Zapeljiva presna borovničeva torta

Božanska poletna sladica brez pečenja, ki skrbi za vašo vitko postavo.

Borovničev cheesecake je zagotovo ena najbolj priljubljenih poletnih sladic, saj je preprosta za pripravo in ne potrebuje pečenja. Za ljubitelje zdravih sladic, brez sladkorja, mlečnih izdelkov in glutena, pa je tukaj recept za presno borovničevo torto, ki si jo lahko privoščite brez kančka slabe vesti.

Sestavine za podlago:

70 g orehov

70 g mandljev

170 g datljev brez koščic

1/2 žličke vaniljevega izvlečka

ščepec soli

Sestavine za kremo:

320 g indijskih oreščkov, namočenih v vodi preko noči

4 žlice medu ali javorjevega sirupa

2 žlički vaniljeve arome

4 žličke soka limete (ali limone)

80 ml kokosovega olja

1 žlica limetine lupinice

130 g svežih borovnic + za dekoracijo

Priprava:

V multipraktiku drobno zmeljemo orehe, mandlje in datlje. Na koncu dodamo vaniljev izvleček in malo vode, da dobimo enotno zmes. Slednjo nato razporedimo na dno modela za torte (premer 18-20 cm) in jo dobro pritisnemo ob podlago.

Kremo pripravimo tako, da ocejene indijske oreščke najprej drobno zmeljemo. Nato dodamo limetin sok, med, limetino lupinico, vaniljevo aromo ter ponovno zmešamo. Med mešanjem dodamo še kokosovo olje.

Polovico kreme razporedimo po prej pripravljeni osnovi in postavimo v zamrzovalnik za pol ure.

Med tem časom v preostanek kreme dodamo borovnice in mešamo, dokler ne dobimo gladko in enotno vijolično zmes. Slednjo nato enakomerno razporedimo po vrhu torte, ki jo na koncu poljubno okrasimo z borovnicami in limetino lupinico.

Tako pripravljeno sladico postavimo v zamrzovalnik za tri ure, da se strdi, nato pa jo za urico ali dve premestimo še v hladilnik. Dober tek!

https://www.youtube.com/watch?v=qWqouc3nB5s

Foto: @tuulia