2. dan LJFW

Modno stezo LJFW so zavzela uveljavljena imena domače in tuje oblikovalske scene ter mladi oblikovalci, ki so s prikazanim dokazali, da nas čaka še bogata in zanimiva modna prihodnost.

Drugi dan Ljubljanskega tedna mode je minil v znamenju mladih talentov, natečaja bele srajce in glasbe, saj je pevka Raiven premierno, v živo, predstavila svojo novo skladbo. Modni oblikovalci pa so s predstavljenimi kolekcijami poskrbeli za zadovoljne obiskovalce.

Drugi dan so modno stezo LJFW zavzela uveljavljena imena domače in tuje oblikovalske scene in pa mladi oblikovalci, ki so s prikazanim dokazali, da nas čaka še bogata in zanimiva modna prihodnost. In ker je z modo hkrati povezana kvaliteta življenja, je k temu s svojim sloganom zavezan tudi glavni sponzor dogodka Sensodyne. Omogoča namreč življenje brez občutljivosti in s tem življenje polno malih užitkov in sreče.

THINGS I MISS

PRIK

Sreča je bila ta večer tudi v očeh številnih modnih urednikov, blogerjev in drugih modnih navdušencev, ki so spremljali pestro dogajanje na modni brvi, saj so modni oblikovalci prizorišče spremenili v izjemno modno predstavo. Odločitev, da bodo letos revije samostojne in ne več po sklopih, se je izkazala za odlično, saj je bilo dogajanje dinamično in revije so si sledile dokaj hitro ena za drugo. V zaodrju je to pomenilo malce več hitenja kot običajno, vendar pa so bili ekipa, mejkap umetniki, frizerji in modeli pod vodstvom ​Nine Jagodic​​, izjemno organizirani.

V središču pozornosti drugega dne jesenske edicije LJFW, je bila tokrat bela srajca, ki je najbolj nepogrešljiv modni kos in osnova vsake ženske in moške garderobe. Kot navdih je služila istoimenskemu natečaju, ki je potekal v sodelovanju s trgovino Pentlja Concept Store. Izmed vseh, ki so sprejeli izziv in dali svoji modni domišljiji prosto pot, je strokovna žirija, ki so jo sestavljali Goga Štiftar​​, ​Melinda Rebrek​​, ​Nina Jagodic​​, ​Mimi Antolovič, Den Baruca ​​in predstavnik Sensodyne Slovenija​​, ta večer izbrala petnajst najbolj izvirnih, ki so se predstavili na modni pisti LJFW. Prve tri zmagovalne srajce, ki jih bomo razglasili danes, na podelitvi nagrad ​WOW​​, bo revija M – Mag predstavila v editorialu, vse izbrane kreacije pa bodo kasneje tudi razstavljene in naprodaj v trgovini Pentlja Concept Store.

natečaj : “BELA SRAJCA  – PENTLJA CONCEPT STORE”

natečaj: “BELA SRAJCA –  PENTLJA CONCEPT STORE”

Brez bele srajce ni popolne garderobe, so se strinjali vsi zbrani modni navdušenci in o njej se je razgovorila tudi pevka ​Nuška Drašček.​​ »Lahko bi dejali, da je ravno bela srajca obvezna modna oprema v vsaki garderobni omari. V moji se jih najde kar nekaj, ki jih najraje kombiniram z jeansom,« pravi Nuška, ki sicer obožuje močne barve, predvsem rumeno.

Enakega mnenja je tudi igralka ​Gorka Berden​​, ki ravno tako stavi na kombinacijo jeansa in bele srajce različnih krojev. »No, se pa med mojimi oblačili najde tudi kaj bolj drznega. Najbolj ekstravaganten je japonski svilen plašč, najljubša pa so mi »vintage« oblačila. Ta videz me je osvojil, ko sem bila v Parizu in me še vedno spremlja,« pravi Gorka.

