Te pijače povzročajo najhujšega mačka

Izognite se neprijetnim posledicam divjih zabav.

Čas divjih zabav ima lahko tudi neprijetne posledice. Glavobol po črnem vinu, slabost po žganju… Večina je vsaj enkrat v življenju doživela hudega mačka, ki pa tega neprijetnega občutka ni pripisala količini popitega alkohola, ampak vrsti pijače. Zveni nenavadno, vendar teorija pije pivo, pardon vodo. Znanstveniki so namreč razkrili, katere alkoholne pijače povzročajo najhujšega mačka.

Vse alkoholne pijače povzročajo dehidracijo in s tem tudi mačka, vendar pa je njegova intenzivnost odvisna od stranskih produktov fermentacije, ki dajejo pijačam okus in barvo, naša jetra pa jih le s težavo razgrajujejo. Te kemične spojine (kongenerji) se večinoma nahajajo v temno obarvanih pijačah, kot so brendi, viski in črno vino. Viski burbon vsebuje denimo 37-krat več teh spojin kot vodka in gin.

Prozorne pijače, kot so beli rum, vodka in gin, tako povzročajo manj mačkov, če pa že, so ti bolj znosni. Hujšega mačka poleg tega povzročajo tudi alkoholne pijače z veliko ogljikovega dioksida. Slednji namreč pomaga alkoholu, da hitreje preide v krvni obtok. Penina tako ni najboljša izbira, če se želite izogniti hudemu mačku, še zlasti ne na prazen želodec.

Znanstveniki so tudi razbili mit, da cenene pijače povzročajo hujše posledice po prekrokani noči. Prav tako tudi mešanje pijač ni razlog za to, da bi imeli hujšega mačka. Gre zgolj za to, da nekatere pijače vsebujejo več škodljivih spojin, oziroma da več kot spijemo, slabše je.

Na zabavi torej začnite s »svetlimi« pijačami, ki imajo manj kongenerjev, kot so belo vino, pivo, vodka ali gin. Predvsem pa bodite zmerni in poskrbite za hidracijo.

Foto: ShopStyle