Ženske v teh letih rojevajo najpametnejše otroke

Znanstveniki so odkrili zlata leta za materinstvo, ko gre za inteligenco otrok.

“Kdaj boš pa ti imela otroka?” To je verjetno tisto (nadležno) vprašanje, ki se mu ženska v poznih dvajsetih skoraj ne more izogniti. Povprečna starost mamic ob rojstvu prvega otroka se v zadnjih letih vztajno pomika navzgor in v Sloveniji trenutno znaša 29 let. A če je soditi po rezultatih raziskave, ki so jo opravili na London School of Economics, ta podatek sploh ni tako zaskrbljujoč. Vsaj ko gre za intelektualni razvoj otrok.

Britanski znanstveniki so namreč analizirali 18.000 otrok in skušali ugotoviti, v katerem starostnem obdobju mamice rodijo bolj inteligentne otroke. Rezultati raziskave so razkrili, da so trideseta zlata leta za materinstvo. Testi kognitivnih sposobnosti otrok so namreč pokazali, da ženske med 30 in 40 letom starosti rojevajo otroke, ki po svojih intelektualnih sposobnostih prekašajo tiste, ki so jih rodile ženske med 20 in 30 letom. Še posebej to velja za tiste mamice, ki v tridesetih rodijo prvič.

Razlog je po mnenju strokovnjakov v tem, da so tridesetletnice bolj izobražene, imajo večje prihodke, bolj skrbijo za svoje telo, so načeloma v bolj stabilnih zvezah in v primerjavi s svojimi mlajšimi kolegicami, skrbno načrtujejo svojo nosečnost.

Foto: Getty