Presenečenje večera je bila še ena mlada dama, ki izstopa tako s svojim videzom kot z glasbo. Pevka ​Raiven ​​se je tokrat prelevila v zelenolaso kameleonko in prvič v živo zapela svojo novo skladbo z naslovom Nisem kriva. »Izražam se z glasbo, oblačili in ličili. Trenutno v sebi čutim zeleno barvo, zato jo izražam tudi skozi barvo las, ki jo menjam po navdihu,« razloži mlada glasbena ustvarjalka, ki je sicer skladbo premierno predstavila prav na tokratni ediciji LJFW, med modno revijo natečaja Bela srajca.

FAKULTETA ZA DIZAJN

SANIJA REJA ASKE

In ker gre moda z roko v roki z zdravjem so obiskovalci, med katerimi so bili tudi znani obrazi kot so na primer ​Regina​​, ​Tjaša Kokalj Jerala​​, ​Nataša Pinoza​​, ​Stevo Pavlović​​, ​Nika Veger​, Lara Komar, ​Milan Gačanovič​​, ​Zdenka Kahne​​, ​Anela Šabanagić, lahko poskusili tudi »kolagen shote«. Medex se je na letošnjem Ljubljanskem tednu mode namreč predstavil s kolagenom v prahu, ki se ponaša z 10-letno tradicijo. Kolagen namreč skrbi za močne lase in nohte, elastično in napeto kožo ter gibljive sklepe in je zatorej torej odlična izbira za vse modne navdušence, ki skrbijo zase.

NIKA RAVNIK

Oblikovalci drugega dne:

FAKULTETA ZA DIZAJN // SLOVENIJA

Na modni reviji so se predstavili študenti prvega, drugega in tretjega letnika Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem iz smeri Tekstilije in oblačila, ki so skozi različne tematike raziskovali trajnostne pristope pri oblikovanju in razvoju oblačil. Študenti 1. letnika so pod mentorstvom izr. prof. Tanje Devetak, razvijali kolekcijo oblačil, ki se je inspirativno navezovala na 50. obletnico študentskih nemirov leta 1968. Raziskovali so družbeni kontekst takratnega časa in njihovo videnje današnjih korelacij v odnosu mladi in družba. Pri razvoju kolekcije oblačil so poseben poudarek namenili pomenu kulturnega parametra, ki ga oblačilo izraža poleg svoje vizualne sporočilnosti ter preoblikovanju uporabljenih starih oblačil.

Študenti 2. letnika so pod mentorstvom izr. prof. Metoda Črešnarja, MA CSM, višje predavateljice Almine Duraković, mag. diz. ter predavateljice Martine Šušteršič raziskovali temo BEESpace, ki se navezuje na razglasitev svetovnega dneva čebel ob hkratnem raziskovanju trajnosti, ročnih tehnik in tehnik krojenja, ki zagotavljajo minimalne odpadke uporabljenih tekstilij. Z razvitimi kolekcijami oblačil predstavljajo svoj pogled na izbrano temo in se znotraj mode ter oblikovanja tekstilij in oblačil na individualen način posvečajo temeljnim problemom in izzivom aktualnega časa.

Pod mentorstvom izr. prof. Mateje Benedetti se bodo študenti 3. letnika predstavili z recikliranimi visokomodnimi oblačili »Recycled Couture« ter samostojnimi kolekcijami oblačil z lastnimi zgodbami, s katerimi so kritično obravnavali ne samo naše, temveč tudi širše okolje.

Mladi oblikovalski upi tako vsak s svojo modno zgodbo so pokazali sveže in zanimive ideje, zato se za prihodnost slovenske mode zagotovo ni bati.

KAVIY COUTURE // HRVAŠKA

Kolekcija jesen/zima ima naslov ‘Glamur iz srca. In je prva Kaviy kolekcija, ki je bolj glamurozna, primerna za posebne priložnosti. Ohranja pa tradicionalne hrvaške elemente kot sta ‘Hrvatski pleter’ in ‘Licitirano srce’. Kolekcija je pretežno črne barve, nekaj malega je tudi jesenskih odtenkov v rjavih tonih, pa potiskov z zvezdicami ter leopardjih vzorcev. Poseben, čustveni naboj, je reviji dala skladba Oliverja Dragojevića Trag u beskraju, ki je spremljala modele na pisti in vzbudila ganljive odzive gledalcev.

