Drugi dan LJFW je otvorila revija Tanje Uvera

Modno dogajanje na Trgu republike se je v znamenju muhastega aprilskega vremena nadaljevalo v velikem slogu.

Drugi dan ljubljanskega tedna mode je otvorila revija Tanje Uvera, sledilo pa ji je devet čudovitih kolekcij priznanih slovenskih in tujih oblikovalcev, med njimi tudi lanska dobitnica nagrade WOW za najboljšo kolekcijo, Sanija Reja Aske.

Modno dogajanje na Trgu republike se je v znamenju muhastega aprilskega vremena nadaljevalo v velikem slogu. Drugi dan je zaznamovalo kar deset modnih revij, ki so množico ponovno navdušile z drznostjo, inovativnostjo in prodornostjo slovenskih in tujih modnih oblikovalcev.

Poleg modnih kreacij so gostje lahko na pisti opazovali tudi spomladanske trende pričesk, ki jih je že tradicionalno oblikovala dolgoletna partnerska frizerska ekipa Mič Styling pod budnim očesom nezamenljive Aske Kajtazovič. Slednja je s pomočjo Phillipsovih naprav za oblikovanje pričesk ter produktov znamke Paul Mitchell na modni brvi zopet dokazala, da so lasje lahko prava umetnost. »Na letošnjem tednu mode se bo odvilo 30 revij in ker vsak oblikovalec zahteva svoj videz manekenk, ja za nas najbolj pomembno, da lasje skozi cel dan ostanejo sveži in voljni, da lahko oblikujemo takšne pričeske, kot smo si zamislili,« nam je zaupala Aska, ki ravno zaradi tega prisega na sodelovanje z omenjeno kozmetiko. »Pričeske na letošnjem tednu mode so navdihnila sedemdeseta leta, kar nam omogoča veliko eksperimentiranja, predvsem pa bodo letos prevladovali spuščeni, svobodni lasje. Trdega in tesnega spenjanja tako ne bo, lase bomo pustili sveže in sijoče.

Želimo predvsem ujeti mladosten videz, ki bo poudaril dogajanje v samem trenutku,« nam je še povedala. Odlično utečena ekipa Mič Stylinga, v kateri je 17 izkušenih frizerjev, bo tako v treh dneh naredila kar 700 pričesk.

Posebnost drugega dne sta bili tudi dve edinstveni modni reviji, ki se na presenečenje obiskovalcev nista osredotočali le na oblačila. Prva je bila na sporedu revija Cybex by Baby Center, kjer so bile vse oči uprte v otroške vozičke, ki sta jih oblikovala modni kreator Jeremy Scott, znan predvsem kot kreativni direktor znamke Moschino in češki supermodel Karolina Kurkova. Dizajnerski vozički so še en dokaz, da je moda res pomemben del našega vsakdana in tudi to, da so vozički lahko ne le otroško prevozno sredstvo, temveč tudi zelo priljubljen modni dodatek. Med obiskovalci je bilo slišati navdušene komentarje, ko so se po modni pisti z njimi sprehodili tudi moški modeli.

Na štirih kolesih pa je seveda navduševal tudi Volkswagnov T-Cross, najmanjši SUV te znamke, ki je primeren za urbano življenje, pa tudi izven mestne pustolovščine. Postavljen v središče šotora je služil kot odlična ambientalna kulisa mnogim fotografijam obiskovalcev, ki so se prijetno družili med posameznimi revijami.

Nato pa se je pozornost obiskovalcev preusmerila na pisto in eleganco nog modelov, ki so predstavili spomladansko in poletno kolekcijo obutve iz trgovin Mass. Obiskovalci LJFW so imeli kaj videti in nedvomno je vsak izmed njih našel kaj zase. Na svoj račun bomo sodeč po trendih, ki so jih pokazali pri Massu, prišli vsi, ne glede na okus. Obutev, ki je posuta s kamenčki in kristalčki, pete vseh mogočih oblik, sandali z visoko in tanko peto, sandali z nizko kvadratno peto, ženske supergice, moške superge in brendirani natikači, ki smo jih opazili tudi na nogah nekaterih obiskovalk, Blogerka Lara Begič jih je na primer kombinirala z bolj elegantnimi oblačili. Vse to so trendi, ki jih že videvamo na mestnih ulicah.

