Umrl avtor najbolj znanih fotografij Y. S. Laurenta

"Če ne znaš govoriti, boš mogoče znal opazovati.''

Marc Riboud je bil Francoz, ki je obvladal področje fotografije, njegova dela pa so dokumentirala ene izmed najprelomnejših dogodkov v moderni zgodovini. V objektiv je zajel dogajanja v deželah tretjega sveta, nič manj pa se ni navduševal nad podobami mestnih ulic. V ospredje postavljamo tudi fotografije vplivnih oseb svojega časa, ki še danes, skupaj z Riboudom, ohranjajo veliko ime za svet.

Svojo fotografsko pot je začel tlakovati pri 14ih letih, ko mu je oče podaril fotoaparat Vest-Pocket. Zaupanje vanj in slutnjo po uspehu je izrazil s temi besedami: “Če ne znaš govoriti, boš mogoče znal opazovati.”

Leta 1957 je bil eden prvih evropskih fotografov, ki so mu dovolili vstopiti na Kitajsko, kar je za Ribouda pomenilo častno poslanstvo. Imel je tudi vlogo fotoreporterja v Vietnamu, v letih 1968 in 1969, pokrival je Sovjetsko zvezo v 60ih letih prejšnjega stoletja in alžirski boj za neodvisnost od Francije. Njegove fotografije so objavljale najprestižnejše revije, za svoje delo pa je prejel številne pomembne nagrade.

Njegova najbolj znana fotografija je ta, na kateri Jane Rose Kasmir, dekle z rožo, v letu 1967 stoji pred vrsto vojakov, ki so mirili dogajanje med demonstranti proti vojni v Vietnamu. Mnogokrat objavljena pa je bila tudi fotografija pleskarja na Eifflovem stolpu, iz leta 1953. Kot cenjen fotograf in strokovnjak na svojem področju je bil dolgoletni član agencije Magnum.

V arhivu njegovih fotografij se poleg Claudie Cardinale, Salvadorja Dalia, Audrey Hepburn, Vladimirja Nabokova, Jeana-Paul Sartra, Joana Miroa in mnogih drugih, znajdeta tudi Giorgio Armani in Yves Saint Laurent.

Slednja impozantna modna oblikovalca sta bila ujeta v objektiv v svojem ateljeju, med delom in pripravami na modno revijo.

Yves Saint Laurent, Paris, 1964

Yves Saint Laurent, Paris, 1964

Yves Saint Laurent, Paris, 1973

Yves Saint Laurent, Paris, 1959

Giorgio Armani, 1987

Giorgio Armani, 1987