60 dnevni izziv: Meditacija kot antidepresiv

Če se svojih težav zavemo dovolj zgodaj, pa tudi če menino, da jih nimamo, je meditacija najboljše zdravilo, ki nima stanskih učinkov in naše življenje postavi na pravo mesto.

Biti dobra mama, žena, prijateljica, hčerka,… biti v službi uspešna, hkrati pa narediti še nekaj zase…. pravi izziv za naš urnik in čas, ki nam je na razpolago.

In ker pogosto zahtevamo od sebe vse to in še več, se hitro znajdemo v začaranem krogu neprespanosti, stresa, razdražljivosti,…. Kako ukrepati, se soočiti z vsem tem in kako narediti korak k boljšemu počutju ter zdravemu umu, nam je zaupala učiteljica joge Brigita Bračko:

Raziskave kažejo, da je v kliničnih primerih depresij in anksioznih motenj kot so nespečnost, nenehna zaskrbljenost, panični napadi, neprestan stres in razdražljivost, meditacija enako ali še bolj učinkovita kot antidepresivi. Če se svojih težav zavemo dovolj zgodaj, pa tudi če menino, da jih nimamo, je meditacija najboljše zdravilo, ki nima stanskih učinkov in naše življenje postavi na pravo mesto ter prinaša dolgoročne rezultate. Mnogi so mi že dejali, da nimajo časa za redno vadbo, kaj šele za meditacijo. Dejansko pa je dokazano, da oboje v naše življenje prinaša več časa, saj se naučimo skozi meditacijo osredotočenosti, kar pomeni da vse naloge opravimo hitreje, znamo ločiti med pomembnimi in nepomembnimi stvarmi v življenju, predvsem pa nam meditacija prinese notranji mir in to nam daje voljo do življenja ter tako zelo želeno srečo, ki jo prepogosto iščemo vsepovsod izven našega telesa – v drugih, službi, denarju, zabavi itd. A verjemi, da se sreča ne skriva zunaj, nosiš jo v sebi, le odkriti jo moraš. To nikakor ni enostavno, le obupati ne smeš. Vztrajnost je bistvena in začni počasi. Za začetek je dovolj le nekaj sekund osredotočenosti, ki jo nato z vajo podaljšuješ.

2 minutna meditacija zobne ščetke

Za začetek se meditaciji posvetimo le 2 minut dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer – medtem ko si umivamo zobe. Ja, res je! Rutinske aktivnosti so najboljše, da se začnemo ukvarjati z meditacijo, saj nam avtomatski telesni pilot, ki upravlja vse
navade, dovoljuje da smo z mislimi čisto drugje, nikoli pa pri tem kar počnemo. Tako si vsi zjutraj in zvečer umivamo zobe in panično razmišljamo o tem koliko dela nas čaka v službi, kaj vse moramo postoriti, ali bomo pravočasno prišli na delo in podobno. Če smo iskreni, v tistem trenutku, ko si umivamo zobe ne moremo kaj dosti postoriti od vsega kar se nam plete po glavi. Torej je to razmišljanje popolnoma nepotrebno in povzroča samo stres. Edino kar bi lahko naredili je to, da si v trenutku nehamo umivati zobe in odhitimo v službo, da bomo tja prispeli pravočasno, a ob tem nas bo grizla vest in mislili si bomo: “Pa saj si niti zob ne zmoreš do konca umit, kaj šele da bi kaj drugega naredil dobro.” In miselni proces, ki povzroča stisko, je spet tukaj. Torej, naslednjič ko se odpraviš pred umivalnik s ščetko v roki, se popolnoma osredtoči na početje, kot da si še nikoli nisi umival zob in radovedno opazuj vse pripomočke, ki jih potrebuješ ter dogajanje. Zaznaj barve ščetke, njeno obliko, kakšne barve je pasta, nato se loti okusov paste, poskušaj jih razbrati in jim določiti okus, njegovo prijetnost ali neprijetnost. Zaznavaj gibe, ki jih počneš, posveti se temu, kako se pasta peni, kako jo izpljuneš in tako naprej. Vidiš, kako veliko dela je vključenega v en sam avtomatiziran proces, ki si ga prej spregledal. In kaj je pri vsem skupaj najpomembneje? Užitek, ki ga boš počasi začel zaznavati ob tem sicer popolnoma rutinskem opravilu. Ko meditacijo umivanja zob popolnoma osvojiš in postane osredotočenost na to opravilo popolna, greš naprej. Sedaj je tvoj um že izurjen v osredotočenosti in lažje se boš predal nekaj minutnim vodenim meditacijam, ki jih lahko obiščeš v sklopu mojih jogijskih terminov v Bazi (Štepanjsko naselje) in Maha studiu (Slovenska cesta 54), kjer ure joge zaključimo z vodeno meditacijo.

Pomembno je zavedanje, da vsi znamo meditirati in da potrebujemo le nekaj vztrajnosti in vaje, kot pri vseh ostalih stvareh, ki jih počnemo v življenju. Z redno meditacijo bomo zmanjševali negativne misli in spremljajoče telesne občutke, naše razpoloženje pa se bo iz dneva v dan izboljševalo, postajali bomo srečnejši, imeli več energije in veselja do življenja. Meditacija je dejansko antidepresiv brez negativnihstranskih učinkov!