Drobnogled Balmain kreacij ob 31. rojstnem dnevu O.Rousteinga

Podrobneje o vseh Balmain kolekcijah, ki so nastale v obdobju Rousteingove pomembne funkcije pri modni znamki (2012 do danes).

Olivier Rousteing, rojen v Bordeauxu leta 1985, je včeraj praznoval svoj 31. rojstni dan. Svetovna javnost ga pozna kot francoskega modnega oblikovalca, ki je že od leta 2011 kreativni direktor modne znamke Balmain.

Izredno talentiran Olivier se je izobrazil v Parizu na ESMOD-u, prve izkušnje pa je pridobil leta 2003 pri Robertu Cavalliju, kjer je bil zaposlen kot oblikovalec. Njegova kariera je zatem le še strmo rasla. Aprila 2011 je prevzel vlogo Christophea Decarnina, s čigar delom se je pobliže spoznaval že dve leti pred tem, ko se je kot mlad nadebudnež pridružil Balmainovemu timu. Olivier je pri svojih 25ih letih, ko je bil imenovan za kreativnega direktorja, veljal za neznanega mladega modnega oblikovalca, kar je modna publika sprejela z navdušenjem, saj je v kolekcije vnesel toliko svežine in novega vala. Visoko in precizno estetiko, ki jo je cenil pri svojem predhodniku, je v kolekcijah, ki so nastale pod njegovo taktirko, obdržal in jim dodal mero azijskega pridiha.

Sprehodili smo se skozi kolekcije Balmain, ki so nastale pod imenom Olivierja Rousteinga, vse od prve Balmain Resort 2012 ter do letošnje, Balmain Resort 2017.

Balmain za 2012

Rousteing je za svojo prvo Balmain kolekcijo uporabil črno, belo in zlato za prevladujoče barve, ki so veljale kot osnova za mini obleke, mini krila, daljše in krajše elegantne suknjiče ter večerne obleke. Modeli poudarijo žensko figuro, a vendar ne dajejo videza (pre)tesno oprijetega oblačila. Vzorci, ki se pojavljajo so simetričnih in ostrih oblik, ki vzbudijo občutek, kakor da se je oblikovalec poigral z obračanjem trikotnikov. Pri kolekciji za pomlad/poletje je ostrim linijam vzorcev dodal tudi organske in zaobljene oblike, ki so navidezno strogo podobo oblačil v pravšnji meri omilile. Visok pas, ki se pojavi tako pri krilih kot hlačah, optično podaljša noge in ustvari videz ožjega pasu. Podložena ramena pri oblekah in suknjičih se obdržijo tudi v jesenski kolekciji prêt-à-porter, kjer se v veliki meri poslužuje ornamentnega okraševanja kreacij, v oči pa padejo turkizno modre kombinacije.

Balmain za 2013

Olivier naj bi za te kolekcije iskal navdih med potovanjem po Miamiju, vidni so pa tudi bežni vplivi temperamentne Latinske Amerike. Barve zrele limone, marelično oranžne in mint zelene torej niso naključje, kot temeljni pa sta tukaj še vedno črna in bela. Kolekcija prêt-à-porter ponudi prve modele oversized suknjičev, ki imajo že skoraj pretirano podložena ramena, a posledično izgledajo trup in noge še ožje kot sicer. Estetike ornamentov se drži še dalje, novost pa so tri kombinacije iz jeansa. Pre-Fall kolekcijo bi lahko upravičeno poimenovali egipčanski glamur, saj nas viseči zlati uhani, ki dodatno bogatijo kreacije, asociirajo na simbole Kleopatre. Novost so škrlatni barvni odtenki, še drzneje in v večji kvantiteti pa uporabi zlato paleto, ki jo kombinira z monokromatskim barvnim parom. Ozek pas je poudarjen s ”statement” pasom, ki nas spomni na modo iz 80ih.

Balmain za 2014

V Resort kolekciji Olivier predstavi prvi model nizkih gležnarjev brez pete, kombinira pa jih skupaj z bomber jakno, ki na prvi pogled ponudijo zametke tom-boy stila. V enaki meri kot v predhodnih kolekcijah, se tudi v tej pojavljajo dolge hlače z visokim pasom, ki ohlapno padejo ob nogi, pri gležnjih pa se dokončno zožijo. Elegantnost modnega videza povzroči večno klasičen pepita vzorec. V spomladanski kolekciji se je skoraj povsem umaknil od močno izstopajoče in sijoče zlate barve, ki je prejšnji dve leti prevladovala med kreacijami. Po njegovih besedah sodeč, se je od večernega glamurja nekoliko distanciral in v kolekcijo vnesel kanček športne mode, v ospredje pa je želel postaviti motive nežnosti in miline. Iz tega razloga so krila na A, ”flounce” krila in obleke v bledih, zelo svetlih barvah, nekaj kosov pa se prav tako pojavi v usnjeni črnini, kombinirano z belo in črno čipko.