Med občudovanjem revij oblikovalcev Tanje Uvera, Barbare Vrbančič, Cybex by Baby Center, Nika Tom, Mass, Mateyaneira, Made in Anselma, Sanije Rije Aske, Julie Kaje Hrovat in Nikole Petroskega, so za osvežitev modnih navdušencev poskrbele ravno prav ohlajene pločevnike gazirane pijače brez sladkorja, Vitamin Well.

Med znanimi obrazi smo opazili Majo Štamol, oblikovalko, ki tokrat ni predstavljala kolekcije, a je prišla podpreti svoje stanovske kolegice in kolege. Revije si je ogledala tudi simpatična Sara Zavernik, oblikovalka klobukov in blogerka, ki jo mnogi poznajo pod imenom The Blonde Bliss. »Ljubljanski teden mode je res nekaj posebnega. Vedno se ga rada udeležim predvsem zato, da vidim, kaj so pripravili naši oblikovalci, predvsem se mi zdi, da je na LJFW vedno videti veliko mladih talentov, ki jih sama tudi vedno rada podprem. Ta teden nosim kreacije mlade študentke NTF Anje Medle, nad katerimi sem popolnoma navdušena. Verjamem, da bodo prav ti mladi kmalu tisti, ki bodo narekovali modne trende. Sicer pa me je danes najbolj navdušila kolekcija Mateyaneira,« nam je povedala svetlolaska.

View this post on Instagram

My smile tells it all…😁💛 • First look I wore for @ljfw yesterday 😋… I was so eagered to show you the whole look!! It’s totally me.. I mean… Comfortable shoes, nice hat, white/nude pieces, unique blazer,… Aaaa.. Can’t remember when was the last time I loved every single piece in one look this much!! 🤩 • How do you like it?? I am totally obsessed with it!!😌 • Thank you @anjamedle for creating this amazing blazer!! 🙏💎 Upraising star for sure 🌟 . . . #theblondebliss #ljfw #sarazavernik #hatmaker #hatlover #allwhitelook #blondehair #slovenija #fashionweek #slovenskablogerka #slovenia #sunhat #sunhats #whitecroptop #matchingoutfit #highheellover #castlephotography #greeneverywhere #longwavyhair #blondewavyhair #smileforthecamera #classylook #pathwayphotography #pathway #lookrich #blondehairdontcare #beigeoutfit #beigeblazer #womensblazer

A post shared by Sara Zavernik (@theblondebliss) on

Revije si je ogledala tudi lepotna blogerka Nika Veger, ki je blestela v čudoviti kreaciji znamke Things I miss. »Vedno rada oblečem kreacije slovenskih obiskovalcev, Things I miss pa me navdušuje predvsem zaradi misli na okolje, saj so njene kolekcije narejene iz trajnostnih, okolju prijaznih materialov. Zato je tudi prišlo do najinega sodelovanja,« nam je povedala. Modna revija Things I Miss bo danes ob 18.00 tudi otvorila tretji dan LJFW.

Kreacijo oblikovalca Dejana Petrovića je nosila žirantka projekta Fashion Scout Gili Biegun, sicer glavna urednica revije Joys Magazine. Navdušena je nad mladimi oblikovalci in odločila se je, da tiste, ki so jo navdušili najbolj, tudi podpre na način, da nosi kreacije njihovih kolekcij.

Drugega dne modnih revij so se na primer udeležili tudi Nuška Drašček, Jana Koteska, Tjaša Kokalj Jerala, Milan Gačanovič, Doroteja Premužič … Večer se je zaključil s plesom oblikovalca Nikole Petroskega, ki je na koncu svoje revije publiko tako navdušil, da ga je nagradila s stoječimi ovacijami.

