Zakaj se življenje po 40-em šele dobro začne

8 razlogov, zakaj imajo 40-letnice bogato in izpolnjujoče življenje.

Mnogi so prepričani, da so štirideseta leta tista življenjska prelomnica, po kateri gre vse samo še navzdol. Toda v resnici je velikokrat prav nasprotno. Mladostno obdobje eksperimentiranja in nabiranja najrazličnejših izkušenj se namreč konča in pri štiridesetih se končno opogumimo, prenehamo poslušati druge in uberemo svojo pot. Tukaj je 8 razlogov, zakaj se življenje po 40. letu pravzaprav šele dobro začne.

Postaneš bolj odločna

Po letih neodločnosti in negotovosti končno pride čas, ko veš, kaj si zares želiš v življenju. Končno spoznamo, da je to življenje samo naše, zato ga moramo preživeti tako, kot sami želimo in se ne ozirati ves čas na druge. Trezna glava in vajeti življenja čvrsto v lastnih rokah – to so odlike 40-letnic.

Zrelost te je naučila, da ne iščeš več gospoda »Popolnega«

Življenjske izkušnje so te naučile, da idealno v tem življenju ne obstaja. Prenehala si se primerjati z drugimi in spoznala, da trava na sosedovem vrtu v resnici ni bolj zelena od tvoje. Nisi več preobremenjena s tem, kaj si o tebi mislijo drugi.

Skrbiš zase in si bolj samozavestna

Številne ženske postanejo z leti samo še lepše in to ne po zaslugi kirurških posegov in botoksa. Leta nas prisilijo, da začnemo bolj skrbeti za svoje zdravje in dobro počutje. Več telovadimo, se bolj zdravo prehranjujemo in se začnemo zavedati pomena dobrega spanca.

Manj delaš

Z leti spoznamo, da delo ni smisel življenja in da tistih nekaj evrov, ki ih zaslužimo z nadurami, ne prinaša sreče. Končno začnemo ceniti prosti čas, ki ga namenimo samo zase in stvarem, ki nas v življenju resnično osrečujejo. Še tako polna denarnica ne bo zapolnila notranje praznine. Ne živimo zato, da bi delali, ampak delamo zato, da bi lahko živali.

Razvijaš svojo edinstvenost

Po letih iskanja, končno odkriješ stvari, ki te v življenju resnično izpolnjujejo in veselijo. Ne čutiš več potrebe, da bi nekoga posnemala. Živiš po svoje, saj se zavedaš, da je vsak človek neponovljiv svet zase. To spoznanje te napolni s posebno energijo in ti daje moč, s katero lahko premikaš gore.

Dozoriš tudi po čustveni plati

Divji vrtiljak čustev se začne počasi umirjati. Postajaš stabilna oseba in se ne vznemirjaš več za vsako malenkost. Spoznaš da je sprememba edina stalnica v življenju in da nekaterih stvari v življenju preprosto ne moremo kontrolirati.

Seks ni več potreba, ampak užitek

Ženske po 40 letu uživajo v svojem telesu na drugačen način. Seks ni več izpolnjevanje partnerskih obvez ampak užitek, ki se mu predaš takrat, ko si ti to želiš. Mnoge ženske v zrelih letih odkrijejo povsem novo dimenzijo spolnosti.

Naučila si se varčevati

Ne čutiš več potrebe po impulzivnem nakupovanju stvari, ki jih v resnici sploh ne potrebuješ in morda samo zato, ker to počnejo tvoje prijateljice. Prioritete se spremenijo, začneš razmišljati bolj dolgoročno in se naučiš privarčevati kakšen evro tudi za težke čase.

Foto: @thegracetales