Končno je tudi Vivienne Westwood dobila svojega!

''Če kot modni oblikovalec nimaš svojega dokumentarca, ne obstajaš.''

Zadnjih nekaj let dokumentarci o modnih ikonah in modnih oblikovalcih rastejo kot gobe po dežju, nazadnje pa je svojega dočakala tudi vedno ostra Vivienne Westwood.

“Westwood: Icon, Punk, Activist”

Vivienne Westwood, ki velja za eno izmed najbolj odštekanih modnih oblikovalk našega časa, svetovno javnost pa vedno znova razburka s pikrimi, a iskrenimi izjavami o modnem stilu npr. Michelle Obama in Kate Middleton, je po biografskem knjižnem delu dočakala tudi dokumentarec. O biografiji je avtor in igralec Ian Kelly, ki je pred njenim izidom z Vivienne tesno sodeloval, takrat dejal, da je njeno življenje odličen in nazoren prikaz obravnave širših vplivov na povojno Britanijo. Kot obljubljajo ustvarjalci dokumentarca, bi naj bilo tudi slednje delo zelo prepričljivo, poučno in sila zanimivo, kakor biografija, ki je izšla pred petimi leti.

Modna revolucionarka je sprva modo prezirala, celo sovražila, saj je morala zanjo trdo garati, preden je bilo njeno delo opaženo in trud poplačan. Močno kariero je zgradila na bogatem pisanem perju, dandijevskem videzu in obarvanih majicah iz obdobja punka. Udarna začetnica punk gibanja o svojem modnem ustvarjanju meni: “Osnove mojega ustvarjanja se odražajo v analizi vseh prelomnih obdobij, ki sem jih preživela, in v pazljivi dolgoletni izgradnji osebnih intelektualnih okvirjev. Samo z nepopularnimi idejami je mogoče spremeniti svet. S krojem lahko pokažemo marsikaj in menim, da je tehnika nezamenljiva. Velika zabloda tega stoletja je, da ima kreativnost prednost v primerjavi z vsemi drugimi kvalitetami.”

Ljubiteljice kultne serije Seks v mestu in istoimenskega filma, jo najbolje poznajo po glamurozni poročni kreaciji, ki še danes velja za eno od najlepših oblek vseh časov v filmski industriji. A kljub vsemu uspehu in pohvaljeni kreaciji, je Vivienne londonsko premiero filma zapustila že po 10 minutah, s pojasnilom, da ji delo kostumografinje Patricie Field ni niti malo všeč, kostumi v filmu pa so dolgočasni, nezanimivi in brezosebni.

Več o ekstravagantni modni personi in njenem nenavadnem življenju, ki je bilo polno padcev in nepričakovanih odrekanj, pa v dokumentarcu, za katerim stoji Lorna Tucker, ki je dve leti zbirala informacije in spremljala vsakdanje življenje Vivienne Westwood in njenega četrt stoletja mlajšega biseksualnega partnerja Andreasa Kronthalerja.