5 minut z Róisín Murphy

“Sem zgolj plod nesreče”

Elektro-pop diva Róisín Murphy je v začetku avgusta nastopila na Summer Music Festivalu v Rovinju, kjer je bila pred odhodom na oder za nekaj vprašanj na voljo tudi nam. Celoten intervju si lahko ogledate tukaj. Med drugim nam je zaupala svoj pogled na ljubezen, ki jo na svojevrsten način opeva v zadnji uspešnici Incapable, katere besedilo je med oboževalci dvignilo kar nekaj prahu. Nestrpno pa pričakuje tudi nastop v Kurzschlussu, kjer bo 26. septembra slovenskemu občinstvu predstavila material s projekta All My Dreams, ne bodo pa manjkale niti stare uspešnice, ki so jo ponesle med zvezde.

 

Irska kraljica avantgarde, kot so Róisín ‘okronali’ v javnosti, je zaslovela v glasbenem dvojcu Moloko, kot sama pravi, pa je bil to splet naklučij. “Zase menim, da sem dobesedno postala Moloko, ker sem se zaljubila v nekoga. In še isto noč sva ustvarila zvočni posnetek z malo brezvezne glasbe, ne katerem jaz govorim neumnosti. In zdaj sem tukaj, skoraj 25 let kasneje, na kar sem zelo ponosna. Nisem začela kot pevka in tekstopiska, čeprav to pravzaprav počnem. Sem zgolj plod nesreče oziroma večih nesreč,” je iskrena Róisín, ki se vseh življenjskih izzivov loti s polno mero kreativnosti. Umetnost jo spremlja že iz mladosti. Vedno si je želela postati vizualna umetnica, tako jo je sprva očaral modernizem, kot najstnica pa se je začela navduševati nad sodobno umetnostjo, čeprav prizna, da še danes ne ve, kaj v resnici pomeni avantgarda, ki je tako pogost pridevnik njenemu imenu. “Vem le, da sem samoukinja, to je to, kar sem. Pevka sem postala preko igre in eksperimentiranja. Navdušuje me, da v svoji karieri vedno znova poskušam nove stvari, ki jih nisem še nikoli.” Ravno zato svoja izvirna besedila, s katerimi rada poseže v srž družbenih problemov, dopolnjuje z izvirnimi scenskimi nastopi in odrsko prezenco, katere sestavni del so tudi drzni kostumi. To je tisto, kar po njenem mnenju omogoča pretok energij med njo in občinstvom.

Zaradi nadzora stvari uidejo iz rok

Kreativni proces se pri Róisín ne zaključi zgolj pri pisanju besedila, neustrašna umetnica je poznana po tem, da lahko v enem dnevu ustvari skladbo, zanjo pa zrežira tudi glasbeni video. Tako je bilo tudi pri zadnjem za skladbo Incapable, kjer si je zamislila popolnoma nov look z bujnimi kodri. Čeprav je rada vpeta v vse plati glasbenega ustvarjanja, pa to ne pomeni, da se prepusti brezglavemu nadzoru. “Nadzor ni najpomembnejša stvar, včasih

ravno zaradi nadzora stvari uidejo iz rok. Rada sodelujem … Vedno, ko delam s kreativnimi ljudmi, jih poslušam. Res jih poslušam. Težje je recimo poslušati vsakega, poslušati vse ljudi v industriji, poslušati pričakovanja drugih, pričakovanja oboževalcev in podobno. Ni tako, da ne znam poslušati. Vedno poslušam umetniško nadarjene ljudi, s katerimi delam in se vedno naučim veliko s tega področja. Še vedno pa sem precej naivna glede določenih drugih stvari, kot je na primer poslovni del, če me razumete.” Tega raje prepusti ljudem, ki jim zaupa, sama pa se osredotoči izključno na glasbo. Ta bo v ospredju tudi 26. septembra v Ljubljani, kjer bo z vrhunskimi glasbeniki poskrbela za odlično Kurzschluss LIVE! Doživetje. Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih Eventim.