60-dnevni izziv: Majhni koraki do velikih sprememb

Za velike osebne sprememebe in zmage ne potrebujemo velikih korakov, malenkosti nas lahko popeljejo v višave. Z nekaj preprostimi jogijskimi asanami je lahko vaš dan popolnoma spremenjen!

Življenje brez stresa, v popolnem miru in povezanostjo s samim sabo, zdrava prehrana, pozdravi soncu ob jutranjem svitu… saj veš, takrat ko še vsi spijo in meditacija za dober začetek dneva… Tako nekako si ljudje predstavljajo, da izgleda življenje učitelja joge. In ob tej misli, da nekdo dejansko to počne vsak dan, postanejo še bolj razočarani nad samimi sabo, dobijo občutek manjvrednosti in tonejo še globje v temačne misli. Včasih mogoče celo zaznam nekaj zavisti iz okolice, saj si ljudje predstavljajo jogiste kot izvenzemeljska bitja, ki počnemo vse zgoraj našteto, večino dneva obrnjeni v stojo na glavi, z blaženim nasmeškom na ustih, prepevajoč globok in dobro toniran OM. Naj vas takoj potolažim, da je vse zgoraj našteto jogijski mit. Ok, najdemo guruje na posvečenih krajih, ki to vse res izvajajo. Nikakor pa to ni življenje zahodnega sveta, niti nas jogistov. Tudi moj ne, saj ves čas lovim ravnotežje med prenatrpanim urnikom in notranjim mirom. Če se opišem zelo površinsko: sem mamica, žena, imam svoje podjetje, kjer skrbim za neštete projekte zanimivih naročnikov na področju marketinga in PR-ja, aktivno sem vključena v uredništvo portala, po katerem v tem trenutku skrolate in sem učiteljica joge.

Na kateri del sebe sem najbolj ponosna? Na vsakega po svoje, a dejstvo je, da brez joge in raziskovanja sebe, nikoli ne bi mogla tako dobro opravljati vseh ostalih vlog, ki sem si jih v življenju namenila.  Torej, to da ne živimo popolnega jogijskega življenja, ki ga srečamo predvsem na instagramu, v perfektnih pozah izklesanih teles, je čisto ok. Pa vendar si želim vse več ljudi nagovoriti k temu, da vsaj preizkusijo tistih nekaj dni zdržati ob zdravi prehrani, razgibati telo, narediti nekaj dihalnih vaj in se potopiti v svoje globine, skozi meditacijo. Pa vendar, si le sami lahko postavljamo svoje cilje in želje glede na to, kaj si želimo v življenju doseči. Mogoče je vredno vsaj poskusiti in če ti ne ustresa, se vedno lahko vrneš k svojim starim navadam. Verjamite, že če se boste vsako drugo jutro malo pretegnili, z nekaj preprostimi jogijskimi asanami, bo vaš dan popolnoma spremenjen! In če temu dodaš pred spanjem eno prijetno meditacijo, se ti bo življenje hitro začelo spreminjati. Za velike osebne sprememebe in zmage ne potrebujemo velikih korakov, malenkosti te lahko popeljejo v višave. Kaj pa je pri tem najpomembneje? Vztrajnost in jasna odločitev, da imaš čas, da se želiš počutiti bolje in da zmoreš izpolniti zadane cilje.

Vedno znova poslušam izgovore: “Ne morem na jogo, ker nimam časa.” Če smo popolnoma iskreni do sebe, si moramo priznati, da je to ena velika laž. Obisk joge dvakrat tedensko ti bo vzel maksimalno 3 ure. Mogoče izgleda veliko. Kje najti te 3 ure? Za začetek na telefonu vklopi aplikacijo, ki meri vse tvoje aktivnosti, ko brskaš po tvoji pametni napravici. Dala ti bo odgovor, koliko minut ali verjetneje ur, v enem dnevu držiš v roki telefon in ko sešteješ te ure tekom tedna, ugotoviš, da ti z zmanjšanjem brskanja po telefonu ostane veliko več časa, kot samo dvakrat tedenski obisk joge. No, pa če vseeno ugotoviš, da je to zate preveč, si vsaj doma vzami čas zase in naredi nekaj vaj, ki ti bodo spremenile jutra. Delim jih s tabo že čez nekaj dni. Do takrat pa, umiri misli, globoko zadihaj in vedi, da je vse točno tako kot mora biti. In veš kaj je še bolj pomembno od tega, da vadiš vsak dan? To, da poslušaš svoje telo in ko to potrebuje počitek, mu ga enostavno nameniš!

Namaste!