Živeti začnemo šele, ko nehamo ugajati drugim

Katere so značilnosti ljudi, ki skušajo nenehno vsem ugoditi?

Veliko ljudi je prepričanih, da nenehno ugajajo drugim zato, ker imajo veliko srce in so dolžni pomagati. Toda šele po mnogih letih morda spoznajo, da v resnici niso pomagali ne drugim ne sebi. Na ta način so izgubili svoj »jaz« in se odrekli lastnim sanjam, da bi zadovoljili želje in potrebe drugih. Šele takrat morda spoznajo, da moramo najprej spoštovati sebe, da nas bodo začeli spoštovati tudi drugi. In katere so značilnosti ljudi, ki skušajo nenehno ugajati drugim?

Opravičujejo se za stvari, ki jih sploh niso storili

Ker nočejo, da bi se drugi počutili slabo, raje prevzamejo njihovo krivdo na lastna ramena.

Ne znajo reči »ne«

Ne upajo se zoperstaviti mišljenju drugih in se nenehno postavljajo na stranski tir –  samo zato, da bi “osrečili” druge.

Ne znajo si vzeti čas zase

Ker se tako zelo trudijo izpolnjevati potrebe in želje drugih, jim zmanjka časa zase. Nikoli se ne ustavijo, globoko vdihnejo in si privoščijo nekaj trenutkov samo zase, ker so jim drugi pomembnejši od njih samih.

Negujejo stare zamere

Ker so ljudje v preteklosti velikokrat izkoristili njihovo dobroto, v sebi nosijo veliko jeze in zamer.

Ne znajo biti sebični

Ne zmorejo sprejemati odločitev, ki bi šle v njihovo korist. Ne prenesejo občutka, da se nekdo ne strinja z njimi, še zlasti ne ljudje, ki so jim blizu.

Raje prizadenejo sebe, kot druge

Preden sprejmejo kakšno koli odločitev, ne pomislijo najprej nase, ampak na to, kaj si bodo o njih mislili drugi.

Oklepajo se zvez in prijateljstev, ki jih ne izpolnjujejo

Ohranjajo stike z bivšimi partnerji ali prijatelji samo zato, ker jih ne želijo razočarati in jih je strah, da si bodo o njih ustvarili negativno mnenje. In zaradi tega se počutijo slabo.

Preveč razmišljajo in analizirajo

Pred vsakim korakom vedno vprašajo za mnenje, saj želijo sprejeti odločitev, ki bo najboljša za druge. Vedno so na prvem mestu želje, potrebe in občutki drugih ljudi, nikoli njih samih.

Počutijo se izkoriščane

Prijatelji in družinski člani znajo velikokrat izkoristiti take ljudi, saj se zavedajo, da bodo za njih storili prav vse.

Foto: @thestyleograph