Znanost: zgodnje novoletno okraševanje nas osrečuje

Psihologi imajo dober razlog, da z okrasitvijo svojega doma letos pričnete prej, kot običajno.

Če imate občutek, da pridejo božično-novoletni prazniki tudi v našo deželo vsako leto nekoliko prej in da je za novoletne okraske sredi novembra pač prezgodaj, potem si boste morda po naslednjih vrsticah premislili. Ameriški psihologi namreč trdijo, da so ljudje, ki za božično vzdušje v svojem domu poskrbijo bolj zgodaj, srečnejši.

Ko iz zaprašenih škatel po dolgem času znova vzamemo novoletne okraske, z njimi okrasimo dom in prižgemo lučke, namreč znova prebudimo otroka v sebi. To pa lahko na naše počutje deluje zgolj pozitivno, trdi psihoterapevtka Amy Morin, avtorica knjižne uspešnice Trinajst stvari, ki jih psihično močni ljudje ne počnejo.

»V svetu polnem stresa in tesnobe, se ljudje med seboj radi povežejo s stvarmi, ki jih osrečujejo. Okraski so eden najmočnejših simbolov božiča. Vrnejo nas v otroštvo, ko smo še verjeli v Božička in se razveselili daril pod jelko. Z zgodnejšim okraševanjem od običajnega, si v spomin znova prikličemo ta čaroben praznični duh, s čimer srečo in veselje še podaljšamo,« pa razlaga ameriški psihoanalitik Steve McKeown.

Novoletno praznično vzdušje poleg tega pogosto tudi pomaga ljudem, ki so v preteklosti izgubili bližnje. Ne glede na žalost, praznično okrašen dom namreč v nas prebudi spomine na prijetne trenutke, ki smo jih preživeli z ljubljeno osebo.