Ločiš umetno krzno od pravega?

Hitre in zanesljive metode za razlikovanje umetnega krzna od pravega. Dobro je vedeti.

Kako se prepričati o tem, ali tipate pravo krzno ali zgolj imitacijo krzna? Kljub temu, da je uporaba pravega krzna čedalje bolj sporna, je vedno priporočljivo razširiti obzorja in znanja o omenjenem tekstilnem materialu, s katerim se v zimskem obdobju najpogosteje srečujemo. Najenostavnejši so štirje preizkusi, ki nam vzamejo le malo časa, a veljajo za zanesljive metode razlikovanja umetnega krzna od pravega. Postopek izdelave umetnega krzna nam pojasni pojave, ki se zgodijo ob preizkušanju materiala.

Proces imitacije krzna vsebuje specifične poobdelave, s katerimi pridobi veliko značilnosti naravnega krzna. Blago se najprej toplotno obdela, z namenom skrčenja vlaken, ki dajo po postopku materialu stabilnost. S pomočjo žičnatih krtač se iz blaga odstrani ohlapna vlakna, ki so šibkejša od preostalih kompaktnejših, njihova prisotnost pa bi potencialno lahko povzročila poslabšan izgled in otip končnega izdelka. Sledi grobo striženje, kjer se vlakna odrežejo na željeno dolžino. Blago se nato spolira, da dosežemo željen lesk ter povečamo gladkost površine vlaken. Na mokro površino se nanesejo kemikalije kot so silikoni in različne smole ter s tem izboljšamo mehkobo in lesk blaga, ki se ga pozneje znova spolira za ponovno povečanje leska. Tik pred zaključkom procesa imitacije sledi poslednje striženje ter glede na željene karakteristike krzna strojno kodranje, ki spremeni strukturo vlakna.

Razlikovanje umetnega krzna od pravega

Test na otip: Potipamo dlake tako, da jih povaljamo med palcem in kazalcem.

Pravo krzno: Na otip je gladko in mehko in se z lahkoto povalja med prsti.

Umetno krzno: Na otip je bolj grobo in ne tako mehko.

Test glede na videz: Preverimo ovratnik s krznom dolgodlakih živali. Pihnemo vanj, da se dlake razdelijo.

Pravo krzno: Običajno je videti več plasti tankih, skoraj valovitih dlak, ki tvorijo gosto podlanko, iz katere štrlijo daljše dlake. Podlaga je usnjena.

Umetno krzno: Struktura je bolj enostavna, posamezne dlake so pogosto enake dolžine in celo barve.

Test z buciko: Prebodemo podlago z buciko.

Pravo krzno: Skozi usnje bo šla bucika zelo težko.

Umetno krzno: Bucika enostavno prebode osnovo.

Test z ognjem: Pazljivo izpulimo nekaj dlak in jih podržimo pod plamenom.

Pravo krzno: Smodi se in smrdi enako kot lasje.

Umetno krzno: Topi se kot plastika in tudi vonj je enak zažgani plastiki. Na koncu dlake se naredijo majhne plastične kroglice, ki so trde na otip.