Oblikovalci drugega dne in opisi kolekcij

TANJA UVERA

Blagovna znamka »Tanja Uvera« zajema oblačila sproščenega sloga, ki so primerna za vsakodnevne avanture, in za posebne priložnosti. Temelji na unikatno izdelanih pleteninah, ki jih dopolnjujejo maloserijske naklade majic z avtorskimi potiski. V kolekcije so ujete zgodbe, ki dodajajo oblačilom življenje in karakter. »Ready to wear« kolekcijo za pomlad in poletje 2019 sestavljajo lahkotne cocktail obleke, krila in topi. Namenjena je ženskam, ki si v natrpanem urniku dneva znajo vzeti čas zase in si pustijo biti ženstvene, so rade lahkotno oblečene, jim je blizu sproščen francoski šik. Kolekcija je plod raziskovanja življenja kolibrijev. Ker so oblačila namenjena prostemu času, izražajo lahkotnost in barvitost, kar nas napolni z energijo. In kolibriji so prav to. Kljub majhnosti jih takoj opazimo. Delujejo brezskrbno, radostno in nemogoče jih je ujeti.

BARBARA VRBANČIČ

Bivša članica skupine Young@Squat, v svojih oblikovalskih rešitvah pogosto združuje preteklost in sodobnost. Velikokrat uporablja stare ročne tehnike ali vintage inspiracije, ki jih nadgradi in avtorsko reinterpretira v sodobne, urbane kose ali projekte. Pomladanska kolekcija se poigrava s kontrastom med mehkimi, nežnimi linijami in gubami ter geometričnimi linijami v krojih in materialih. Ob trenutkih temnejše in nato živahnejše- svetlejše barve in črtasti vzorci napovedujejo cvetočo pomlad, za njo pa igrivo poletje.

BABY CENTER // CYBEX

CYBEX, svetovno znana nemška blagovna znamka vozičkov, otroških avto sedežev in kengurujčkov, z veseljem naznanja začetek sodelovanja s češkim super modelom Karolino Kurkovo, ki je nedavno postala mati dveh otrok. Sinergija CYBEX-ovega poslanstva, da ustvari napreden sodoben življenjski slog za starše, sodelovanja z znanimi osebnostmi in napredek na področju inovativnih tehnologij, združena s Karolinino energijo in strastjo do mode in materinstva, so rodili čudovito kolekcijo, ki jo boste lahko doživeli na modnih brveh. CYBEX pa naznanja tudi sodelovanje s Jeremyjem Scottom. V kolekciji se pojavljajo prepoznavna angelska krilca ameriškega modnega oblikovalca. Provokativni slogan kolekcije prenaša angelsko na odraslega, z združevanjem pop-arta, mode in humorja.

NIKA TOM

Zagrebška oblikovalka Nika Čuić je svojo znamko poimenovala po materinem družinskem imenu in že s tem napovedala predanost tradiciji, ki jo nosi vsako oblačilo izpod njenih rok. S svojimi kosi poudarja neskončne možnosti bivanja vsakega posameznika, kar se odraža tudi v njeni najnovejši kolekciji. Tangentum je namreč artikulacija premika v dimenzijah – sprememba pozabe in norosti fragmentov – zaokrožena v celoto delov. 

MASS

Mass na modno pisto LJFW prinaša najbolj vročo obutev za pomlad poletje 2019. Letos bodo na svoj račun prišle ljubiteljice različnih stilov obutve, saj je razpon trendov res velik. Kraljujejo bela in močne barve, s poudarkom na roza in rumeni, nekaj je še vedno živalskih vzorcev. V vseh možnih kombinacijah se nosijo “casual” supergice, še posebej so “in” tako imenovane grde superge (ugly sneakers), ki so pod sloganom “grdo je novo lepo”, že zavzele mestne ulice. Vsepovsod bodo gumijasti podplati, poleti pa bodo vladali brendirani natikači.

