LJFW: 3. dan smo videli 11 fantastičnih modnih revij

Zadnji dan modnih revij je minil v znamenju drznih kreacij.

Tretji dan Ljubljanskega tedna mode je otvorila kolekcija Things I Miss, zaključil pa se je s pompoznostjo revije Cha.Rak.Ter. Na Trgu republike se je tokrat odvilo 11 modnih revij.

Zadnji dan modnih revij je minil v znamenju drznih kreacij, modnih presežkov, stoječih ovacij in prijetnega druženja. Šotor na Trgu republike je pokal po šivih in v zraku je bilo čutiti veselo razpoloženje obiskovalcev. Med znanimi obrazi smo na primer opazili Ursulo Gawish, Dejana Davida Kemperleta, Danico Lovenjak, Kajo Flisar, Milana Gačanoviča in blogerko Laro Begič, ki so ves večer z navdušenjem občudovali modne napovedi domačih in tujih modnih oblikovalcev.

 

Že ob prihodu je pogled obiskovalcev ujel novi Volkswagnov T-cross, ki se je z barvo in prezenco odlično ujel z modnim svetom, v oglasu zanj pa sicer nastopa tudi ena in edina modna ikona Cara Delevigne, ki nas že nekaj let navdihuje s svojimi ostrimi potezami in neverjetno drznostjo. Na modni pisti LJFW pa so tudi tokrat navdušili modeli agencije Immortal Models Management, ki že tradicionalno sodelujejo pri soustvarjanju visoke mode v regiji in so postali res pravi prijatelj Ljubljanskega tedna mode.

Veliko pozornosti je pritegnila revija blagovnih znamk s.Oliver in Comma v sodelovanju s trgovino Pentlja Concept Store, publiko pa je popolnoma navdušila modna revija Joseph Ribkoff, ki kot ena vodilnih znamk v svetu ponuja modna oblačila za široko pahljačo postav. Najnovejšo kolekcijo je predstavila ekipa raznolikih modelov, ki so jo sestavljale tekmovalke televizijske uspešnice The Biggest Loser in dekleta iz gibanja I Am All Women. V času, ko svet bolj kot kdajkoli prej podpira edinstvenost vsakega posameznika, je potrebno poudariti, kako pomembna je široka izbira mode za prav vsak okus in postavo.

»Danes sem se po modni brvi ljubljanskega tedna mode sprehodila prvič in res sem vesela, da se je to zgodilo, saj se mi zdi to, da smo kolekcijo predstavljali modeli z najrazličnejšimi postavami, pomembna prelomnica za slovenski modni svet,« nam je zaupala Nataša Mernik, ena izmed deklet I Am All Women in pobudnica gibanja.

Po pisti LJFW se je sprehodila tudi pevka Tamara Goričanec, za katero je bil včerajšnji dan res nekaj posebnega. Poleg tega, da se je prvič sprehodila po brvi ljubljanskega tedna mode, je namreč izdala tudi svoj novi singel in videospot. »Lahko rečem, da je danes zame res precej natempiran dan,« nam je povedala. »Sicer pa je vzdušje tukaj fenomenalno. Sicer nisem vajena hoje po pisti, lahko pa rečem, da treme nisem imela, saj sem vajena nastopanja pred publiko,« je še komentirala in dodala, da je res vesela, da se modni svet razvija tudi tej smeri ter spodbuja oblikovanje tudi za drugačne postave.

Poleg omenjenih dam, so se po ljubljanski modni pisti sprehodile tudi tri tekmovalke trenutno aktualnega resničnostnega šova The Biggest Loser Slovenija, ki ga lahko gledamo na Planet TV. »Hoja v petkah ni tako preprosta, moram priznati, da imajo manekenke res težko delo,« je povedala Belma Ljutić. Z njo se je strinjala tudi njena sotekmovalka Gaja Rozman. »Zelo se mi je bilo všeč sprehoditi po pisti LJFW. Bilo je prvič, a nepozabno. Seveda je bilo prisotne nekaj treme, a tiste zdrave in res sem vesela, da sem se prijavila v ta šov, ker sicer česa takšnega nikoli ne bi doživela,« je bila vesela Gaja. Vsem trem je bila Ribkoffova kolekcija izredno všeč, s petami pa, kot pravijo, niso imele posebnih težav.

