Je z modno znamko Céline, kot jo poznamo, konec?

Je Hedi Slimane zares prava izbira za kreativnega direktorja hiše Céline?

Odgovor na zastavljeno vprašanje v naslovu bo pokazal čas. A mnogi so mnenja, da s prihodom novega kreativnega direktorja prihajajo za modno hišo Céline popolnoma drugačni časi, polni korenitih sprememb.

Dober mesec dni po tem, ko je svet mode presenetila ena nabolj nepričakovanih novic, da imenitna Phoebe Philo zapušča mesto kreativne direktorice pri modni hiši Céline po kar dolgih desetih letih, se je tokrat na njeno mesto povzpel vsestranski Hedi Slimane, ki je znan po tem, da pri znamkah, ki se jih ”dotakne”, pusti svoj namočnejši dolgoročen pečat.

49-letni Hedi Slimane, rojen Parižan, katerega primarno poslanstvo je bila fotografija, se je v svojih zgodnjih letih preusmeril tudi v modo. Svet ga pozna predvsem kot bivšega kreativnega direktorja modne hiše Saint Laurent, ki jo je v svojem času preimenoval (iz imena je odvzel Yves), svojo sled pa je pustil tudi pri Dior Homme.

Slimane bo s svojimi pomembnimi zadolžitvami in nalogami, ki jih prinaša vloga kreativngea direktorja, pričel 1. februarja, prvo kolekcijo za dotično modno hišo pa bo predstavil septembra v sklopu Tedna mode v Parizu. Povsem samoumevno je, da se modni svet že ”trese” od pričakovanja njegovih kreacij za Céline, ki je do sedaj slovela po zelo izčiščenih krojih in prepoznavnih ženskih kosih.

Nad veliko in zavidljivo nalogo, ki je vsekakor čast za priznanega oblikovalca, je navdušen in počaščen tudi on sam, drzno izbiro zamenjave kreativnega direktorja pa podpira nihče drug kot Karl Lagerfeld, ki je Slimaneu v čestitki zapisal sledeče:

”Zelo sem očaran, kakšen sijajen izbor!”

Medtem, ko nekateri pozdravljajo Hedia Slimanea z veliko optimizma in pozitivne privoščljivosti ter se popolnoma navdušujejo nad njegovo novo vlogo, ki bo znamki Céline nedvomno prinesla svež veter z veliko močnimi in udarnimi sunki, je na drugi strani tudi ogromno skeptikov in negativnih mnenj modnih poznavalcev in tistih, ki spremljajo njegovo delo že od začetka. Slednji se namreč bojijo prav teh udarnih sunkov, ki bi močno žensko znamko razbili na drobne koščke in vanjo vrinili popolnoma drugačen slog, ki bi usodno zaznamoval njeno modno in stilsko identiteto. Znano je tudi, da Hedi že pripravlja načrte za vzpostavitev pravtako moške linije oblačil in ne samo ženske, kar je bil prvi alarm za tiste, ki niso podpirali njegove izbire. Spet drugi mu očitajo preostre posege v vse modne hiše, kjer je deloval, saj je ne glede na leto, modne smernice in karakter znamke, predstavljal kreacije, ki so si bile med seboj zelo podobne in ”nič posebnega”. A slednje naj presodi vsak sam.

Zaenkrat lahko le ugibamo ali se bo uresničil eden izmed hudomušnih predlogov, ki zadeva preimenovanje znamke Céline v znamko Héline”. Marsikdo se ne bi niti čudil…