Zakaj bo ovsena kaša postala tvoj najljubši zajtrk?

Kaj bomo jutri pojedli za zajtrk?

Nutricionisti nas že nekaj časa prepričujejo, da je začetek dneva z ovseno kašo, najboljši začetek. Živilo je polnovredno, vsebuje ogljikove hidrate, ki jih nujno potrebujemo, da naše telo dobi dovolj energije skozi dan, iz ovsa pa lahko naredimo številne variacije zajtrka, med katerimi boste zagotovo našli svoj najljubši jutranji obrok. Ovsena kaša je polna vlaknin, ki bodo pospešile delovanje metabolizma in nas nikoli ne bo pustila lačnih. Za njeno pripravo pa boste porabili le nekaj dragocenih jutranjih minut. Živilo polno vlaknin poleg pospešene prebave, ureja sladkor v krvi in krepi imunski sistem. Sami kaši pa lahko dodate tudi različna superživila, ki jo bodo dodatno obogatila. Med najbolj priljubljenimi so zagotovo chia semena.

Nekaj naših najljubših različic, kjer bo vsak naše našel svoj najljubši jutranji obrok:

1.Ovsena kaša z brusnicami, zrnastim sirom in javorjevim sirupom

Ovseno kašo pomešamo z zrnastim sirom, ki ga poznamo tudi kot “cottage cheese” – ima nizko kalorijsko vrednost in odlično hranjljivost. Mešanici dodamo brusnice, ki so znane po visoki vsebnosti antioksidantov, celoto pa nekoliko posladkamo z javorjevim sirupom.

2.Ovsena kaša z jabolkami, cimetom in rozinami

Olupimo jabolko in jo narežemo na manjše koščke, dodamo ji nekaj rozin, čisto po okusu. V posodo dodamo malo masla in nanj mešanico jabolk in rozin ter cimet. Mešanico zalijemo z eno veliko žlico vode in mešamo zmes. Jabolka se hitro razpustijo in ko so mehka posodo odstavimo. V drugi posodi zavremo mleko, ki ga prelijemo po ovsenih kosmičih. Mešanico kosmičev in mleka kuhamo na zmernem ognju 2-3 minute, dokler ovseni kosmiči niso popolnoma mehki. Kaši primešamo zmes jabolk, rozin in cimeta.

3.Ovsena kaša z malinami, grškim jogurtom in pistacijami

Ko pride sezona malin jih vsekakor vključite v dnevni zajtrk meni. Mešanico ovsenih kosmičev, grškega jogurta in malin začinimo z nekaj pistacijami. Grški jogurt ima visoko vsebnost proteinov in je odličen obrok po zaključeni vadbi. S takšnim  zajtrkom se bo potreba po vnosu hrane tekom dneva zmanjšala.

4.Ovsena kaša s čokolado in arašidovim maslom

Za vse sladokusce! Kombinacija visokoodstotne čokolade, ovsene kaše in arašidovega masla je kot naročena za odličen začetek dneva. Ste mislili, da je arašidovo maslo škodljivo? Seveda ne smemo pretiravati s količinami, saj ima visoko vsebnost maščob, a te maščobe so zdrave in če z njimi ne pretiravamo je to lahko odličen nadomestek za nezdrave čokoladne namaze ter marmelade, ki so polni sladkorja in nasičenih maščob.