1. dan LJFW

Jesenska otvoritev edicije LJFW je bila prizorišče vseh: tistih, ki ustvarjajo in tistih, ki ljubijo modo.

Jesensko edicijo LJFW, ki se odvija v filmskem studiu Viba film, je v ponedeljek, 5. novembra otvorila modna revije Matee Benedetti, prvi dan pa se je skupaj predstavilo 14 modnih oblikovalcev.

Ideje stkejo ustvarjalnost, ustvarjalnost rodi modo, moda da slog in osebno zadovoljstvo. In prav jesenska otvoritev edicije LJFW je bila ta dan prizorišče vseh: tistih, ki ustvarjajo in tistih, ki ljubijo modo. Dogodku, ki je že zdavnaj prerasel slovenske okvirje in že nekaj zadnjih edicij uspešno sodeluje tudi z mednarodno priznanimi oblikovalci in modnimi ustvarjalci izven naših meja, se je tokrat kot glavni pokrovitelj pridružil ​Sensodyne​​.

Tokratna jesenska modna pripoved je številne obiskovalce, med njimi so bila poleg modnih urednic in urednikov ter številnih modnih infulenserk, tudi znana imena slovenske scene, kot na primer ​Nuška Drašček​​, ​Maja Ferme​​, ​Ula Furlan​​, ​Lara Komar, ​Tone Fornezzi Tof​​, ​Regina, Lorella Flego, Miha Kavčič​​, ​David Urankar in Filip Kržišnik, popeljala v najrazličnejše barve, linije in kroje, zato se je našlo za vsak okus nekaj.

Lore

Patricia Pie

Vsebinsko največji modni dogodek pri nas je otvorila spektakularna modna revija ​Matee Benedetii, ki je v Sloveniji pionirka trajnostnega ustvarjanja. Predstavila se je s prestižno in s cenovno bolj dostopno linijo ter tudi z moško modo. Matea je bila žal odsotna, bila je na službeni poti, a je imela na začetku revije video nagovor, modno revijo pa je koordinirala njena ekipa. Na splošno so bili obiskovalci navdušeni nad predstavami slovenskih modnih oblikovalcev in eden najpogostejših komentarjev je bil, da so se tokrat še posebej izkazali in prav vsak kos je bil nosljiv in je našel svojega oboževalca med gledalci.

Matea Benedetti

Matea Benedetti

Lara Komar​​, ki je hkrati tudi obraz Medexove Kolagen kampanje, je modne revije z zanimanjem spremljala iz prve vrste. »Prvič sem na tovrstnem dogodku in sem naravnost navdušena, sploh ker sem tukaj s prijateljico, ki je modna oblikovalka in lahko skupaj sproti komentirava videno,« je o LJFW povedala Lara, kot najbolj nenavaden modni kos v svoji garderobi pa je izpostavila velik rdeč klobuk. »Ne le, da je viden zaradi žive barve, predvsem je tako velik, da ga človek nikakor ne more spregledati, če se kje pojavim z njim,« je še dodala Lara.

Veliko nenavadnih in posebnih kosov v svoji omari skriva ​Salome​​. »Predvsem imam veliko ekstravagantnih kosov kostumografa Alana Hranitelja, ki poskrbi, da se iz športnih dnevnih oblačil na tovrstnih dogodkih prelevim v pravo divo. Mislim, da smo ženske kar drzne, si pa premalo upajo predvsem moški predstavniki. Na cesti namreč srečam čisto premalo odštekanih moških,« je v svojem slogu dodala Salome.

Boudoir

Velika ljubiteljica mode je tudi igralka in televizijska voditeljica ​Ula Furlan​​, ki ima rada predvsem dobre dizajnarske kose, a hkrati priznava, da je kdaj z izbiro tudi udarila mimo. »Bolj kot z oblačili sem predvsem kot najstnica eksperimentirala z lasmi. Od prekratkega fru fruja do zabritih las. Očitno sem mogla izraziti in najti sebe. Hvala bogu sem se,« je povedala Ula.

In ker za dovršen videz niso dovolj le lepa oblačila, pač pa celoten “look”, so za modele, ki sodijo pod okrilje modne agencije Immortal Model Management, poskrbeli številni lepotni strokovnjaki.