Revija je požela bučen aplavz, popolnoma navdušena pa je bila tudi Ula Furlan. »Vsakič znova si rada ogledam revije na Ljubljanskem tednu mode in res sem vesela, da je edini dogodek tega formata pri nas, ki raste, vztraja in ostaja stičišče, kjer se srečujeta slovenski dizajn in pa platforma za druženje in spoznavanje novih okusov in vizij. Neskončno me je navdušila modna revija Joseph Ribkoff, ki morda ni bila modno oziroma oblikovalsko presežna, je pa gotovo zaigrala na tisto človeško noto, ki je v trenutnem svetu precej manjka. Modno stezo je vrnila navadnemu človeku, dvignila je atmosfero v šotoru, vsak izhod je bil nagrajen z aplavzom, vsaka ženska je bila slavljena zaradi tistega kar je in ne tistega, kar bi mogla biti,« je bila pod vtisom revij iskrena Ula. »Sicer pa mi je bila izredno všeč kolekcija Damijana Rakovića Ponoreliija, ki mi je zelo ljub, navdušila me je tudi kolekcija Things I Miss s svojimi iskrenimi, nepretencioznimi kreacijami. Kaj naj rečem, LJFW nam prav vsako edicijo postreže novo češnjo na vrhu torte, ki nas preseneti in popolnoma očara. In še, da ne pozabim, ne morem prehvaliti pričesk in make upa na pisti, noro,« je še povedala.

Kot že rečeno, je kreacije dopolnil izjemen make-up, ki ga je s pomočjo nizozemske kozmetike Lookx cosmetics in Carpusove ekipe umetelno zasnovala umetnica ličenja Špela Ema Veble. »Za nami je še en nadvse uspešen teden mode. Pri ličenju še vedno vztrajam pri čim bolj naravnih videzih, kjer pustimo, da do izraza pride tista prava, avtentična lepota ženskega obraza. To seveda malce poudarimo in dopolnimo z različnimi barvami, a nikakor ne pretiravamo. Obrvi smo pustili popolnoma naravne, le počesane, kožo sijočo in svežo. Pri zasnovi videzov me je malce inspirirala ikonična Twiggy, nekateri so bili precej geometrični, drugi bolj artistični. Seveda so bile pri tem izredno pomembne želje oblikovalcev, z make-upom smo namreč pomagali povedati neko zgodbo, ki so jo želeli sporočiti,« nam je povedala Špela Ema, ki vsako edicijo znova navduši s svojim inspirativnim in iskrenim ustvarjanjem.

Za nami je pester večer, poln presenečenj, ekipa LJFW pa je ponovno dokazala, da je prezenca modnega dogajanja več kot dobrodošla tudi v Ljubljani. Kako pomembno se jim zdi, da naša prestolnica vedno znova najde posluh za modno ustvarjanje, nam je potrdila tudi zelo zadovoljna in razpoložena publika, ter mnogi zadovoljni znani obrazi, prepričani, da se LJFW brez težav primerja tudi z velikimi mednarodnimi modnimi spektakli. V malce manjši različici, seveda.

Ljubljanski teden mode se bo uradno zaključil z današnjim Showroomom, kjer si boste lahko pobližje ogledali in kupili predstavljene modne kreacije kar 29 oblikovalcev, sledila pa bo že tradicionalna podelitev modnih nagrad WOW. Vstop je prost.

Oblikovalci tretjega dne in opisi kolekcij

Things I Miss

Znamka Things I miss, za katero stoji kreativna direktorica Tina Princ, se je leta 2016 uvrstila med 10 najbolj trajnostnih modnih znamk na modnem dogodku v Londonu. Zavezala se je tudi k modi, prijazni do okolja, obljubo ohranjanja našega planeta, živalskih vrst in zdravja ljudi pa potrdila tudi s podpisom mednarodne pogodbe Global Fashion Agenda’s 2020 Circular Fashion Commitment. Potrditev in občudovanje je požela celo pri reviji Wallpaper* magazine, to sezono pa je na LJFW predstavila kolekcijo, ki poudarja strast, avtentičnost in močno vizijo, združeno z okoljsko misijo. Z mislijo, da so oblačila naša druga koža, znamka Things I Miss predstavlja inspirativno garderobo, ki je prijazna okolju in ljudem, hkrati pa drzna v svoji eklektičnosti, kreativnosti in predanosti.

