Koža: Zakaj se pozimi hitreje staramo?

V zimskem času je se naša koža hitreje stara, tukaj pa je nekaj razlogov zakaj je temu tako...

Ko gre za kožo, je najpomembnejše pravilo – nega skozi celo leto! Če želimo imeti lepo in urejeno kožo, je v zimskih mesecih ne smemo zanemariti, saj bi to lahko povzročilo njeno staranje. Spodaj predstavljamo pet razlogov, zakaj se naša koža pozimi hitreje stara in nasvete, kako se temu izogniti.

Prha s toplo vodo

Večina se v zimskem času rada tušira z vročo vodo. Nič ni prijetnejšega od vroča kopeli ko pridemo premraženi domov, kajne? Pa veste, da je to proti usluga vaši koži? Vroča voda kožo dodatno izsuši, kar povzroča hitrejše staranje. Zakaj se to dogaja? Vroča voda iz kože odstrani naravno maščobo, koža pa ostane suha in občutljiva. Priporočljivo je tuširanje z mlačno vodo, kožo pa po tuširanju navlažiti z vlažilnim mlekom ali oljem za telo.

Suh zrak

V zimskem času je zrak hladen in suh, ta kombinacija pa na kožo ne vpliva najboljše. Poleg rdečice, ki jo na koži povzroča mrzel in suh zrak, ruši tudi njeno naravno ravnovesje, zato jo je potrebno pogosto mazati z vlažilnimi kremami, da bi preprečili suhost in preobčutljivost.

Krema za zaščito pred soncem

Tudi v zimskem času je potrebno uporabiti izdelke z zaščito pred soncem. V oblačnem vremenu ali če pada sneg, kožo moramo zaščititi pred sončnimi žarki. Čeprav je v zimskem času intenzivnost UVB sevanja manjša kot poleti, UVA sevanje obstaja in prav to sevanje je “odgovorno” za večino poškodb DNA celic, ki povzročajo pospešeno staranje. To sevanje lahko povzroči tudi kožnega raka, zato morate skozi celo leto skrbeti za uporabo kreme z zaščitnim faktorjem.

Stres

Pozimi smo pod večjim pritiskom. Se sprašujete zakaj? V počitniškem času si postavljamo visoka pričakovanja in cilje, ki v nas povzročajo veliko stresa. Ko ste pod stresom, se raven kortizola (stresni hormon) poveča, kar ima negativen učinek na našo kožo. Povzroča poslabšanje tona in teksture, kar prispeva k prezgodnjemu staranju. Poizkusite biti sproščeni in najti čas zase, saj boste tako preprečili slab vpliv na kožo.

Agresivni izdelki za kožo

V zimskem času ni potrebno uporabljati enakih izdelkov kot poleti, saj so vremenske razmere drugačne, naša koža pa bolj občutljiva in suha ter bolj nagnjena k draženju. Zato se je priporočljivo izogibati izdelkom, ki agresivno vplivajo na kožo. Zaželeno je, da uporabite izdelke na oljni osnovi, ki kože ne bodo izsušili.

Foto: Pinterest, Instagram