Brezmadežna v poklon Tomažu Pandurju

Predstava, ki je navdušila množice po svetu, sedaj prihaja tudi na oder SNG Opera in balet Ljubljana

»Ves hrup zgodovine je sestavljen iz njihovih tišin. V tej tišini, danes, se Marija v svojem izgnanstvu poskuša spomniti nekaterih besed, obrazov in delov zgodbe. Marija, ki je drzno izzvala vse svete in velike ideje. Tako jih je obdržala. Ker ideje umrejo, če jim nihče ne nasprotuje,« je zapisala Livija Pandur.

Livija in Tomaž Pandur sta ustvarila predstavo o veliki ženski, njeno interpretacijo pa sta zaupala izjemni igralki Nataši Matjašec Rošker, ki nas bo v težko pričakovani monodrami Brezmadežna, 18. julija, na odru SNG Opera in balet Ljubljana, popeljala po poti matere, ki je po izgubi sina, končno spregovorila o samoti in izgubah, ki nas spremljajo skozi življenje.

Brezmadežna je premiero doživela lani, na domačem odru SNG Maribor, nastala pa je po priljubljenem romanu Colma Tóibína z naslovom Marijin testament. Prevod in dramaturgija predstave je delo Livije Pandur, ki se je, kako pomenljivo, prav med ustvarjanjem predstave srečala z njeno največjo življenjsko izgubo, smrtjo Tomaža Pandurja, ki žal ni dočakal premiere Brezmadežne. Livija pravi, da je njen oltar prav gledališki oder, kjer je skupaj s Tomažem preživela celo gledališko življenje. Kljub veliki izgubi je bila Livija odločena, da dokonča delo in ga kot poklon Tomažu, postavi na gledališki oder.

Monodrama v interpretaciji večkrat nagrajene Nataše Matjašec Rošker je oblikovana v štirinajst miselnih pokrajin Marijine poti, ki se sooča z izgubami, samoto, iskanjem smisla v ranah, ki jih zadaja življenje. Predstava, ki je v pretklosti gostovala na številnih odrih po svetu, je navdušila množice in zagotovo bo navdušila tudi obiskovalce 65. Ljubljana Festivala.