64. Festival Ljubljana odpira zvezdnik svetovnega kova

Urugvajski lepotec bo razgrel slovensko občinstvo...

S 27. junijem se uradno pričenja 64. Festival Ljubljana. Ta bo v slabih treh mesecih postregel z mnogimi glasbenimi in plesnimi predstavami, ki bodo združile najboljše domače in tuje izvajalce.

Čakajo nas številne predstave na prostem, ki bodo širši množici približale dela vrhunskih izvajalcev. Otvoritveni dogodek bo gostil zvezdnika svetovnega kova. Basbaritonist Erwin Schrott bo skupaj s sopranistko Jaquelino Livieri poskrbel za nepozabno predstavo in nad opero navdušil tudi tiste, ki jim ta glasbena zvrst morda prej ni bila blizu. Za razliko od večine drugih opernih pevcev je Schrott za javnost zanimiv ne samo zaradi svoje uspešnosti, ampak tudi zasebnega življenja, ki ga je zaznamovalo razmerje z rusko operno divo Anno Netrebko. Schrott in Netrebkova sicer nikoli nista bila poročena, ljubezen pa sta leta 2008 okronala z rojstvom sina Tiaga, ki ga je življenje zaznamovalo z avtizmom. Konec ljubezni med Schrottom in Netrebkovo je bil precej viharen. Njuni življenji sta bili namreč tako zasebno kot poslovno precej povezani in njun razhod je prinesel številne težave. Navsezadnje se je Schrott zaradi odpovedi enega od skupnih koncertov znašel celo na sodišču.

Schrott in Livierijeva bosta na otvoritvenem dogodku na Kongresnem trgu prepevala prav o večni (operni) temi – ljubezni. Izvajalca si bosta bosta oder delila z mogočnim zvokom združenih filharmoničnih orkestrov iz Zagreba in Ljubljane, pod taktirko vse bolj prepoznavnega italijanskega dirigenta mlajše generacije, Francesca Ivana Ciampe.

Zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer bomo morda morali otvoritveni dogodek 64. Ljubljana Festivala, ki naj bi se odvijal na Kongresnem trgu, prestaviti v Cankarjev dom. Končno odločitev o lokaciji bomo sporočili na dan dogodka (27. 6.), ko bomo imeli bolj natančne informacije o vremenu.