TB TANJA BASLE // SLOVENIJA

Navdih za kolekcijo izvira iz uporabnosti in zapeljivosti. Prvo izraženo s številčnostjo in raznolikostjo kosov, katerih zapeljevanje temelji na ženstvenosti. Romantični in lahkotni, odeti v prosojnost in čipke. Prevladujejo črna in sivca s kovinskim pridihom, kolekcijo pa popestrijo tudi grafični potiski na oblačilih. Nad prestavljenimi kosi so bile navdušene predvsem dame, ki rade izrazijo svojo čutnost in senzualnost.

TATJANA UVERA // SLOVENIJA

Kolekcija polarni sij prepleta mehkobo volne in lesk viskoze v barvah te ‘zimske mavrice’, ki predstavlja toplino v dolgi zimski noči. Oblačila so narejena z mislijo na udobnost. Značilne pletenine pa med seboj povezuje voluminozen vzorec. Prevladujejo odtenki zelene in turkizne barve, piko na i pa stylingu dodajo še letos moderne baretke. Videz tako predstavlja ulični šik s pridihom modnosti in udobja.

CELENI // MADŽARSKA

Kolekcija Legendary 6:3 nas vrača v l.1953, ko se je zgodila nogometna tekma stoletja med Anglijo in Madžarsko. Navdih so silhuete 50.let, ki so se nosile kombinirane z malo poletnega Hollywooda. Vsestranska kolekcija je bogata z barvami, potiski in črtastimi detajli. Vinatage stil pa zaokroža še rdeča šminka, ki poskrbi za dodelani damski šik. Manekenke so bile videti čarobno vilinske.

THINGS I MISS// SLOVENIJA

Thing I Miss je instinktivni svet oblik in teles. Močna vizija. Strast. Potovanje z namenom in zavedanjem o vzrokih in posledicah. Dizajn, ki je rezultat potrpežljivosti. Je raziskovanje potenciala materiala, ki postane tisti poseben kos. Kombiniranje kosov in materialov, plastenje, igranje z načini, kako jih nosimo – to sta pristop in duh v katerem nastajajo kolekcije. Materiali so naša druga koža, vse vrste oblik imajo vsebino, pomen, ki je v sožitju s človeškim telesom. Blagovna znamka Things I Miss je glasnik konceptov multi uporabnosti, “zero waste”, “manj je več”, slojenja, naravnih, organskih in okolju prijaznih materialov. Zbrani so se zato strinjali, da je tovrstna miselnost najboljša, če želimo poskrbeti za nam čisto in okolje prijazno tudi v prihodnosti.

MAJA ŠTAMOL // SLOVENIJA

Kolekcija sledi stilu oblikovalke, ki ceni ročno delo. Oblačila so udobna, nosljiva in izdelana iz kvalitetnih materialov v črni, rdeči in kamel barvi. Ročno narejeni, unikatni detajli in dodatki dopolnjujejo in nadgrajujejo čiste linije osnovnih kosov oblačil. Obutev Kopitarna Sevnica by Maja Štamol odlikujejo natikači, ki jih krasijo perle ter posebne balerinke. Oblikovalko je prišla podpreti tudi družina, hčerkici pa sta mami čestitali kar na odru, ob zaključku revije.

NIKA RAVNIK // SLOVENIJA

Mamin stil iz mladosti je glavna inspiracija nove kolekcije za pomlad/poletje 2019, ki je narejena iz kvalitetnih naravnih materialov. Nekaj Nikinih najljubših kosov v omari je prav njenih, starih več kot 20 let, brezhibno ohranjenih. Gabriela, Nikina mama, je v Nikinih očeh prispodoba za popolnost, ki se skozi kolekcijo odraža v izčiščeni formi, s premišljenimi detajli in teksturami. V tokratni ediciji je sodelovala z oblikovalko nakita Neža Žehelj, za obutev pa so poskrbeli Lili Jolie z blagovno znamko United Nude.

