Kako postati uspešen podjetnik?

Uspešno podjetniško druženje...

Business Café organizira druženja malih podjetnikov in tistih, ki si to želijo postati, jih spodbuja in nudi nove možnosti mreženja. Odvija se na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori, Makedoniji in od junija, tudi v Sloveniji. V šestih letih delovanja je bilo več kot 100 dogodkov na katerih je bilo predstavljenih več kot 300 inspirativnih in uspešnih podjetniških zgodb ter več kot 10.000 obiskovalcev. Zadnje tovrstno druženje se odvijalo pred nekaj dnevi v ljubljanskem ABC Hubu. Kljub temu, da je tovrstni dogodek pri nas čista novost, je organizatorki in lastnici licence Zori Jakolin, uspelo prostor napolniti in v njem ustvariti prijetno energijo in številne priložnosti.

Ob vstopu v šesto leto delovanja Business Café-ja smo posredovali dve pomembni sporočili, da “Nismo sami” – ko smo na začetku v vodenju lastnega podjetja, se vsi soočamo z vzponi in padci, ter ”Mogoče je uspeti tukaj in zdaj”. Kako uspeti v svojem poslu ter kaj potrebujemo za uspeh in razvoj našega podjetja so nam razkrili gostje našega dogodka: Urša Žorž iz podjetja Eventio, Franci in Alen Pliberšek iz podjetja Mik Celje ter Alja Viryent, oblikovalka čevljev. Vsi štirje so imeli skupno nit svojih zgodb in sicer, da te v tlakovanju uspešne podjetniške zgodbe mora voditi predvsem strast, volja do dela in zaupanje vase.

Urša Žorž je z nami delila svojo zgodbo o začetku podjetniške poti. Zaposlena je bila v večjem podjetju, kjer se je po 17-ih letih, zaradi kadrovskih sprememb, odločila da se postavi na lastne noge in začne kovati svojo blagovno znamko. »V poslu, ki ga opravljaš je lažje, če te vodi strast in nikoli ne smeš preslišat svojega notranjega glasu, temveč mu moraš vedno prisluhniti. Prav ta te bo namrečvedno vodil in te peljal na pot, ki ti je namenjena,« je poudarila Urša.

Oče in sin, Franci ter Alen Pliberšek sta opisala njuno poslovno turnejo po Ameriki, ki postaja njuna stalnica že zadnje leto in pol ter zadnjo postavitev showrooma v Torontu. Alen je bil v podjetju prisoten že od malih nog in je izpostavil očetov najboljši nasvet, da je  v različnih poslovnih situacijah, priporočljivo šteti do 10, saj nas ravno takšna premišljenost reši kočljivih zadev. Franci pa je izjemno ponosen na uspešnost podjetja in njegovega delovanja v tujini. Razkril nam je, da je največja napaka postavljanje sebe v ospredje in ne potencialnih strank. »Najpomembnejše so stranke, zato se sam držim tega, da ne prodajamo oken, ampak nudimo kakovost bivanja.»

Alja Viryent že 11. leto nadaljuje družinsko tradicijo ročne izdelave čevljev, ki jo je sicer začel že njen praded čevljar, leta 1919. »Na trnovi poti do mojega uspeha je obupal že marsikdo. Skoraj vsi so bili mnenja, da mi ne bo uspelo, a sem vztrajala in zaupala vase, dokler nisem dosegla zastavljenega cilja«, je dejala Alja. Od tod tudi njena poučna anekdota, da je uspeh kot nedosegljiva gora; tik pod vrhom je najtežje in večji kot je vzpon, bolj nas »čevlji tiščijo«. Če nelagodja ne potrpimo, tudi končni cilj ne bo tako zadovoljujoč kot bi bil sicer. Svojo priložnost je našla v tem, da je postala najemnica Pekove proizvodnje in z ekipo nekdanjih delavcev Peka ravno v teh dneh začenja z izdelovanjem najbolj udobnih čevljev med ekskluzivnimi. S to potezo so se začele uresničevati njene sanje o lastni manufakturi čevljev.