»Ne verjamem v modne smernice, saj je bolj pomembna inspiracija pri posamezniku. Letos je v ospredju naraven, čist videz kože, ki ga poudarimo s šminkami v jesenskih odtenkih,« je povedala vodja make up artistov ​Špela Ema Veble​​, pod vodstvom katere v zaodrju LJFW ustvarjajo študentje Carpus Make up studia. Pri delu uporabljajo dekorativno kozmetiko Golden rose in negovalno kozmetiko Nivea, s katero poskrbijo za dobro podlago. »Brez dobre podlage namreč ni dobrega make upa. To se še posebej pozna pri starejši koži, kjer ob nepravilni izberi pudra lahko nepravilnosti in gubice celo poudarimo, namesto da bi jih prekrili,« pravi Špela, ki pa je hkrati opazila, da moški in ličenje v Sloveniji niso več tabu tema, kar jo zelo veseli.

Patricia Pie

Ludus

Dolgoletni partner LJFW je tudi Mič Styling in pod vodstvom ​Aske Kajtazovič nastajajo pričeske, ki so obvezen sestavni del vsakega videza. »Danes smo uporabili veliko, tako imenovanega, lahkega laka in sponk za lase, saj smo morali skozi izhode pričeske stalno nadgrajevati. Tudi na splošno je letos je v ospredju naraven, organski videz, vse je lahkotno in temu primerni so tudi izdelki, ki jih uporabljamo. Las mora biti dober pripravljen tudi na pokrivala, še posebej na baretke, ki so letos “in”, medtem ko se umikajo stroge pričeske in močni kodri,« je povedala mojstrica pričesk, ki je ta večer skupaj s svojimi kolegi uporabila vrhunsko lasno kozmetiko Paul Mitchell.

Ludus

Simona Kogovšek

Številni obiskovalci so se med modnim dogajanjem lahko osvežili z brezplačnimi napitki Vitamin Well, za ljubitelje mehurčkov je poskrbela tudi Francoska blagovna znamka vin z novo linijo penin J.P. Chenet Fashion, ki se je ob jesenskem tednu mode tokrat prvič predstavila na slovenskem trgu. Zbrane je fascinirala z različnimi sadnimi okusi in posebnim dizajnom barvnih stekleničk.

Oblikovalci prvega dne:

MATEA BENEDETTI // SLOVENIJA

Navdih za kolekcijo so koralni grebeni. So eni najbolj raznolikih in dragocenih ekosistemov na Zemlji, ki jih človekova dejanja resno ogrožajo. Veliko truda je bilo vloženega v raziskovanje tropskih rib za razvoj potiskov z motivom morskega življenja. Tako je ustvarjena vrhunska, barvita kolekcija, ki odraža lepoto različnih ribjih vrst.

LORE // HRVAŠKA

Inspiracija za jesensko kolekcijo je roman Sto let samote, z za znamko značilnim tradicionalnim navdihom, ki je realiziran s sodobnimi kroji, naravnimi tekstili in materiali v slogu teme. Pričakujemo lahko volno, kašmir, moher, svilo in viskozo. Skozi njih sta izraženi tema kolumbijskega izročila in Marquezova predstavitev družine Buenda.

PATRICIA PIE // SLOVENIJA

Navdih za kolekcijo FREEDOM so vsakodnevni rituali, opravila, sprehodi po ulicah, pobegi v naravo in druženje s prijatelji. V Patricia Pie romantičnemu slogu kombiniranja prosojnih in strukturiranih materialov, funkcionalnosti in močne oblikovalske note. Z za znamko značilnimi potiski in posebno kolekcijo @peppermintstreet obutve.

BOUDOIR // HRVAŠKA

Kolekcija “Look at me” je v celoti narejena na etičen način, v lastni proizvodnji. Eklektična mešanica “couture” in ‘waw’ kosov, prepoznavnih avtorskih potiskov, couture pokrival, močnih grafičnih a amorfnih elementov postavljenih ob nosljive kose.

SIMONA KOGOVŠEK // SLOVENIJA

Kolekcijo so navdihnile trenutne osebne in življenjske spremembe, povezuje jih s pavjim perjem in njegovim pomenom. Samozavest, samospoštovanje, prepričanost o čarih svoje notranje in tudi zunanje lepote. Tudi tokrat sodeluje z Viktor Barlič obutvijo.

LUKABU // HRVAŠKA

Za elegantno in šik kolekcijo z imenom “Rolling in the deep” je oblikovalka dobila navdih ob obisku obalnega mesteca Sevid na Hrvaškem, kar odražajo odtenki zelene in modre. Kolekcija odseva oblikovalkino analiziranje same sebe, sprejemanje odločitev, prevzemanje odgovornosti in hkrati tudi občutek umirjenosti, ki te preplavijo, ko vstopiš v trideseta leta. Vsak kos je izrazit in intimen, obenem pa nosljiv in se spogleduje z udobjem.

