Je na naslovnici Vogue-a zares Gigi Hadid?!

Najslabša naslovnica revije Vogue do sedaj.

Italijanski Vogue ponovno kontroverzen, tokrat z naslovnico.

Kontroverzne rešitve, ki vzbudijo provokacijo, italijanski izdaji modne biblije Vogue niso tuje. V nizu najzloglasnejših se je nazadnje pridružila naslovnica z Gigi Hadid, ki pa je tako neprepoznavna, da so se ob izidu zadnje številke revije porajali celo dvomi, ali je na fotografiji zares ona. Kljub vsem pomislekom je na naslovnici resnično ena najbolje plačanih manekenk našega časa, 23-letna Gigi.

Je to najslabša naslovnica revije Vogue nasploh?

Mnogi, tako njeni oboževalci, laiki kot modni poznavalci in strokovnjaki, so dotično naslovnico označili za slab in površen izdelek, kar pa ne gre zgolj na račun spremenjene podobe Gigi, ki ji je konec konec le posel, da obvlada transformacijo zunanjega izgleda, temveč so v njeni podobi prepoznali posmeh tistim ženskam, ki se poslužujejo samoporjavitvenih izdelkov ali drugih tretmajev za zagorelo polt. Naslovnica je v zelo kratkem času sprožila val negativnih komentarjev in resnih kritik, kjer se je ponovno pojavil izraz ”blackface”, v smislu, da modni svet še zmeraj ni pripravljen na razprave in reševanje občutljivih tem, ki zadevajo ves svet in ne zgolj modne industrije.

Po neverjetnem plazu pritožb, ki se je vsul na vse vpletene, torej na priznanega fotografa Stevena Kleina, mlado manekenko in navsezadnje na modno revijo, sta se Gigi in Vogue tudi javno opravičila:

Prosim za razumevanje, nisem bila jaz tista, ki je odločala o tem, v katero smer bo šla kreativa na snemanju, enako velja za oblikovanje fotografije, ki je šla na naslovnico. Ampak, vseeno bi se rada opravičila, kajti moj namen ni bil v tem, da bi vzela priložnost komu drugemu. Upam, da je moj primer dobro svarilo vsem revijam. To so resne stvari, ki predstavljajo, kaj moda je, naša odgovornosti je, da te stvari izpostavimo in poskrbimo, da bo v svetu mode več raznovrstnosti,” je mlada manekenka zapisala na Twitterju.