MATEYANEIRA

Za znamko MATEYANEIRA skupaj z močnimi prepričanji stojita oblikovalki Mateja Dujić in Neira Sinanbašić, duo, ki se upira zapletenim linijam, uniformiranosti in posnemanju. S svojimi kolekcijami želita poudarjati edinstvenost posameznika, z naravnimi materiali in trajnostno proizvodnjo pa nasprotujeta ekološko škodljivemu napredku hitre mode in njenemu brezbrižnemu vplivu na okolje. Navdih črpata v glasbi – modni kosi v spomin prikličejo plesna obdobja house glasbe devetdesetih let.

MADE IN ANSELMA

Kolekcija Anselma je nekaj čisto posebnega. Blago je praviloma najdeno – zapuščina naših babic ali ostanek drugih projektov, pretežno starejšega datuma, vintage, iz časov ko v proizvodnji še ni bilo v uporabi toliko kemikalij. Materiali so zato bolj kakovostni in zdravju prijaznejši. Blago je razrezano s spoštovanjem do materiala in okolja, saj je uporabljeno s čim manjšim ali ničelnim ostankom. Zaloge blaga so omejene, največkrat je blaga za zgolj en unikaten in neponovljiv izdelek. Produkte izdelujejo mladi oblikovalci. Z nakupom kosov iz kolekcije posredno podpirate tudi njih in njihovo delovanje, nenazadnje pa tudi idejo pravične trgovine.

SANIJA REJA ASKE

 

Sanija Reja, lanskoletna dobitnica LJFW WOW nagrade za najboljšo kolekcijo, prihaja iz Goriških Brd, kjer je odraščala obkrožena z domačnostjo in vinogradništvom. Ravno zaradi tega lahko v njenih kreacijah zaznamo subtilen pridih tradicije. Od nekdaj je bila ustvarjalna in tako tudi pristala na študiju Oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški Fakutleti v Ljubljani. Kot mlada oblikovalka je sodelovala v kolektivu Young@Squat, ki je bil deležen velike prepoznavnosti in prejel tudi nagrado Trend. Kreacije Sanije Reja smo lahko občudovali že večkrat na samostojnih modnih revijah, pa tudi na raznih razstavah pri nas in v tujini.  Letošnja kolekcija za pomlad/poletje črpa inspiracijo iz različnih oblačilnih stilov umetnikov na počitnicah. Čaka nas vonj poletja, soli, ožganih dnevov in dotiki dolgih porednih noči.

JULIJA KAJA HROVAT

 

Julia Kaja Hrovat, mlada oblikovalka, ki pod svojim imenom ustvarja ženske kolekcije s poudarkom na identiteti. V oblikovanju črpa iz zgodovine, kulturne dediščine in okolja iz katerega prihaja. Vprašanje o identiteti se pojavlja v vsaki kolekciji. Z vizualnim prenosom simbolov iz kulturne dediščine in arhitekture ustvarja oblačila s katerimi želi poudarjati identiteto Slovenskega naroda in njegovo zgodovino in s tem ustvarjati trajnostna oblačila z močno sporočilno vrednostjo. Oblačila so namenjena ženskam vseh starosti. Ženska za katero ustvarja je samozavestna,  je močna, pametna, zapeljiva, zasanjana, realna in ljubi življenje.

NIKOLA PETROSKI

Makedonski oblikovalec Nikola Petrovski je pod svojim imenom zasnoval dve liniji oblačil. NP stoji za linijo priložnostnih oblačil, Red Line pa bogatijo večerne in cocktail obleke. Letošnjo kolekcijo boste prepoznali pod imenom Disco glam, navdihnilo pa jo je disko obdobje sedemdesetih let, moda Studio 54 in sobotna večerna vročica.

Foto: LJFW