Znanstveno dokazano: Idealni čas za pitje kave

Kdaj pijete kavo?

Ameriški nevro-znanstvenik Steven Miller iz Univerze zdravstvenih znanosti ”University of the Health Science” v Marylandu je odkril idealni čas za pitje jutranje kave. Da bi kava dejansko učinkovala, naj je po njegovi raziskavi sodeč, ne bi smeli piti pred pol deseto zjutraj. Seveda je vse odvisno od tega, kdaj zjutraj vstanete. Pomembno je, da si prvo skodelico kave privoščite šele, ko ste zbujeni uro in pol. Njegova ugotovitev temelji na ravni kortizola, hormona stresa v krvi. Ta je med osmo in deveto uro zjutraj visoka, saj nas zjutraj zbudi in spravi v akcijo. Znanstvenik je predvideval, da vstajamo ob osmi uri zjutraj.

via GIPHY

”Zjutraj je kava najbolj učinkovita med pol deseto in pol dvanajsto uro, ko je raven kortizola v krvi nizka”, je dejal znanstvenik. V temu času bo telo lažje predelalo poživljajoči kofein. Če boste kavo pili v času, ko je kortizola v telesu veliko, boste razvili odpornost proti kofeinu. Kava namreč znižuje nivo kortizola v krvi, s tem pa vam jemlje energijo. Posledično kava ne učinkuje kot bi morala, telo pa zato potrebuje vse več kofeina. Ne pozabite, vse je odvisno od tega, kdaj zjutraj vstajate.

via GIPHY

Popoldansko kavo bi si praviloma morali privoščiti med drugo in tretjo uro. Med dvanajsto in eno ter pol šesto in pol sedmo, raven kortizola v krvi ponovno naraste.

via GIPHY

Foto: Pinerest