DAVID BACALI // SLOVENIJA

Kolekcija se imenuje Ragnarok – pokop starih in rojstvo novih vrednot. Skozi arhaične in prvinske vikinške simbole, preoblečene v sodobni čas obuja bojevnico, valkiro. Črno-bela kulisa draperij, tekstur in oversize linij Davida Bacalija odstira pogled na usnjene modne dodatke ZELOLEPO ateljeja. Nakit organskih oblik Dalije Sege zaokroži celoten videz. Modeli so na modni pisti lepo pokazali, da široka oblačila niso zgolj udobna, pač pa so lahko videti tudi zelo trendi.

AND BY ANDRAŽ // SLOVENIJA

Kolekcija za zimski šport je narejena iz tehnično dovršenih vrhunskih materialov, ki zaradi svojih izvrstnih lastnosti nudijo veliko mero ugodja v vseh vremenskih razmerah in zadovoljijo še tako zahtevne kupce. Oblačila so še posebej primerna za vse, ki se pozimi aktivno ukvarjajo s športom in jim kakovost materiala, funkcionalnost in udobje pomenijo veliko. Poudarek je na neonskih barvah, predvsem zelene, oranžne in roza. Med modnimi kosi so zbrani z zanimanjem opazovali predvsem tiste, ki jih sicer nismo vajeni na smučiščih, denimo krila in kratki topi. »Pri tako milih zimah, bo tudi to lahko prišlo prav,« so pokomentirali. Malo za šalo, malo zares. Kolekcija je na splošno požela ogromno zanimanja med obiskovalci in vidi se, da smo Slovenci smučarski narod in so nam trendi v kombinaciji s funkcionalnostjo pomembni tudi na smučišču.

SANIJA REJA ASKE // SLOVENIJA

PERUNKA SVARUNKA je boginja – kot vsaka ženska. Kolekcija govori o ženski, ki je zvesta sama sebi in se ne boji izstopati na svoj, samosvoj način. Stara slovansko – slovenska božanstva in mitološka bitja, ki se skrivajo v detajlih in elementih kolekcije, so bili po večini vedno v moški obliki. Tukaj pa se pojavijo v ženskih preoblekah, v vsej svoji mogočnosti in svojeglavosti. Ženske so tako stopile v ospredje v vsej svoji enakopravnosti in celo prevlado nad moškimi, kar je navušilo predvsem nežnejši del publike.

ANDREA ANIĆ PROFUND APPAREL // HRVAŠKA

Navdih za kolekcijo je upornica, ki se požvižga na pravila, saj svoje življenje trdno drži v svojih rokah. Letos bo nosila tartan in karo od glave do peta. V oblačilih narejenih iz vrhunskih materialov, ki jih nosi na svoj edinstven način, se bo počutila kot junakinja. Močno, pogumno in uporniško, kjer prevladujeta živo rumena in kraljevsko rdeča barva. Ob kolekciji je bilo čutiti pridih angleškega podeželja in edinstvenega stila.

PRIK // SRBIJA

Kolekcija jesen/zima je mešanica temnih materialov in močnih barvnih poudarkov, klasičnih silhuet in futurističnih detajlov, kjer se med klasično črne in bež kose vrineta tudi rumena in vijolet barva. Dušica Županjac pravi, da je njen največji navdih neposredna komunikacija s strankami, ki so elegantne, imajo stil, kariero, so sproščene … To ji daje energijo in inspiracijo, kar so občutili tudi številni obiskovalci revije.

LARIE BY MARINA MATIĆ// HRVAŠKA

Navdih za kolekcijo je bogata zgodovina razkošnih oblek, še posebej tistih, ki jih je nosila Maria Antonietta. Oblikovalkini modni kosi najprej zaživijo na papirju, skicira jih s svinčnikom in akvarelom, potem pa se loti izdelave. Večina oblačil znamke Larie je ročno delo in pri vseh še posebej veliko pozornosti namenja detajlom – vse do najmanjšega šiva. Metri trakov, perlic, kristalov in zanimivi vzorci… Vse to krasi skoraj vsako kolekcijo, ki pride izpod njenih rok. Uporablja naravne in kakovostne materiale kot so svila, bombaž, lan in volna.