Pričetek festivalskega poletja v Ljubljani

V pričakovanju otvoritvenega dogodka 65. Ljubljana Festivala

Vroči dnevi napovedujejo uradni pričetek 65. Ljubljana Festivala, v sklopu katerega se bodo v prihajajočih tednih na različnih kulturnih prizoriščih, v središču prestolnice, zvrstile vrhunske predstave. Da bo letošnjiotvoritveni dogodek na Kongresnem trgu še bolj veličasten, bo poskrbela priljubljena zasedba La Fura dels Baus z z znamenito Carmino Burano.

Le kdo ne pozna najbolj slovitega vzklika vladarici sveta »O Fortuna«? Pesem bo v središču prestolnice zadonela v torek, 27. junija 2017, ko bo Kongresni trg gostil eno najbolj priljubljenih gledaliških zasedb La Fura dels Baus. Španski temperament vrhunske zasedbe igralcev in opernih pevcev, ki se jim bo ob tej priložnosti pridružil tudi Zbor Slovenske filharmonije, slovi po scensko dodelanih igralskih in glasbenih točkah. Te vas bodo popeljale v novo dimenzijo prepleta glasbe in teatra. Za zasedbo pravijo, da s svojimi čutnimi nastopi in neverjetnimi scenskimi elementi, briše meje med običinstvom in nastopajočimi. Četudi ste Carmino Burano morda v preteklosti že slišali v drugačni izvedbi, bo tokratni dogodek prvovrstna izkušnja za vse obiskovalce, ki bodo napolnili Kongresni trg. Španska zasedba, ki polni največje gledališke odre po vsem svetu, je nastala konec 70. let. S svojim teatralnim pristopom bo zasedba na oder prinesla neverjetno energijo in preplet dovršene scenografije ter vrhunskih opernih in igralskih presežkov. Predstava vas bo s pretresljivimi scenami, posebnimi učinki in celo pomladnimi dišavami odpeljala v močno in globoko čustveno dogajanje, ki ga je v tridesetih letih prejšnjega stoletja uglasbil Carl Orff.

Težko pričakovani spektakel Carmina Burana pa je le uvod v dobra dva meseca trajajoči 65. Ljubljana Festival, ki bo gostil izvrstne domače in tuje glasbene, gledališke ter plesne izvajalce. V prihodnjih tednih bo Ljubljana zaživela v duhu vrhunskih predstav, kjer boste ljubitelji umetnosti in kulture zagotovo prišli na svoj račun. Festival Ljubljana pa se že z uvodnim dogodkom iz zavetja domačih Križank, seli v osrčje prestolnice, s čimer bodo organizatorji festivalsko dogajanje približali na tisoče obiskovalcem.

Prihajajoči dogodki:

OTVORITEV 65. Ljubljana Festivala – 27. junij 2017Carmina Burana, La Fura Dels Baus // Kongresni trg

  1. junij 2017 – Elina Garanča // Cankarjev dom

30.6 – 3.7. 2017 – Ljubljana Festival na Ljubljanici

30.6.2017 – Tomaž Domicelj // Peklensko dvorišče

3.7.2017 – Orkester Sanktpeterburške filharmonije