Recept za zdrave zobke vašega otroka

Se tudi vi sprašujete kako poskrbeti za zdrave, lepe in neboleče zobke vaših otrok? Poklepetali smo s Špelo Burnik Bobič, dr. dent. med., specialist pedontolog, zaposleno v Zobozdravstvenem centru Babit.

Ob prvih obiskih otrok pri zobozdravniku starši večkrat izrazijo upanje, da bo imel otrok zobke po tistem od staršev, ki ima zdrave ter lepe zobe in ne po nekom, ki se bori s kariesom. Toda naj vam zaupamo, zobno gnilobo ali karies se da preprečiti in to ni nič kaj zapletenega!

Karies pravzaprav nastane zaradi raztapljanja zoba katerega uničujejo kisline, ki jih proizvajajo bakterije v zobnih oblogah. Bakterije uporabijo ogljikove hidrate in iz njih tvorijo kisline. Aktivnost bakterij naredi slino kislo in v takem okolju se zobje raztapljajo oziroma demineralizirajo. Ko v ustih ni več kislo, se lahko minerali, ki jih je prej zobna površina izgubila, postopoma vrnejo oziroma spet vežejo. Zato je zelo pomembno, da znamo poskrbeti za ustrezno ravnovesje med raztapljanjem ali demineralizacijo zoba ter vračanjem mineralov v površino zoba ali remineralizacijo. Hitrejše in dolgotrajnejše kot je raztapljanje, večja je verjetnost, da se ravnovesje poruši.

In kaj je tisto, kar vpliva na hitrost raztapljanja zobne površine? Količina zobnih oblog, zgradba zobnih oblog, vrsta prehrane, število obrokov v dnevu ter prisotnosti fluoridov v okolici zob.

Pa si podrobneje oglejmo kaj lahko, na vsakem od teh področij, sami naredimo za lepe in zdrave zobke.

 Količina zobnih oblog

Na količino zobnih oblog vsekakor lahko vplivamo s ščetkanjem. Takoj, ko zobki izrastejo jih je potrebno pričeti ščetkati. S tem odstranimo bakterije s površine. Pozor! Bakterije se na zobeh nabirajo tudi kadar ne jemo. To si lahko predstavljamo, če pomislimo na kozarec v katerem že dolgo stoji voda; stene kozarca postanejo sluzaste na dotik in verjeli ali ne, tudi to so obloge. Ker želimo ohraniti vse površine zobka cele, je seveda potrebno poščetkati celoten zobek. Otroci temu sicer večkrat oporekajo, toda prav je, da starši vztrajamo ter otroke opozorimo zakaj je potrebno zobke pravilno in ustrezno očistiti.

Zgradba zobnih oblog

Tu je morda smiselno opozoriti na dejstvo, da se bakterije, ki povzročajo karies lahko v zgodnjem otroštvu prenesejo od staršev na otroke. To lahko preprečimo z ustreznimi higijenskimi prijemi. Predlagamo, da ima otrok svoj jedilni pribor, mi pa smo pozorni, da ne oblizujemo otrokove dude, žlice in drugih pripomočkov.

Vrsta prehrane in število obrokov v dnevu

Kot že rečeno bakterije naredijo kisline iz ogljikovih hidratov, ki jih pojemo. Pomembno je torej kaj in kolikokrat dnevno jemo in pijemo. Raztapljanje zoba je podobno poizkusu, ki vam je morda ostal v spominu iz osnovne šole, ko smo jajce namočili v kis in se je lupina stopila, jajce pa je postalo mehko – kot žogica skokica. Prva stvar, ki nam jo torej zobozdravniki svetujejo je, da ne navadimo otrok na sladkane tekočine. Pijemo namreč večkrat dnevno in če otroci uživajo sladke pijače, potem se njihovi zobki “kopajo” v sladkorju in posledično seveda kislini. Če se kdaj pregrešite in otroku ponudite sladke napitke pa teh nikakor ne točite v otroške stekleničke, hkrati pa pazite, da sladkih pijač otroci ne uživajo ponoči. Še enkrat pa poudarjamo, v kolikor je le mogoče otroku raje ponudite vodo ali nesladkan čaj.

Prisotnost floridov v okolici zob

Uporaba fluoridov je eden najpomembnejših preventivnih ukrepov v zobozdravstvu. Ker je za zmanjševanje možnosti za pojav kariesa pomembno, da so fluoridi v slini in v okolici zob, je priporočljivo, da ščetkamo zobe z zobno pasto s fluoridi, ki jo nato izpljunemo, ust pa za tem ne izpiramo z vodo. Pri otrocih do 6.leta starosti mora biti količina uporabljene paste majhna, primerljiva z zrnom graha ali velikostjo otroškega nohta.

Če povzamemo naš recept  za zdrave, lepe in neboleče zobke:  poskrbite za veliko potegov zobne krtačke na kateri uporabite majhno količino zobne paste, ki vsebuje fluoride. Hkrati pa bodite pozorni na to kaj otroci zaužijejo, predvsem svetujemo čim manj sladke pijače in hrane.