LJFW: Več, kot pričakuješ.

Center Ljubljane bo znova poživilo modno dogajanje, saj se bo Ljubljanski teden mode med 1. in 4. aprilom odvijal na Trgu republike.

Pred vrati je spomladanski Ljubljanski teden mode in ob tej jubilejni, 10. ediciji lahko rečemo, da je LJFW edina in vsebinsko najbogatejša modna stalnica, ki dvakrat na leto v slovenski prestolnici poskrbi za to, da na svoj račun pridejo vsi modni navdušenci.

‘’Zdi se mi, kot da smo šele dobro začeli, a me je številka 10 pred edicijo spomnila, da smo že nekaj časa tu in pridno in redno opominjamo javnost na kreativnost in kvaliteto ne le slovenskega, temveč tudi regionalnega modnega oblikovanja. Tak projekt ni enostaven in zahteva kontinuiteto, ekipo s ciljem in voljo premakniti stvari, da ne omenjam količine dela na področju komunikacije z oblikovalci, industrijo, partnerji, podporniki, mediji, obiskovalci, kot tudi z ostalimi javnostmi. Stvari se namreč nikoli ne zgodijo same od sebe, vedno je nekdo zadaj, ki ‘jih zgodi’. Veseli nas, da smo iz edicije v edicijo večji, močnejši in da naš glas odmeva tudi izven naših meja. V uspeh si štejemo tudi to, da je zanimanje za kolekcije oblikovalcev veliko in komercialno uspešno, kot tudi to, da z vsako edicijo poskrbimo za kakšno odmevno novost,’’ je povedala izvršna producentka LJFW Melinda Rebrek.

Tokrat smo izbrali lokacijo v centru Ljubljane, Trg republike, kot glavna partnerja pa sta se nam pridružili podjetji Volkswagen in Philips. Modne navdušenke in navdušenci bodo prve tri dni lahko uživali ob predstavitvah modnih oblikovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Madžarske in Avstrije, četrti dan pa bo na prizorišču ponovno showroom, kjer bodo kreacije izbranih oblikovalcev tudi na prodaj oz. jih bo možno pomeriti in naročiti. Ta dan bodo razglašeni tudi prejemniki nagrad LJFW WOW (Winners Of The Week), ki so bile premierno podeljene na novembrski ediciji, z najboljšo kolekcijo pa je strokovno žirijo prepričala Sanija Reja Aske, ki se bo LJFW z novo kolekcijo udeležila tudi tokrat.

Sanija Reja Aske

Poleg nje bomo na modni stezi videli tudi nekaj znanih komercialnih blagovnih znamk, predstavitvam pa se bo pridružilo tudi veliko že uveljavljenih in svežih imen slovenskega modnega oblikovanja.

Patricia Pie

Za izbor oblikovalcev in koordinacijo modnih revij že sedmo edicijo LJFW skrbi Nina Jagodic. “Oblikovalce izbiramo na različne načine. Nenehno spremljamo, kaj se dogaja na področju Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije … Imamo dober pregled nad oblikovalci, tako tistimi, ki so že uveljavljeni, kot tudi nad novimi imeni. Končna izbira je ponavadi zmes vabil oblikovalcem, ki so z nami že dalj časa in novih imen iz celotne regije, ki jih k sodelovanju povabimo prvič. Nekaj oblikovalcev se nam priključi tako, da zmagajo na kakšnem natečaju, ki je povezan z LJFW. Zgodi pa se tudi, da se kakšni oblikovalci prijavijo sami, nam pišejo in izrazijo željo, da bi na LJFW predstavili kolekcijo. V tem primeru o udeležbi odločajo njihove pretekle reference. V vsako edicijo priključimo tudi najvidnejše študente iz obeh slovenskih fakultet, veliko pozornosti namenimo študentskim revijam in budno spremljamo najboljše. Njih tudi povabimo, da pri nas izpeljejo svojo prvo samostojno revijo,” postopek izbire sodelujočih modnih oblikovalcev pojasnjuje Jagodiceva.

David Bacali

Dogajanje v sklopu LJFW ni omejeno samo na štiri dni modnega dogajanja, ampak je to že nekaj časa tudi zgodba o modi, ki se dogaja med posameznimi edicijami in še vedno je eden od naših temeljev delovanja intenzivno povezovanje z regijo. Dokaz, da nam gre to dobro od rok in da je Ljubljana postala mesto, ki v regiji tudi na področju oblikovanja igra pomembno vlogo, je zagotovo uspešen projekt Fashion Scout SEE (FS SEE). Tako bo ena od modnih revij, ki bo vredna posebne pozornosti, tudi finalni izbor tega mednarodnega projekta. Izbor se je v Ljubljano preselil iz Beograda, zmagovalci regijskih natečajev pa se bodo predstavili pred mednarodno žirijo. Po trije nadarjeni oblikovalci iz Makedonije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in BiH ki so jih na internem natečaju zbrale strokovne žirije modnih tednov znotraj regije, se bodo predstavili na posebni modni reviji. Glavna nagrada je predstavitev zmagovalne kolekcije na Londonskem tednu mode. Slovenijo bodo tokrat predstavljali Ivan Rocco, Jona Bednjanec in Dejan Petrović.

Ana Jelinič

Foto: LJFW