PRiK

Za znamko PRiK stoji oblikovalka Dušica Županjac. Nadvse nosljiva kolekcija SS19 je pripravljena za momentalno uporabo, že v prvem trenutku pa na ženski poudari osebnost in močan duh. Znamka je priljubljana predvsem med ženskami, ki jih zanima dizajn ter uspešnimi karieristkami, ki prisegajo na visoko kakovost, fine materiale in občutek luksuznega udobja.

Svetlana Jaćović

Svetlana Jaćović, ki je sprva pod istoimensko znamko ustvarjala poročne obleke, tudi z letošnjo kolekcijo ostaja zvesta svojemu slogu, ki vedno vključuje inovativnost in pregled sodobnih trendov. Tipični beli in kremasti barvi parirajo zlata in osveženi trendi v fluo podrobnostih. Ženske, aplikativne silhuete temeljijo na različnih virih inspiracije, ki izzovejo oblikovalkino oko – od mojstrovine moderne arhitekture do elementov, vzetih iz narave sintetiziranih v cvetličnih motivih.

Joseph Ribkoff

Joseph Ribkoff je mednarodna znamka oblačil, ki v vsakdanje garderobe žensk po vsem svetu z bazičnimi kosi vnaša vtis urejenosti, hkrati pa v sproščeno identiteto dodaja brezbrižni šik. Oblačila, ki podpirajo široko paleto postav, pristajajo prav vsaki ženski, ki si v življenju želi udobja, praktičnosti in kakovosti. To sezono znamka predstavlja spomladansko in poletno kolekcijo, ki s cvetličnimi vzorci in nežnimi barvami obeležujejo romantiko, poudarjajo ženstvenost in svobodo izbire. Vsi modni kosi so kompatibilni s pripadajočimi dodatki iz linije modnih torbic in jeansa.

Profound Apparel

Andrea Anić z znamko Profound Apparel na letošnji ljubljanski teden mode vnaša prepih zadnjega desetletja prejšnjega stoletja. V ospredje postavlja jeans v inovativni kombinaciji s črtastimi in karo bombažnimi tkaninami. Kolekcijo sestavljajo večni kosi – obleke, površniki, krila in majice. Namenjeni so močnim ženskam, ki znajo svoj osebni slog poudariti na avantgarden način, so pogumne in rebeliozne junakinje svojega časa. Oblikovalko navdihuje nepremagljiva moč ženske energije, ki jo simbolizira tudi z uporabo škotskega karo vzorca, ki je nekdaj pripadal le moški populaciji.

S.Oliver in Comma

s.Oliver to pomlad in poletje navdušuje z Black Label kolekcijo za ženske in moške, ki poudarja tri glavne modne trende, združene v vznemirjujočo linijo oblačil. Kolekcijo je navdihnila zgodba para, ki potuje po svetu, ustvarja skupne spomine in prihodnost. Modne kose za moderne ženske je navdihnil Pariz, ki se odraža v suverenih kosih elegantnih in čistih linij, obogatenimi s svetlečimi tkaninami in luksuznim občutkom. Temelj moške kolekcije pa je seveda preprostost kombiniranja, ki je primerna za poslovne pa tudi sproščene življenjske trenutke. Na reviji pa smo spoznali tudi novo kolekcijo priznane ženske znamke Comma, ki to sezono daje največji poudarek ženstvenosti, a eleganco kombinira z urbano estetiko. Oblačila so modna, elegantna in izpolnjujejo zahteve dresscoda za različne priložnosti. Pomlad je čas zabav in posebnih priložnosti, zato je Comma oblikovala posebno kolekcijo, ki je namenjena prav tem priložnostim.

