Kakšni naj bodo otroški copatki?

Otroška nogica se najbolje razvije brez kakršnekoli obutve. Žal pa nam okolje tega vedno ne omogoča, zato je zelo pomembno kakšne copatke izberemo.

Vsekakor starši radi upoštevamo modne smernice in svoje malčke oblečemo v trendovska oblačila. Vse lepo in prav, toda pri obutvi bodimo raje previdnejši, prepričajmo se, da so copatki/čevlji primerni, hkrati pa omogočajo otroku zdrav razvoj malega še nerazvitega stopala.

Večina fizeoterapevtov se strinja, da bi bilo najbolj idealno, če bi lahko bili vedno bosi, tako bi razvijali stopalne mišice, loke in živčne končiče. Stopalo pri razvoju namreč ne potrebuje nobenih pomagal – trdih podplatov, stopalnih lokov ali dvignjenih pet. Otroška nogica se najbolje razvije brez kakršnekoli obutve. Žal pa nam okolje tega vedno ne omogoča, zato so copatki/čevlji nujno “zlo”, ki se mu težko izognemo. Bomo pa vseeno otroškim stopalcem precej pomagali, če izberemo prožno, mehko obutev, ki je najboljši približek bosega stopala.

Začetek novega šolskega leta je naše malčke iz dvorišča preselil v vrtec ali šolo, kjer so copatki obvezna oprema vsakega otroka. Kakšni naj bodo copatki, smo poklepetali z Majo Krajnc, lastnico podjetja Snugi: 

Pediatri in ortopedi po vsem svetu priporočajo nošenje mehkih copatk za pravilen razvoj stopal. Torej mehki, nedrseči copatki, narejeni iz naravnih materialov so nedvomno najboljša izbira. Če pa zagotovimo še udobje, zračnost in lahkotnost, potem smo na dobri poti, da otrokom ponudimo copatke idealne za pravilen razvoj otrokovih stopal in pravilne hoje.”

SNUGI copatki – ročno izdelani v Sloveniji

Pa veliko lahkotnih, udobnih in “zdravih” korakov želim vašim malčkom!