Alexander McQueen: 9 let po smrti, so njegove obleke še kako žive

Modni oblikovalec bo za večno zapisan v modno zgodovino zaradi svojih neverjetnih kreacij.

Na današnji dan pred 9 leti je modni svet obstal. Veliki umetnik in ”norec” v najboljšem možnem smislu, si je v 40. letu starosti vzel življenje. Poslovno – žaloval je za materjo. Zasebno – svet ni bil pripravljen na umetnika njegovega kova. Za seboj je pustil oboževalce, ki ga nikoli niso preboleli, njegove naslednice Sare Burton pa nikoli niso resno jemali.

V čast velikemu umetniku, so v londonskem muzeju Victoria&Albert odprli razstavo njegovih večnih stvaritev pod imenom Alexander McQueen: Savage Beauty, katero so podprle številne znane dame.

Ob tem smo se spomnili na nekaj oboževalk kreacij Alexandra McQueena, ki so nosile njegove najboljše stvaritve vseh časov.

1. Lady Gaga

Armadillo čevlje z visoko peto iz kolekcije pomlad/poletje 2010 so vsekakor del pop kulture. Čevlji v videzu krokodilje kože so poželi veliko pohval, pa tudi zgražanj. Morda je na prvi pogled videti, da se v njih ne da hoditi, pa temu ni tako. V njih lahko zaradi posebne notranje konstrukcije tudi plešete. Lady Gaga jih je nosila v video spotu Bad Romance.

View this post on Instagram

When a gift comes to you from Heaven photo by Taylor Kinney best fiancée ever

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga) on

2. Kate Moss

McQueenova muza, prijateljica, spremljevalka na nočnih zabavah in konec koncev oseba, ki je še danes povsem pretresena zaradi smrti Alexandra McQueena. Na modni reviji leta 2004 se je na koncu povzpel na oder in revijo zaključil s plesom s svojo muzo Kate. Ples je Kate odplesala v prosojni obleki z mrtvaškimi glavami, ki so morda nakazovale vse črne misli, ki so se umetniku podile po glavi.

3. Lily Cole

Svoj čas je bila IT britanski model in ena od deklet, ki jih povabiš na vse svoje zabave. Njen videz so oboževali vsi angleški oblikovalci z Alexandrom McQueenom na čelu. Na otvoritvi ene izmed revij na Japonskem je bila Lily oblečena v drzno kratko obleko z vzorcem kačje kože. Mini oblekica je na rdečelasi Lily Cole izgledala fenomenalno.

4. Drew Barrymore

Čeprav igralka ni naklonjena modnemu eksperimentiranju, je leta 2009 na filmskem festivalu v Torontu presenetila vse. Pojavila se je v rumeni obleki z motivi tetovaž Alexandra McQueena. Obleka je požela veliko pozornosti, morda niti ne zaradi samega dizajna, kolikor zaradi celotnega izgleda. Kombinirala jo je z manj elegantnimi Christian Louboutin salonarji in dvobarvnimi lasmi.

5. Cate Blanchett

Leta 2008 je v kinematografe prispel film Nenavadna zgodba Benjamina Buttona. Na premieri filma so vsi občudovali fenomenalno Cate Blanchett. Izbrala je fantastično modno kombinacijo: zvončasto obleko, ki je bila zapolnjena z drobni koščki stekla, pod njo pa je imela bež podlogo. Cate je v tej obleki izgledala, kot da ni iz tega sveta – in to v pozitivnem smislu.

Foto: Profimedia, Pinterest, Instagram