Zakaj so očala Ray-Ban postala kultna?

Kateri model raybank pa imaš ti?

Kultna sončna očala, ki jim zagotovo ni para so del naše modne kulture že vse od leta 1930, ko so nastale prve aviatorke. S prihodom novih letal, ki so ljudem omogočala leteti višje in višje, se je vse več pilotov v ZDA pritoževalo, da jim sonce visoko v oblakih povzroča glavobole in migrene. V ta namen je bil predstavljen nov model očal, ki je s svojimi zelenimi lečami pomagal pilotom, hkati pa ni vplival na njihovo vidljivost. To je bil tudi trenutek, ko se je rodila blagovna znamka Ray-Ban.

Stil in povezovanje sta ključna dejavnika, ki jima lahko pripišemo uspeh znamke Ray-Ban, nikakor pa ne smemo pozabiti niti na tehnologijo. Izvor same znamke je namreč tehnološki odgovor na težavo, s katero so se takrat spopadali piloti, hkrati pa je danes odgovor tudi na težave in zahteve uporabnikov. Najnovejša tehnološka pridobitev je vključitev naprednega materiala, ki omogoča rešitve za avtomobilsko industrijo, letala, elektroniko in medicinsko industrijo. Tako imenovani LiteForce je vključen v model Aviator in zagotavlja enako moč kot tradicionalni okvir, a nudi veliko večjo prilagodljivost.

V letu 2012 je Ray-Ban praznoval svojo dediščino z novo kampanjo, tokrat imenovano »Legende«. Bistvo kampanije je predstavitev ene osebe iz vsakega obdobja obstoja znamke. 7 različnih fotografij predstavlja razvoj očal vse od tridesetih let prejšnejega stoletja pa do danes. S tem predstavljajo Ray-Ban kot znamko, ki je bila vedno v ospredju kulturnih sprememb ter v ponos tistim, ki so želeli biti opaženi.

Skozi vsako desetletje svojega obstoja je Ray-Ban soustvarjal popularno kulturo ter narekoval modne smernice. Sončna očala Ray-Ban nikoli niso predstavljala le prehodnega trenda, temveč so zaznamovala uporabnika skozi nejgov okus in stil. In sedaj, 75 let po izidu prvih Aviator očal, s katerimi so ameriški piloti dosegli nove višine, Ray-Ban še vedno ostaja trajna klasika. Torej, uspeh Ray-Ban očal ni naključje, temveč skupek vrhunske tehnologije in odličnih marketinških prijemov, ki so dodobra zasidrali “raybanke” v svet znanih.