Damir Ranković Ponorelii

Kolekcijo Zgodba Divje Rože in Starega Kavča sestavljajo zelo izrazni vzorci vseh barv poletja 2019. Prevladujejo svetle primarne barve, v vzorcih pa prevladujejo motivi cvetja, ki se skozi kolekcijo transformirajo v bolj kubistične forme. Ker je celotna ideja kolekcije predstavljena z načini recikliranja, je tokrat imel priložnost oblikovati sveže kreacije iz starih materialov, ki so se kopičili v kleteh in skladiščih. Zaznamuje jo družbeno-politično dogajanje sveta in Slovenije. Vsako oblačilo nosi svojo zgodbo znotraj ljubezni Divje Rože in Starega Kavča, berljivo v modnem jeziku tako strokovnjakom kot ljubiteljem mode.

Jona Bednjanec

Pletenine pod imenom Jona Bednjanec so kombinacija različnih vezav, barv in vzorcev. Dokaj mlada znamka, katero ustvarja Jona Bednjanec je zmes vseh zgodb in okolja, ki Jono navdihujejo že vrsto let. Njena želja po znanju tehnologije pletenja se kaže v tem, da vsak kos ali kolekcija, ki jo je naredila do sedaj vsebuje različno uporabo vezav in materialov. Plastenje, vzorec na vzorec, barve ter različne vezave so motivi preko katerih si Jona želi, da bi bila prepoznavna in s katerimi bi rada nagovorila potencialne kupce in širše slovensko občinstvo. Letos se bo prvič predstavila kot samostojna znamka na Ljubljanskem tednu mode. Inspiracijo je črpala iz stila šestdesetih let prejšnjega stoletja, kjer je iskala navdih za vzorce in pletilske vezave v tekstilu, modi in umetnosti.

ZIA

Zia ni le bliskovito rastoča evropska znamka, temveč simbol močne identitete. Predstavlja ženske subjekte z močnimi in vznemirljivimi osebnostmi, izrazitim osebnim slogom in smislom za humor. Njihova percepcija sveta je drugačna, z življenjem sodelujejo in ne tekmujejo. Zio je zanje ustvarila oblikovalka Csizmazia Anett, ki združuje neomejeno nosljivost visoke ulične mode s cenovno dostopnostjo ter tako navdušuje vse, ki vedo, kaj želijo. Njegove kolekcije so nadvse sodobne, moderne in vznemirljivo atraktivne, hkrati pa so lahko tudi temelj vsake modne garderobe. Kose z visokokakovostnih materialov navdihujejo diametralnost nasprotji, urbano okolje in vi, ljudje.

Janja Videc

Janja Videc deluje v skladu z novim pristopom v modi – ne upošteva sezon in se ne opredeljuje glede namembnosti ali starostnih skupin – namenjena je vsakemu individualnemu posamezniku, da jo na oseben način integrira v svojo garderobo. Znamka temelji na poudarjanju individualnosti, v skladu z vizijo o svetu, kjer vsak posameznik svobodno živi in ustvarja svojo lastno realnost. Deluje družbeno odgovorno, lokalno, trajnostno. Oblačila temeljijo na monokromatični barvni lestvici, naravnih materialih, minimalistični estetiki ter možnosti nošenja na več različnih načinov. Za vsako kolekcijo Janje Videc stoji arhetipska zgodba, izpeljana iz opazovanja sodobne družbe, spiritualnosti in umetnosti. Njene kolekcije temeljijo na subtilni, minimalistični estetiki in raziskovanju ženskih arhetipskih likov, ki jih na podlagi lastnega videnja prevaja v vizualen jezik.

Cha.rac.ter couture

Po skoraj desetletju življenja v Parizu se je avstrijska oblikovalka Christina Schatzeder polna izkušenj in navdiha vrnila na Dunaj, da ustvari svojo znamko Cha.rak.ter couture, ki obsega več kot le kreiranje in šivanje oblačil. Je platforma kreativnega ustvarjanja in inovativnih idej, trgovina s konceptom, ki se odraža v ročno izdelanih modnih dodatkih in trenutni kolekciji Breathe. Slednja poudarja pozitiven odnos do bivanja in uravnoteženega življenja. Minimalistični kosi s športno noto poudarjajo samozavest, udobje in lahkotnost, ki jih prinaša dinamična elegance.

Foto: LJFW