Življenjska spoznanja, na katera pogosto pozabiš

Življenjske resnice, ki jih že poznaš, a nanje pozabiš.

Ustavi se vsaj za trenutek in dobro premisli o naslednjih resnicah, ki si jih slišala že neštetokrat, a jih je vedno treba ponoviti znova, da se zamislimo in nadaljujemo življenje s trezno glavo.

Niso vsi dnevi rožnati in najuspešnejši, a se je ravno takrat potrebno spomniti na 9 življenjskih spoznanj, ki jim je vredno slediti ter jih upoštevati.

1. Življenje je kratko, izkoristi ga vsak dan

Globoko v sebi se vsi zavedamo, da bomo nekega dne umrli in vendar smo vsakič znova šokirani, ko se to zgodi nekomu, ki ga poznamo. Zato je toliko bolj pomembno živeti za danes. Ni se potrebno bati smrti, ampak življenja, ki bi ga lahko živeli, pa ga nismo, ker nas je bilo preveč strah.

2. Biti aktiven še ne pomeni biti produktiven

V današnjem svetu, ko imamo vsi natrpane urnike, je večina ljudi ves čas z nečim zaposlenih, precej manj pa je takšnih, ki so pri svojem delu tudi učinkoviti. Pomembneje je določiti prioritete in kdaj znati reči ne, kot pa ves čas drveti naokrog in si ustvarjati iluzijo, da smo uspešni zato, ker se nam nenehno nekaj “dogaja”.

3. Živimo takšno življenje, kot si ga sami ustvarimo

Nihče ne more stopiti v naše čevlje. Drugi lahko vplivajo na nas, toda ne morejo se odločati namesto nas. Pomembno je poslušati lastno intuicijo in želje ter pogumno sprejemati odločitve.

4. Misliti in narediti ni enako

Uspeh nikoli ne pride medtem, ko čakamo in razmišljamo o njem. Kar šteje so dejanja in ne besede. Znanje brez akcije ne doseže cvetočih rezultatov.

5. Neuspeh je sestavni del življenja

Z napakami ni nič narobe. Problematične so samo takrat, ko se iz njih ničesar ne naučimo. Če nas je preveč strah neuspeha, ne bomo nikoli znali storiti tistega, kar je potrebno za uspeh. Razlika med mojstrom in začetnikom je v tem, da je mojstru spodletelo večkrat, kot je začetnik sploh poskusil.

6. Ni naloga drugih, da bi me morali imeti radi. To je moja naloga.

Pomembno je biti prijazen do drugih, toda še bolj pomembno je biti dober do samega sebe. Ljubezen do sebe je predpogoj za kakršen koli uspeh v življenju.

7. Ni nam potrebno čakati na opravičilo, da bi odpustili

Življenje postane mnogo lažje takrat, ko se naučimo sprejeti vsa opravičila, ki jih nikoli nismo dobili. Ključ je v tem, da smo hvaležni za prav vsako izkušnjo v življenju – dobro in slabo. Ko nekomu odpustimo, pomahamo preteklosti v slovo in odpremo nova vrata v prihodnost.

8. Nekateri ljudje nam preprosto ne ustrezajo

Pomembno je, da se v življenju obkrožimo z ljudmi, ob katerih se počutimo dobro in ki nas napolnijo z novo energijo, ne pa čustveno in telesno izčrpavajo.

9. Sprememba je edina stalnica v življenju

V življenju se vse nenehno spreminja in to z razlogom. Ljudje in okoliščine prihajajo in odhajajo, pogosto spontano. Ne glede na to, v kakšni situaciji smo trenutno (dobri ali slabi), se je pametno zavedati, da bo tudi ta okoliščina slej ko prej minila.