Balmain za 2015

Ključ tokratne Resort kolekcije je pončo, ki predstavlja izbiro vrhnjega oblačila za vse divje in svobodne priložnosti. Pasovi, s katerimi se preveže vrhnje oblačilo, so preprostejši; največkrat črn trak iz debelejšega usnja zavezan v navaden vozel. Na prvi pogled dobimo vtis ležerne kolekcije, a nas oprijete kratke obleke z dodelanimi miniaturnimi detajli, čipkasti topi in elegantni kratki suknjiči prepričajo v nasprotno. Nikakor ne moremo mimo kroja hlač, ki je tokrat spremenjen v zvon. V spomladanski prêt-à-porter kolekciji smo priča popolnemu umiku zlate tkanine. Kreacije lahkotno padejo ob telesu in med hojo plapolajo, kar ustvari angelsko vzdušje. Ob nenadomestljivem monokromatskem paru se znajde Miró-jev trojček barv – modra, rdeča in rumena. V kolikor smo bili pri starejših kreacijah vajeni preciznih vzorcev, v tej kolekciji prevladujejo črte v vzporedni ali pravokotni postavitvi. Modne stvaritve so požele iz strani publike več hvale kakor kritike; bile naj bi kontroverzne in razkrivajo (skoraj) preveč. Kljub temu so prav te kreacije šle med zvezdnicami kot za med.

Balmain za 2016

Olivier je tokrat med seboj povezal Levjega kralja in Tarzana, kajti v kreacijah lahko uvidimo tako divje afriško okolje kot tudi vlažno džunglo. Safari kratke obleke se lepo prilegajo telesu, kot prihajajoč trend pa kar kričijo vrvice za zavezat, ki se znajdejo pri topih in ob straneh hlač. Poleg pogosto uporabljene rjave in bež barve se spet pojavita bela in črna, kar ustvari h kolekciji dodaten šik. Pozornost vzbudijo statement verižice, ki so bile ustvarjene po inspiraciji morskega sveta. V kolekciji prêt-à-porter za pomlad je glavno mesto zasedel semiš v večih rjavih in bež odtenkih ter izjemoma tudi v zelenem odtenku. Dodatki kot so pas in uhani, so v črni, srebrni in zlati barvi, ki končen izgled oživijo in mu dajo popoln dotik prefinjenosti. Oblikovalec je za top uporabil mrežasto blago, ki razkriva vse pod njim, okoli vratu pa si je zamislil ”choker” verižico, ki zakrije celoten vrat in sega čez ključnico. Semiš se še ne poslovi v naslednji kolekciji za jesen in zimo, kjer v hladnih svetlo modrih, sivih in blagih roza odtenkih ustvari vzdušje ledene kraljice. Pri nekaterih kreacijah se Olivier znova odloči za ornamentne vzorce, ki skupaj z visokimi škornji nad koleni, daljšimi plapolajočimi plašči in pleteninami z zlatimi detajli, ustvarijo aristokratsko podobo celotne kolekcije.

Balmain za 2017

Posebnost kreacij v Resort kolekciji so vezenine, ki, omenjena Balmain kolekcija je dokaz, še nikoli niso izgledale privlačneje. Ponovno se pojavi semiš, ki bo očitno tudi naslednje leto ostal v trendu. Kot še eno noviteto pa je predstavil torbe, ki sicer imajo klasično obliko, a vendar neklasično izbiro barv. Inspiracijo za modne videze in navdih je našel v glamurju iz 70ih, a se tudi modi iz 90ih ni mogel upreti. Po raziskovanju in pregledovanju njegovih prejšnjih kolekcij in primerjanju z najnovejšo, lahko ugotovimo, kakšen žig pusti Olivier na svojih modnih umetninah. Če bi se prenaglili, bi menili, da so to podložena ramena ali pa hlače iz njegovih mnogih, a začetnih kolekcij. Svoj pečat vsekakor pušča ravno v precizno dovršenih detajlih, s katerimi ohranja Balmainovo estetiko, ki mora ostati ukoreninjena. Olivier svojo svežino in široko kreativnost poudari v najnovejši kolekciji z izbruhom barv, kar lahko interpretiramo tudi z dejstvom, da iz leta v leto postaja drznejši v svojih oblikovalskih odločitvah in brez sramu poseže tudi po tehnikah, ki mu jih na prvo misel ne bi pripisali.