Barva, ki se sliši?

Prijatelj, ki je prepričal tudi Klašnjo in Koširja

Sredi oktobra je v Londonu završalo, ko je glavni direktor Huaweija Richard Yu na impresivnem odru ExCeLa pokazal barvno paleto težko pričakovanih telefonov serije Mate 20. Navajeni smo že, da Huawei postreže z najaktualnejšimi barvami po letnem izboru Pantone, ampak barva, ki se sliši?

Skrivnost je v hrbtni strani telefona serije Huawei Mate 20 Pro, ki ima posebno, rahlo hrapavo teksturo. Telefon tako ne drsi iz rok in ne privlači prstnih odtisov ter ohranja čist videz tudi pri intenzivni uporabi. Ta unikaten vzorec, ki je na voljo pri modelu v polnočno modri barvi, ob potegu po površini ustvari zanimiv zvok in prav zato lahko rečemo, da je Huawei predstavil prvi telefon katerega barva se sliši, kot je v vlogu Komotar minuta komentiral Ciril Komotar.

Prijatelj, ki je prepričal tudi Klašnjo in Koširja

Mate 20 Pro velja za najboljši telefon kar ga je druga največja znamka v svetu mobilnih telefonov kdaj koli predstavila. Po prvem tednu prodaje v Sloveniji se že napovedujejo nove rekordne številke. S svojo močjo dvojne inteligence pa je prepričal tudi Ano Klašnjo in nekdanjega smučarskega asa Jureta Koširja.

»Telefon mora imeti vse pametne funkcije, ki jih človek danes potrebuje, zelo pomembno pa je tudi, da dela lepe fotografije. In na tem področju Huawei resnično zmaga. Poleg tega pa je čudovit tudi videz telefona. Sama sem ga izbrala v barvi somraka, v katero sem se preprosto zaljubila, zelo eleganten pa je tudi v črni in modri barvi,« navdušenja ni skrivala Ana Klašnja.

Telefon je zelo hitro prepričal tudi Jureta Koširja. Povedal je, da so njemu najbolj pomembni dober fotoaparat, zmogljivost in velik zaslon. Ima namreč zelo natrpan urnik s številnimi poslovnimi sestanki, veliko pa veliko na poti in večino svojih obveznosti opravi zunaj pisarne.

Tri kamere, kvadrat dopolnjuje bliskavica

Huawei pri vseh svojih paradnih napravah optiko razvija v sodelovanju z nemško družbo Leica. Mate 20 Pro ima na zadnji strani tri kamere. Glavna ima ločljivost 40 milijonov pik, telefoto kamera za zumiranje se lahko pohvali z ločljivostjo osmih milijonov pik, nova ultra širokokotna kamera z ločljivostjo 20 milijonov pik pa je nadomestila dozdajšnjo monokromatsko kamere.
Te tri kamere so razporejene na hrbtni strani pametnega telefona v obliki črke L, četrti krožec v kvadratu pa je bliskavica.

Čitalnik prstnih odtisov prvič skrit pod zaslonom

Ena izmed vidnih sprememb dvajsetk je tudi položaj čitalnika prstnega odtisa. Ta je neviden, saj je pod zaslonom na mestu, ki ga označuje vsakokratna risba prstnega odtisa.

Kdor ne mara uporabljati prstnega odtisa za varnost, se lahko odloči za razpoznavo obraza. Tudi tu je Huawei postavil nov standard. Sprednja kamera namreč ‘poskenira’ 3D-profil obraza, zato je zanesljivost precej večja, telefon pa prepozna svojega lastnika tudi če nosi sončna očala ali klobuk.

Zmogljivost, ki premika gore

Telefoni serije Mate 20 se lahko pohvalijo z izjemno naprednimi tehničnimi karakteristikami. Njihovo jedro predstavlja zmogljivi mobilni procesor Kirin 980, ki deluje na osnovi najnaprednejše umetne inteligence do zdaj. Od svojega lanskoletnega predhodnika Kirina 970 je zmogljivejši za kar 20 odstotkov in energijsko učinkovitejši za kar 40 odstotkov.

Do energije brez žice in baterija za druge

Huawei Mate 20 Pro se lahko pohvali s prelomno avtonomijo baterije. Vgrajeno ima baterijo s kapaciteto 4200 mAh in s tehnologijo SuperCharge podpira hitro polnjenje z močjo 40 W, kar napolni baterijo do 70 odstotkov v 30 minutah. Podpira tudi brezžično polnjenje Quick Charge z močjo 15 W, ki velja za najhitrejšo rešitev brezžičnega polnjenja v industriji mobilne telefonije, ter premierno v svetu mobilne tehnologije, povratno brezžično polnjenje, ki omogoča uporabo telefona kot polnilne baterije za druge naprave, ki omogočajo brezžično polnjenje.

Moj bo

V Sloveniji je Huawei Mate 20 Pro na voljo s 128 gigabajti vgrajenega spomina in 6 gigabajti delovnega pomnilnika in v treh barvah: črni, polnočno modri in v barvi somraka. V trgovinah in pri operaterjih je že na voljo. Konec novembra pa na police prihaja še ura Huawei Watch GT, ki jo je Huawei prav tako predstavil pred slabim mesecem, njena maloprodajna cena pa bo znašala 249,99 EUR.