Kako pravilno spraviti zimsko obutev?  

Preden pospravite zimsko obutev preberite naše nasvete, saj lahko s pravilno nego in shranjevanjem obutvi znatno podaljšate čas uporabe. 

Prihajajoča pomlad bo s toplejšimi dnevi pošteno prevetrila našo garderobo – tople zimske plašče bodo nadomestili lažji trenči in usnjene jakne, debele puloverje bomo zamenjali za lažje, tanjše in redkeje tkane pletenine, dame bodo posegale po vse tanjših nogavicah, zimske škornje pa bodo nadomestili barviti pomladni modeli. Preden pospravite zimsko obutev pa preberite spodnje nasvete, saj lahko s pravilno nego in shranjevanjem obutvi znatno podaljšate čas uporabe. 

Čiščenje 

Kakovostne usnjene škornje, kot so na primer različni modeli čevljev Ara, je dobro očistiti večkrat v zimskem času, saj jim vreme nič kaj ne prizanaša – plundra, sol, sprememba temperature iz višje v nižjo so dejavniki, ki vplivajo na čevlje. Na koncu sezone pa čiščenju posvetite še več časa. Najprej s čevljev z vodo in mehko krpo odstranite morebitne kamenčke ter ostanke blata in soli, nato pa z drugo nežno krpo ter vodo z milom (le-to naj bo zelo nežno, najbolje, da kupite čistilno sredstvo, ki je izdelano posebej za usnjene čevlje) še enkrat dobro očistite.  

Negovanje 

Ko so čevlji dobro očiščeni, pustite, da se posušijo na zraku. Nato jih premažite z negovalno kremo za usnje – včasih so naši stari starši uporabljali čebelji vosek, nekateri prisegajo na navadno kremo za roke, ki je dovolj hranljiva, najbolj priporočljivo pa je kupiti primeren izdelek, ki je namenjen prav negi in zaščiti usnja. Čevljev pred letnim shranjevanjem ni potrebno impregnirati, to boste storili jeseni, ko jih boste zopet začeli uporabljati. 

Shranjevanje 

Če vam prostor omogoča, ob nakupu čevljev shranite originalno škatlo in pa tudi papir ali karton, ki je bil v samem čevlju. To je še posebej pomembno pri višjih škornjih, da ne izgubijo oblike. Ko jih dajete na »letni spanec« jih napolnite s tem papirjem (če ste ga vrgli stran, bo to funkcijo dobro opravil tudi navadni časopisni papir), da bodo imeli lepo obliko, nato shranite v škatlo in pa v omaro. 

Vse skupaj vam ne bo vzelo prav veliko časa, se pa pri kakovostnih usnjenih čevljih ali škornjih, ki marsikomu predstavljajo večletno naložbo, vložek časa za ta postopek izplača, saj boste tako čevlje dlje časa ohranjali lepe in nepoškodovane in jih boste posledično lahko nosili več sezon.