Umrl je Karl Lagerfeld – ikona modnega sveta

Chanelov kreativni direktor se je danes za vselej poslovil v Parizu, za seboj pa pustil neprecenljivo modno zapuščino.

Danes zjutraj je svet preplavila žalostna vest – svetovno znani modni oblikovalec in kreativni direktor modne hiše Chanel Karl Lagerfeld, je po večkratnih boleznih, ki so ga pestile v zadnjem času, umrl v Parizu.

Glede njegovega zdravja so se že januarja pojavila vprašanja polna skrbi, ko je izpustil modno revijo Chanel Haute Couture za pomlad/poletje 2019. Kreativni direktor je za svojo predstavnico postavil Virginie Viard, direktorico kreativnega studia hiše Chanel. Ta je v njegovem imenu pozdravila goste in sporočila, da se Karl Lagerfeld počuti zelo utrujenega. Pozneje je Chanel podal izjavo za javnost: ”Gospodu Lagerfeldu želimo, da bi čim prej okreval”. Žal se to ni zgodilo…

Njegovi kolegi iz modne sveta, med njimi tudi Lou Stoppard, so se mu že poklonili in izrazili globoko spoštovanje.

View this post on Instagram

RIP Karl Lagerfeld

A post shared by Lou Stoppard (@loustoppard) on

Britanska stilistka in modna novinarka Katie Grand je na Instagramu zapisala: ”Počivaj v miru Karl. Zgodilo se je toliko zanimivih zgodb in zabavnih trenutkov, preveč, da bi jih naštevala, si neverjetno poseben in nadarjen in zelo sem srečna, da sem te lahko poznala.”

V karieri dolgi neverjetnih 7 desetletij je Karl Lagerfeld v modnem svetu pustil neizbrisljiv pečat. S 14 leti se je iz Nemčije preselil v Pariz in postal asistent modnega oblikovalca Pierreja Balmaina, med šolanjem je spoznal še enega modnega velikana, Yvesa Saint Laurenta, nato pa v 60-ih letih delal za Fendi in Chloe.

Leta 1983, desetletje po smrti Coco Chanel, je pričel z dolgo in neverjetno uspešno kariero za slavno modno hišo Chanel. V prvih letih delovanja je delal 16 ur na dan in pri tem neizmerno užival. V Chanelovi modni hiši je ostal rekordnih 36 let.

Lani je za Vouge dejal: ”Moda se vrti okoli sprememb – in jaz imam rad spremembe. Za modo delam tako, kot diham.”

V preteklih tednih so se že sprožile govorice o tem, kdo bi lahko nadomestil vladavino Lagerfelda, ko se bo umaknil iz prestola. Morda bo to direktorica kreativnega studia hiše Chanel, ki se je z Lagerfeldom velikokrat pojavila na modnih brveh, nekateri sicer menijo, da bo njegovo mesto prevzela Phoebe Philo. Za sedaj so to le namigovanja, saj je veliko prezgodaj, da bi imeli konkretne informacije.

V njegov spomin, objavljamo njegove najljubše muze skozi leta čudovitega ustvarjanja. Karl Lagerfeld, počivaj v miru.

Ines De La Fressange

Anna Wintour

Claudia Schiffer

Catherine Deneuve

Kristen McMenamy

Stella Tennant

Kate Moss

Carine Roitfeld

Florence Welch

Vanessa Paradis

Blake Lively

Baptiste Giabiconi

Lily Rose Depp

Alexa Chung

Cara Delevingne

Kendall Jenner

Foto: Getty Images