Zdravje: Poslušajte svojo vagino!

Kaj vam vaša vagina govori o vašem zdravju?

Čeprav na svetu ni dveh enakih spolnih organov, imajo zdrave vagine nekaj ključnih skupnih lastnosti. Nobene ne bi smelo srbeti in dražiti na katerem koli delu spolnih organov. Vonj in izcedek se od ženske do ženske seveda razlikuje, ne bi pa se smel pri eni osebi, niti med ciklusom.

Podajamo pet pojavov, ki jih je potrebno jemati resno.

Srbeča vagina

Ne govorimo o občasnem srbenju, ki je posledica draženja po britju ali obisku telovadnice. Če se srbeči občutek na vagini ali nožnici pojavlja ves čas, gre za kronično srbenje, ki oznanja, da gre za resnejše težave. Lahko gre za alergijo na tuš gel ali šampon, ki ga trenutno uporabljate, lahko pa gre za resnejše težave, kot je bakterijska vaginoza. Pojavi se, ko je ravnovesje bakterij porušeno. Še resnejše težave, ki jih predstavlja srbenje, so glivične okužbe ali pa spolno prenosljiva bolezen trihomoniaza.

Neprijeten vonj

Vaginalni vonj je odvisen od več dejavnikov, kot so čas v mesecu, oblačil in stopnje potenja. Glede na to, se vonj lahko spreminja malo ali pa močno. Sprememba vonja je lahko povezana tudi s spremembami v prehrani ali higienskimi navadami. Intenziven neprijeten vonj, pa je lahko znak nekaterih spolno prenosljivih bolezni. Da ne boste takoj v skrbeh, če ste pozabile odstraniti tampon, se razlog lahko skriva tudi v bakterijski okužbi.

Neredni ciklus

Spremembe v menstrualnem ciklusu so lahko vzrok nagle spremembe telesne teže, intenzivne telesne vadbe ali stresa. V obzir pa je potrebno vzeti tudi sindrom policističnih jajčnikov ali hormonske neuravnovešenosti.

Rumeni izcedek iz nožnice

Količine in barve izcedka ni možno poenotiti, saj se od ženske do ženske razlikuje. Če opazite, da se vaš izcedek razlikuje od običajnega, je vzrok za to lahko v hormonskih spremembah, nosečnosti ali ravni hidratacije. V kolikor se barva izcedka močno spremeni, je vzrok za to lahko resnejši. V tem primeru ne gre izključiti spolno prenosljivih bolezni, kot sta klamidija in gonoreja.

Izrastki in zatrdline

Če ste našle izrastke ali zatrdline ste se vsekakor prestrašile, vendar to še ni nujno razlog za alarm. Najpogosteje gre za vrasle dlake, ki so posledica pogostega britja in depiliranja, alergijske reakcije ali znojenja. V kolikor pa pojav ne bo izginil v par tednih, se bo potrebno posvetovati z zdravnikom.

Foto: Pinterest