4 hitri načini, kako ločiti pravo krzno od umetnega

Ločiš pravo krzno od umetnega? Preveri z naslednjimi hitrimi metodami.

Kako se prepričati o tem, ali tipate pravo krzno ali njegovo imitacijo? Kljub temu, da je uporaba pravega krzna čedalje bolj sporna, je vedno priporočljivo razširiti obzorja in znanja o omenjenem tekstilnem materialu, s katerim se v zimskem obdobju najpogosteje srečujemo. Najenostavnejši so štirje preizkusi, ki nam vzamejo le nekaj sekund, a veljajo za zanesljive metode razlikovanja umetnega krzna od pravega. Postopek izdelave umetnega krzna nam pojasni pojave, ki se zgodijo ob preizkušanju materiala.

Proces imitacije krzna vsebuje specifične poobdelave, s katerimi pridobi veliko značilnosti naravnega krzna. Blago se najprej toplotno obdela z namenom skrčenja vlaken, ki omogočijo stabilnost materiala po končanem postopku. S pomočjo žičnatih krtač se iz blaga odstrani ohlapna vlakna, ki so šibkejša od preostalih kompaktnejših, njihova prisotnost pa bi potencialno lahko povzročila poslabšan izgled in otip končnega izdelka. Sledi grobo striženje, kjer se vlakna odrežejo na željeno dolžino. Blago se nato spolira, da dosežemo željen lesk ter povečamo gladkost površine vlaken. Na mokro površino se nanesejo kemikalije kot so silikoni in različne smole ter s tem izboljšamo mehkobo in lesk blaga, ki se ga pozneje znova spolira za ponovno povečanje leska. Tik pred zaključkom procesa imitacije sledi poslednje striženje ter glede na željene karakteristike krzna strojno kodranje, ki spremeni strukturo vsakega vlakna.


Zanesljive metode razlikovanja umetnega krzna od pravega

1. Test na otip: Potipamo dlake tako, da jih povaljamo med palcem in kazalcem.

Pravo krzno: Na otip je gladko in mehko in se z lahkoto povalja med prsti.

Umetno krzno: Na otip je bolj grobo, svaljkanje umetnih vlaken je prekinjeno in neenakomerno.

2. Test glede na videz: Preverimo ovratnik s krznom dolgodlakih živali. Pihnemo vanj, da se dlake razdelijo.

Pravo krzno: Običajno je videti več plasti tankih, ne popolnoma enakih in skoraj valovitih dlak, ki tvorijo gosto podlanko iz katere štrlijo daljše dlake. Podlaga je usnjena.

Umetno krzno: Struktura je bolj enostavna, posamezne dlake so pogosto enake dolžine in celo barve.

3. Test z buciko: Prebodemo podlago z buciko.

Pravo krzno: Z buciko s težavo prebodemo usnje.

Umetno krzno: Bucika enostavno prebode podlago.

4. Test z ognjem: Pazljivo izpulimo nekaj dlak in jih podržimo nad plamenom.

Pravo krzno: Smodi se in smrdi enako kot lasje.

Umetno krzno: Topi se kot plastika in tudi vonj je enak zažgani plastiki. Na koncu dlake se naredijo majhne plastične kroglice, ki so trdne na otip.