Odštevamo dneve do začetka LJFW

Prihodnji teden bo Ljubljana v znamenju mode...

Spomladanski LJFW, že 8. po vrsti, se ne bo odvijal le na novi lokaciji, ampak bo postregel tudi z novimi oblikovalskimi imeni, iz Slovenije in tujine, svoje kreacije pa bodo predstavili tudi gostje z Beograjskega tedna mode.

Ljubljanskemu tednu mode so že nekaj časa zvesti modni oblikovalci Ana Jelinič, Simona Kogovšek, Barbara Vrbančič, Maja Štamol, Petja Zorec, David Bacali in blagovna znamka Things I Miss, ki je letos združila moči s hrvaškim Studiem Marković in jih zagotovo ni potrebno dodatno predstavljati. Letos se jim bodo na modni stezi, na novi lokaciji Ljubljanskega tedna mode, studiu Viba film, pridružila še štiri nova slovenska oblikovalska imena. Maja Zupan je gluha modna oblikovalka z istoimensko blagovno znamko oblačil. Renata Bedene je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, smer oblikovanje tekstilij in oblačil. Od leta 2001 samostojno deluje na področju tekstilnega oblikovanja. Patricia Pie je blagovna znamka za ženske, moške in otroke, za katero stojita dve modni oblikovalki, Karmen Sanda in Barbara Franjić. V izbranih kosih oblačil se v notranjosti skriva sporočilo, ki je namenjeno lastniku izdelka. Tanja Uvera je svojo poslovno pot začela v pletilnem studiu Draž, od leta 1999 pa ustvarja samostojno. Na modni reviji bo nove trende predstavil tudi največji ponudnik modne obutve v Sloveniji, podjetje MASS.

Tako kot je za prvi dan Ljubljanskega tedna mode običajno, svoje kreacije predstavljajo tudi mladi in nadarjeni študentje Naravoslovnotehniške fakultete, ki imajo letos kar dva termina in sicer si lahko njihovo prvo modno revijo ogledate v sredo, 4.4., ob 14.00.

V Ljubljano pride Beograd

Tudi spomladanska edicija bo v znamenju medregijskega sodelovanja. Eden izmed bolj zanimivih izhodov bo v sredo, 4.4., zagotovo tudi predstavitev oblikovalcev z Beograjskega tedna mode (BFW), s katerimi nas vežejo dolgoletne vezi, v Slovenijo pa pridejo vedno radi tudi zato, ker je po njihovih kreacijah kar precej povpraševanja.

Kako pomembno je to sodelovanje, se zavedajo tudi tamkajšnji organizatorji. Nenad Radujević, BFW: “Sodelovanje med LJFW in BFW se odvija že vrsto let, začelo se je zato, ker smo oboji želeli prispevati k razvoju modne scene v obeh državah, s tem, ko nastopamo skupaj, pa imamo obenem tudi več možnosti pri širjenju na sosednja tržišča. Dobra primera našega sodelovanja sta projekta Fashion Scout SEE in mednarodni natečaj Noizz Fashion Award, na katerem je lani zmagala prav Slovenka, Sofija Urumovič. V Beogradu vedno radi gostimo slovenske oblikovalce in tudi naši oblikovalci izjemno radi pridejo na LJFW”. Tako se bodo v sredo, 4.4., ob 19.00, slovenskim ljubiteljem mode predstavili: LalicA, modna znamka oblikovalke Aleksandre Lalić, blagovna znamka Modle oblikovalke Vesne Kračanović, Daniela Glišić, ena najbolj znanih srbskih modnih oblikovalk, Budislava Keković, ki je svojo kolekcijo pomlad-poletje v okviru Fashion Scout programa predstavila pred dvema letoma na modnem tednu v Londonu, lani marca pa je na BFW prejela tudi nagrado Textile Designer Award, Svetlana Jaćović, ki je beograjska modna oblikovalka, katere oblačila so luksuzna in izdelana ročno, še ena od priljubljenih srbskih oblikovalk je tudi Jasmina Vujović, ki je na modni sceni že 14 let, videli pa bomo tudi kreacije znamke Lily Tailor, ki jo ustvarja Ljiljana Joksović Mutić in na izviren način združuje modo in umetnost.

Vračajo se tuja oblikovalska imena

Slovenskim in srbskim, se tudi letos pridružujejo modni oblikovalci iz Hrvaške, Madžarske, Makedonije in Bolgariije. Med njimi je tudi nekaj imen, ki so svoje kreacije predstavili že lani novembra: Nitoya (Hrvaška), Lore (Hrvaška), Mateyaneira (Hrvaška), Maison Marquise (Madžarska), Ludus (Makedonija) in Maks (Hrvaška), Slovenijo sta si za predstavitev koekcije izbrali tudi hrvaški oblikovalski zvezdnici, ki ustvarjata pod blagovno znamko Budoir, med novimi imeni pa so Krie (Hrvaška), Nebo (Hrvaška), Kalastore (Bolgarija), Ana Maria Ricov (Hrvaška), Prik (Srbija), Madame Demode (Hrvaška), Dioralop (Hrvaška), Kaviy Couture (Hrvaška) in Andy’s Fashion (Hrvaška).

Program letošnjega Ljubljanskega tedna mode si lahko ogledate na naši spletni strani www.ljfw.org, vstopnice so že na prodaj na prodajnih mestih Eventima.