Znanstveno dokazano: leta, ko je samozavest na vrhuncu

Raziskava Ameriškega psihološkega združenja, ki je potekala na več kot 160.000 ljudeh vseh starosti, je pokazala tudi, kdaj naša samozavest drastično pada.

Velikokrat slišimo, da se naša samozavest z leti spreminja. Sedaj pa je znanstveno dokazano, da se s starostjo povečuje. Raziskava Ameriškega psihološkega združenja, ki je bila izvedena na kar 164.868 udeležencih, je razkrila, da je naša samozavest na vrhuncu, ko dosežemo starost 60 let.

Rezultat temelji na več kot 300 študijah o samozavesti, izvedenih na različnih starostnih skupinah. Raziskave so pokazale, da se ob upoštevanju starosti, spola in državljanstva, vzorec ponavlja.

Pri veliki večini udeležencev je samozavest z leti rasla in višek dosegla v 60-em letu starosti. Najvišja stopnja samozavesti pa traja naslednjo dekado. Od 70-ega leta se samozavest prične zmanjševati, trend se nadaljuje tudi v 80-ih letih, v 90-ih letih, pa na žalost hitro pade.

Samozavest je opredeljena kot subjektivna ocena lastne vrednosti sebe kot osebe. Da se ljudje pri 60-ih letih počutimo najbolj samozavestne in nas ne skrbi, kaj si drugi mislijo o našem videzu, je najverjetneje zaradi življenjskih izkušenj.

Na drugi strani, pa je pritisk socialnih omrežij posledica zmanjšane samozavesti predvsem pri mladih. Tako je lanskoletna raziskava pokazala, da je Instagram najslabše možno socialno omrežje za duševno zdravje. Velja razmisliti.

Foto: Instagram, Tekst: Diva