Rei Kawakubo, ki so jo oboževale ”vrane”

Za vrle poznavalce mode je Rei Kawakubo pojem kontroverznosti...

4. maja, so v newyorškem muzeju Metropolitan otvorili eno izmed najtežje pričakovanih modnih razstav “Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between”, ki je posvečena daleč najbolj cenjeni japonski modni oblikovalki, Rei. Rei Kawakubo.

Za vrle poznavalce mode je Rei Kawakubo pojem kontroverznosti, ki upravičeno pooseblja revolucijo na modnem področju. Je ena redkih uspešnih oblikovalk, ki kljub visokim modnim uspehom, modnega oblikovanja pravzaprav ni nikoli študirala. Rojena na Japonskem, kjer se je srečala s študijem umetnosti in književnosti na Univerzi v Keiou, je bila znana tudi kot hči velikega reformatorja, gorečega zagovornika zahodne kulture in, po besedah Kawakubo, borca za pravice žensk. Miselno odprto domače okolje je mlado Rei že od nekdaj vzpodbujalo k snovanju lastnih zamisli in sledenju le – tem. Odskočna deska v svet mode ji je predstavljala vloga modne stilistke, leta 1967, v enem izmed japonskih tekstilnih podjetij. Le dve leti pozneje, ko je bila dobro utečena kot freelance stilistka, je s sedemindvajsetim letom pričela kreirati in proizvajati svoja lastna oblačila, ki so že takrat nastajala pod imenom Comme des Garçons. Znamka je s svojimi prvimi zametki bliskovito prišla na dober glas, Japonci pa so v njej videli velik potencial in jo dvignili v sam vrh kot najpopularnejšo japonsko modno znamko tistega časa. V letu 1975 je Rei Kawakubo odprla prvo trgovino v Tokiu, z letom 1978 pa je ženski liniji oblačil dodala tudi moško kolekcijo.

Še preden se je zgodil eden izmed njenih največjih premikov na področju modnega udejstvovanja, ko je prvič prikazala svojo kolekcijo v Parizu (1981), je bila nepredstavljivo priljubljena ter si v zelo kratkem času pridobila velik krog oboževalcev, ki so jih japonski mediji poimenovali klan ”vrane.

Pravijo, da se najdlje obdržijo tisti, ki sledijo svojim načelom in svojim izvornim idejam. Rei je bila takšna miselnost pravzaprav vcepljena, sprejela pa ne bi nobenega kompromisa niti alternative takšnemu mišljenju. Kakor ni sledila pravilom in že podanim modnim, umetniškim, komercialnim smernicam na začetku, jim danes sledi še manj. Prav malo mar ji je za tradicionalno konstrukcijo oblačil, spotakne pa se tudi ne ob raziskana dejstva in opažanja, kaj je med ljudmi bolj priljubljeno in bolj zaželeno. Značilno trdno in trdo kontroverznost je dokazala med drugim v 80-ih, ko je iz vseh svojih trgovin odstranila ogledala, saj je pri strankah želela doseči zavedanje materiala oblačila, njegove udobnosti in prijetnega občutka, ko so oblačilo pomerili.

Še danes, v 74. letu starosti, Rei Kawakubo spada med najinovativnejše in začudenje vzbujajoče modne oblikovalce, kar jih modna scena premore, s svojim dolgoletnim delom pa je inspirirala številna odmevna oblikovalska imena, ki vključujejo tudi Martina Margielo, Ann Demeulemeester in Helmuta Langa. Zato lahko brez slabe vesti trdimo, da velja za glavno gonilno silo kreativnih podvigov v modnem ustvarjanju.

V vseh teh letih še vedno teži k raziskovanju odnosov med telesom in oblačilom na konceptualni ravni; oblačilni kos zanjo v prvi vrsti predstavlja umetniški objekt – stvaritev umetnosti, pri čemer se ne obremenjuje s problemom in/ali zahtevo nosljivosti. V vsem današnjem modnem kaosu, ki vlada na tem področju, Rei Kawakubo ostaja pojem specifičnosti, njene kreacije pa predstavljajo nekaj fantastičnega in prekomejnega. Tako v dobrih kot v manj dobrih časih za modo, ostaja promet modne znamke pri letnem dobičku 220 milijonov dolarjev. Neminljiv uspeh pojasnjuje z dejstvom, da pri Comme des Garçons v vseh časih in vseh okoliščinah delujejo po enakem modelu ter potujejo s svojim ritmom v smeri lastnega toka.

Njej, revolucionarni ženski, ki je vredna globokega spoštovanja in na katero gledajo mlajši uspešni modni kreatorji kot na večno profesorico v dotični stroki, je bila posvečena tudi letošnja slovesnost Met Gala, ki pa se je ni udeležila. Vas preseneča? Verjetno ne.

Vpogled v najnovejše kolekcije Comme des Garçons in kolekcije izpred nekaj let.