo vprašali o poklicu fotomodela, je Claudia Schiffer v enem od intervjujev dejala: »Supermodeli, kakršni smo nekoč bili mi, ne obstajajo več.«