Utrip ”modne delavnice” na NTF pred LJFW 2017

Vpogled v kreativni kaos, ki te dni vlada na NTF! Z nami je spregovorilo nekaj študentov, ki so nam zaupali rdeče niti svojih kolekcij.

Po uvodni predstavitvi slovenskih predstavnic FASHION SCOUT SEE (Petja Zorec, Sari Valenci, Ana Jelinič) v desnem atriju Mestne hiše se bo dogajanje LJFW selilo pod zvezde, na zgodovinsko lokacijo – Ljubljanski grad, kjer bodo 30. marca svoje kreacije predstavili tudi nadobudni študentje Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani.

Ob 14.30 se nam obetajo kreacije 1. in 2. letnikov, ob 16.30 jim bodo sledili 3. letniki, ob 18.30 pa bodo modno brv pod zvezdami zavzele kolekcije študentov magisterija in projekta Idrijska čipka.

Le 48 ur pred začetkom predstavitve njihovih kolekcij smo jim ukradli nekaj minut in za hip ujeli utrip ”modne delavnice”, kjer prav zdaj potekajo zadnji precizni popravki in končne finese.

Špela Košir, 1. letnik: Na kolekcijo, ki jo bom predstavila na LJFW, je vplival modni oblikovalec Martin Margiela, a hkrati sem izhajala tudi iz sebe. S tem, ko sem sama doživljala osebno notranjo preobrazbo sem iz tega izhajala v dekonstrukcijo in posledično v rekonstrukcijo. Slednje bi lahko primerjala s situacijo umetnice Fride Kahlo, ki je v obdobju, ko je bila najbolj na dnu, naredila še več in še boljše kot bi sicer, kar je bilo potem občudovanja vredno.
Barv, ki sem se jih med kreiranjem posluževala so črna, bela ter rdeča, ki predstavljajo močne in kontrastne barve. Na oblačilih nisem uporabila nikakršnih vzorcev, saj sem želela izpostaviti prav živost in nepogrešljivo dominanco barv.

Eva Bizjak, 1. letnik magisterija: Letos sodelujem skupaj z Anito Bizjak in gre za najino prvo skupno predstavitev. Gradiva na znamki, ki sicer še nima izbranega imena, a je v ”sestavljanju”. Na LJFW bova predstavili štirinajst izhodov, od tega sedem mojih in sedem Anitinih. Oblačila oziroma celotna kolekcija je sestavljena na princip mešanja in kombiniranja tako mojih kot njenih kreacij, kar v končni fazi sestavi celotno podobo. Najino izhodišče so kultna 90. leta pri čemer sva se osredotočili na dialog med modo in antimodo. Anita je izhajala iz hip hop kulture in stila, street style verzija, medtem ko sem jaz kreirala v elegantnejši smeri. Izhajala sem iz že uveljavljene mode za tisti čas; Chanel, Prada in Calvin Klein. Potemtakem bi lahko najino kolekcijo opisali tudi kot kolaž različnih stilov in preplet detajlov iz mode in antimode. Želiva si in upava, da bova po predstavitvi najinih kreacij na LJFW 2017, videvali na ulicah dekleta in ženske v najinih oblačilih, kar je največja nagrada in potrdilo, da delava dobro.

Saša Dragaš, 2. letnik: Rdeča nit kolekcije je arhitektura svetovno znane arhitektke Zahe Hadid, kjer sem iskala navdih v arhitekutrnih oblikah, posluževala sem se sestavljanja elementov z različnimi formami, kar je na kreacijah odlično vidno. Menim, da sta arhitektura in moda vzporedni, vsaka na svoj način vpliva na drugo področje. V mojem primeru sem iskala načine, kako lahko arhitektura vpliva na modno ustvarjanje in končne stvaritve. Kolekcijo tako sestavljajo pletenine, nekaj je tudi prešitega materiala in plastike, dodajala sem mehke gube, med samim procesom oblikovanja kolekcije pa sem med seboj mešala različne teksture materialov. Poudarek kolekciji bodo zagotovo dali bleščeči kosi oblačil.

Uroš Topič, 2. letnik: Izhodišče za kolekcijo je predstavljal slovenski grafik Avgust Černigoj, prav iz tega razloga sem se spustil v konstruktivistične oblike. Delal sem na športni kolekciji, ki prinaša svežino, a hkrati zame tudi izziv, saj je v nasprotju s tem, kar sem navajen ustvarjat. Zame osebno se gre za odkrivanje novih področij že iz vidika spoznavanja novih športnih materialov. Prvi modni videz, ki ga bom predstavil na LJFW je sestavljen iz športne jakne v kombinaciji z volnenimi, črtastimi hlačami, medtem, ko bo drugi videz baziral na konstruktivističnem kombinezonu. Pri snovanju kolekcije se nisem oziral na aktualne trende, oziral sem se le na umetniško izhodišče, a kljub temu ni moj cilj rušiti trenutne trende. Ker se pri modnem oblikovanju zanimam za ready to wear, bi si po predstavitvi želel čimveč odzivov iz širše javnosti, saj je na koncu še vedno pomembno, ali je to ljudem všeč ali neoziroma ali sprejmejo moje kreacije.

Fotografirala: T. B. S.