Mične Rusinje bodo zatresle oder Cankarjevega doma

Ruski plesni spektakel prihaja v Slovenijo...

Dober mesec od začetka 64. Ljubljana Festivala se kulturno dogajanje v prestolnici nadaljuje z glasbenimi in plesnimi predstavami na različnih prizoriščih. Pred nami je plesni spektakel ruskega ansambla Beriozka, ki s svojimi predstavami navdušuje po vsem svetu, saj so gostovali že v več kot 50-ih državah.

V sredo, 27. julija, bo Cankarjev dom gostil vrhunsko zasedbo, ki vedno znova očara občinstvo s svojimi plesnimi koraki, ki jih v predstavi ne moremo videti. Opazujemo zgolj premikajoča dekleta, ki s svojim premikanjem ustvarjajo neverjetno vzdušje in koreografije, ob katerih nihče ne ostane ravnodušen. Posebnost zasedbe Beriozka je v dovršenosti gibanja, ki rusko tradicijo prepleta s sodobno kulturo. Plesni ansambel je znan po spektakularnih uverturah, ko zasedba s plesom v krogu, s svojim znamenitim korakom, ustvari iluzijo premikajočega se odra, ki gledalce z “lebdečimi” plesalkami na nek način hipnotizira.

Beriozka nas že s svojim imenom popelje v preteklost mogočne Rusije. Ansambel je nastal daljnjega leta 1948 z originalnim imenom Berezka. Ime Berezka je močno zaznamovalo rusko zgodovino in kulturo, izvorno pa iz ruščine berezko prevajamo v brezo. O skupini krožijo številne govorice, ena najglasnejših je ta, da so članice ansambla zavezane k molčečnosti in skrivnosti svojih plesnih korakov, ki jih ne smejo deliti niti s svojimi najbližjimi. Vodja ansambla Mira Kolcova govorice zanika in dodaja, da je občinstvo vedno znova navdušeno, kar sama ne pripisuje zgolj njihovim dovršenim telesnim gibom temveč njihovi izraznosti, ki izvira iz dna duše.