ANA JELINIČ // SLOVENIJA

Kolekcija se imenuje Frajla. Frajla je spogledljivka polna življenja. Svobodomiselna dama, ki živi polno, včasih celo prepolno življenje. Včasih sramežljiva, včasih polna sama sebe. Kičasta, a vedno urejena. Detajli so njena ljubezen, s katerimi zapolni prazen prostor. Je ujetnica sodobnega življenja. Zelo samozavestna, a v sebi čutna in včasih krhka.

RENATA BEDENE // SLOVENIJA

Kolekcija je sestavljena iz raznovrstnih materialov, tako po videzu, otipu kot sestavi. “Razmišljam ohlapno, sproščeno, o možnostih kombiniranja, svojstvenih izbirah posameznika, o samosvojih zgodbah, ki nastanejo… Nekje dodam barvo, vzorec za dinamiko. Drugje puščam čistost materiala, da ovije telo in poudari ženstvenost. Pri temnih tonih se prepuščam igrivemu plastenju strukturiranih materialov. Svetlejši del kolekcije je grajen iz naravnih materialov, zato so oblačila prijetna za čez ves dan. Barve prehajajo od toplih belih, nekaj rumene, zasivljenih lila, temno rdečih, preko temno modrih v črne. V takem sosledju si oblačila sledijo od dnevnih do večernih izhodov. Pri čemer puščam veliko možnosti pri kombiniranju in plastenju vseh kosov v kolekciji, kar je rdeča nit kolekcije,” pripoveduje oblikovalka.

BARBARA VRBANČIČ // SLOVENIJA

Tokratna kolekcija, ki je naslovljena z O, črpa svoj navdih v geometriji, osnovnih likih in linijah. Umetnost prepogibanja papirja v določen lik oziroma skulpturo je prevedena v tkanine in pletenine. Origami kot oblačilo, oziroma oblačilo ki ga kot origami, lahko zložimo in v takšnem stanju vidimo njegovo izvorno obliko, ki sicer na telesu dobi bolj fluidne, mehkejše linije.

MADAME DEMODE // HRVAŠKA

Navdih za kolekcijo z naslovom Trubadur je ime samo in oblikovalko je spodbudilo k še drznejšemu oblikovanju. Za znamko značilna črnina je tokrat nadgrajena z uporabo sive in barvami jesenskega listja ter kovinskih detajlov kot so ključavnice in vijaki.

MAKS// HRVAŠKA

Kolekcija je polna plaščev, ki so uporabni na več načinov in jih lahko apliciramo tudi na moški stil. Uporabljeni naravni materiali kot je bombaž, gaza in platno hkrati predstavljajo tudi osnovo za pripadajočo kampanjo ‘The Love Disintegration’, ki temelji na preprosti igri črne in bele.

MATEYANEIRA // HRVAŠKA

Kolekcija Mellow je nastala z mislijo na stil naših mam, ko si bile v “naših letih.” Ko smo komaj čakale/-i, da bomo lahko oblečene/-i enako. Končno se je vrnil čas ‘co-ord’ setov, širokih ramen in ženstvenega stila. V kombinaciji s klobuki oblikovalke Sare Zavernik je kolekcija klasična, polna ‘statement’ kosov, ki so narejeni z mislijo na kakovost materialov in produkcije. Navdušili sta s plašči in bluzami, za katere je bilo iz prvih vrst slišati, da bodo zagotovo pristale v omarah slovenskih modnih navdušenk.

LUDUS // MAKEDONIJA

Kolekcija oblikovalca, ki na LJFW vedno navduši slovenske ljubitelje mode, do zdaj so bile vse kolekcije, ki jih je predstavil na zadnjih treh edicijah LJFW, razprodane, raziskuje trajnost skozi uporabo naravnih materialov. Ostaja v okvirjih minimalizma in skulpturalne vizije. ‘Monoscapes’ ne pozablja na trenutne trende, ustvarja brezčasen videz in se potaplja v filozofska vprašanja o barvi v zahodni kulturi. Kolekcija temelji na premisi knjigi Chromophobia Bavida Butlerja.

M FICTION // SLOVENIJA

Kolekcija, ki je zelo nosljiva, svoj navdih črpa v utripu mestnega življenja, v mestu, ki nikoli ne spi in kaosu, ki se nikoli ne konča. Čar in izziv tega kaosa je zliti kulturo, zabavo, hobi in delo v eno. Barvna paleta v kolekciji kriči po eksploziji čustev in energije.