Vrhunci modnega dogajanja LJFW

Po včerajšnjem navdihujočem večeru nas danes čaka zaključno dejanje jesenske edicije LJFW...

Tretji dan Ljubljanskega tedna mode se je začel mladostno, igrivo in predvsem v ustvarjalnem duhu. Svoje kreacije so namreč predstavili Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil s Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem. Študenti prvega in drugega letnika so v 2. semestru akademskega leta 2016/2017 ob 145. obletnici rojstva in 60. obletnici smrti slovitega arhitekta Jožeta Plečnika, raziskovali njegova dela in jih na sodoben način preoblikovali v novo nastale forme oblačil. Študenti tretjega letnika pa so se predstavili s samostojnimi kolekcijami, ki nosijo izrazito osebne zgodbe mladih talentov.

Večerna sklopa modnih revij sta otvorili madžarski oblikovalki. Kot zanimivost lahko omenimo, da je prva, Celeni, med drugim oblikovala uniforme za atlete madžarske reprezentance Paraolimpijskih iger v Riu de Jainieru leta 2016. Potem so sledile še druge modne poslastice, barvita mešanica materialov, oblik in stila, po modni pisti pa se je v kreaciji srbskega zvezdnika Boška Jakovljevića, sprehodil Samuel Paljk, ki je eden najbolj zaželenih slovenskih moških modelov. Med posameznimi sklopi modnih revij, ki so mimogrede do sedaj vse po vrsti požele glasen aplavz obiskovalcev, si gostje lahko ogledajo tudi razstavo oblikovalcev nakita Olge Košica in Roka Marinška, ki sta jo umetnika, ki ustvarjata pod imenom olgafacesrok, postavila na vrtljiv oder.

Kako so svoje kolekcije opisali njihovi kreatorji, pa preberite spodaj.

Celeni (Madžarska)

Si ženska, mama, sestra in hčerka. Drzni si biti ti, s pomočjo Celeni. ​Kolekcija je luč sveta ugledala v Budimpešti in s preciznimi kroji poudarja žensko telo in tako doseže sofisticiranost in brezčasno klasiko. V vsakem kosu oblačila se v njegovih detajlih skriva zgodba.

Maison Marquise

Glam rock se skriva v vsaki dami. Kolekcija zajema moderno in hkrati elegantno izražanje lepote samozavestne in močne ženske, ki zna izraziti svoj osebni in edinstven stil. Kolekcija sloni na precizni izdelavi, prilagodljivosti, saj se oblačila zlahka spremenijo iz dnevnih v večerna, ter brezčasnosti, brez omejitve z letnimi časi.

Pentlja Concept Store//Mala črna oblekica

Pentlja Concept Store je tudi letos v sodelovanju z LJFW – Ljubljana Fashion Week organizirala natečaj, namenjen predvsem mladim in nadebudnim talentom v modnem oblikovanju. Tokrat jih je postavila pred izziv oblikovanje večne klasike – male črne obleke. »Mala črna« lahko odkrije hrbet, pokaže noge ali dekolte. Je bleščeča in kričeče silhuete, ali pa minimalističen namig. Vseprisotna, nikoli zastarela. Je pravilo, ki nima izjeme. Natečaj je bil namenjen prav vsakomur, na modni pisti pa se je pokazalo 15 izbranih kreacij, ki bodo kasneje razstavljene in naprodaj v Pentlja Concept Store.

TUTU Hats // ŠUMA

Kolekcija unikatnih, ročno izdelanih pokrival, za katera sta oblikovalca našla navdih v drevesih, v gozdu. So prave skulpture, tako ekstravagantne in nepravilnih oblik, kot je narava sama. Močne kot drevesa, a hkrati krhke kot njihove veje. Surove in čudovite. Dobrodošli v gozd!

Boško Jakovljević

Smuti uličnega stila, šika in rdeče preproge.

Lukabu

Urbana in estetsko dovršena kolekcija, s poudarkom na volumnu, močnih barvah, ki jo odlikujeta raznovrstnost in udobnost. Posebno pozornost je oblikovalka posvetila t.i. “boyfriend” plačšem, jaknam v metalnih odtenkih in krznu.

Petja Zorec//Kostya

»Kostya« je profesionalni plavalec iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, ki se s svojim izklesanim telesom in bistrim umom uri za osvojitev zlata. Kolekcija predana gibanju in vodi ponazarja značilnosti ritualov pred, med in po vsakem tekmovalnem nastopu. Udobna, raztegljiva oblačila, kopalke, frotir, kopalni plašči, parke in slavnostna oblačila ob podelitvi so elementi, s katerimi ponosno zastopa svojo ekipo. Prepoznavne barve, ki mu končno prinesejo srebro.

Kostya je konstanten, trden in zvest.

Danes, četrti in hkrati zadnji dan LJFW, pa se na modni stezi obeta tudi enkraten in drugačen šov. Revijo Things I Miss bo s svojim premiernim nastopom v živo, s skladbo “It’s a Shame”, ki je nastala sodelovanju slovenskim producentom Benjaminom Shockom, obogatila švedska Jazz pevka slovenskih korenin Marina Martensson. Z glasbo se ukvarja od mladega, prvič pa smo jo lahko spoznali kot zlato polfinalistko na talentih. Je tudi avtorica besedil, tudi za to pesem, kot pevka pa rada spreminja smeri. Poslušalca pritegne s svojim lahkotnim in prefinjeno nežnim petjem ter čustveno zgodbo. Svoja čustva in značilno izvrstno igro pa je prinesel tudi priznani kitarist Teo Collori.

Po zaključku zadnje modne revije sledi nastop skupine Kikimore.