Zakaj boste tistega pravega spoznale šele pri 40-ih?

Najboljša leta za resno zvezo šele prihajajo, trdi avtorica velike knjižne uspešnice.

Če ste v rosnih dvajsetih ali tridesetih letih, ni nobene potrebe, da obupano iščete resno zvezo, ampak se raje zabavajte. Pri štiridesetih se namreč poveča možnost, da najdete tistega pravega, s katerim želite ostati »do konca svojih dni«. To vsem ženskam, ki niso v zvezi, pa bi želele biti, sporoča Sara Eckel, avtorica knjižne uspešnice »It’s Not You: 27 (Wrong) Reasons You’re Single«. Sara v svoji knjigi razbija mite o tem, da so samostojne, izobražene in samske ženske v »najboljših letih« (od 35. naprej) v težkem položaju, saj bodo težko našle primernega partnerja.

Čim prej, tem bolje. Mar res?

Dolgo časa je namreč veljalo prepričanje, da imajo izobražene in ambiciozne karieristke po 35 letu starosti zelo malo možnosti, da bi spoznale princa svojih sanj. Samo pomislite, kolikokrat ste že slišale govoriti zaskrbljene starše, babice in dedke, kako je ta in ta že prestara in je njen »ljubezenski vlak« že odpeljal. Takšna razmišljanja so se nehote zapisala nekam v našo podzavest, zaradi česar smo marsikateri rojstni dan pričakali s tesnobo v srcu. In mnogi so ravno zaradi tega pohiteli z »usodnim da« ter potem to odločitev kmalu tudi obžalovali.

Sara Eckel pravi, da so jo leta proučevanj partnerskih odnosov pripeljala do povsem drugačnega zaključka: ženske, ki so se posvetile karieri in so svoj 40. rojstni dan pričakale kot samske, imajo veliko večje možnosti, da bodo našle primernega partnerja (še zlasti, če so se prenehale ubadati s tem, da mora biti moški starejši od njih). Tudi raziskave potrjujejo, da so zveze, sklenjene v zrelem življenjskem obdobju veliko trajnejše in srečnejše od tistih, ki se začnejo (pre)zgodaj in se končajo še preden partnerja upihneta 40 svečk.

Zrela ženska zna izbrati zrelega moškega

35-letnica, ki ne živi več z idejo o popolnem partnerju, ampak pristane na to, da je njen moški lahko ravno toliko (ne)popoln kot ona sama, ima tako v resnici boljše možnosti za srečno zvezo kot njene mlajše kolegice. Znala bo namreč izbrati partnerja, ki ji resnično odgovarja, ki bo hkrati njen prijatelj in ljubimec, takšna zveza pa ima veliko več možnosti za uspeh na dolgi rok. Eckel tako trdi, da za zrelo in samostojno žensko, ki se dobro počuti v lastni koži, preprosto ni ovir, da ne bi spoznala svoje sorodne duše: »Vzemite si čas, ustvarite kariero, spoznajte, kdo ste v resnici in vaše možnosti za srečo v ljubezni se bodo drastično povečale.«

»To ni napad na zveze, ki se začnejo (pre)zgodaj, ampak zgolj obramba tistih razmerij, ki se začnejo pozno. Morda je to korak k boljšemu svetu, v katerem nas ne bodo več nenehno bombardirali z vprašanji, kdaj se boš poročila, zakaj si se ločila, kdaj boš imela otroke in kako dolgo še misliš biti samska. Zamislite si svet brez takšnih vprašanj – svet, v katerem smo lahko povsem mirno samo to, kar v resnici smo,« še pravi Eckel.

Foto: @jenkay