Vodič po grških otokih

Preverite, kateri grški otoki ponujajo najboljše plaže, najlepše razglede, vrhunsko hrano in divje nočne zabave.

Koledarsko poletje se morda res počasi poslavlja, a prijetno toplih in celo vročih dni še zdaleč ni konec. In morda je sedaj, ko je vrhunec poletne turistične sezone že za nami, ravno pravi čas, da obiščete kakšnega izmed grških otokov in se tako izognete največji gneči. Grčija, dežela neštetih otokov, na katerih vsakdo lahko najde pravi oddih zase, je za ta namen vedno dobra izbira. Preverite, kateri grški otoki ponujajo najboljše plaže, najlepše razglede, vrhunsko hrano, divje nočne zabave in še kaj.

1. Za nepopravljive romantike: Santorini

Slikovit, čaroben, romantičen Santorini, velja za enega najlepših otokov na svetu. Neskončne peščene plaže, dramatična pokrajina, slikovite vasice in spektakularna panorama poskrbijo, da to otočje vulkanskega izvora ni le eno najbolj dih jemajočih v Sredozemlju, ampak tudi na celem svetu. Na vrhu mogočnih rdeče-rjavih pečin ležijo romantična mesta z belimi hiškami, od koder se odpirajo prekrasni pogledi na čarobno pokrajino, ki slovi tudi po čudovitih sončnih zahodih.

2. Najboljše plaže: Zakintos

Ta najjužnejši otok v Jonskem morju obdaja modrina kristalno čistega morja, kjer lahko uživate na zares čudovitih peščenih plažah. Na Zakintosu še posebej izstopa plaža Navagio, bel peščeni pas med visokimi pečinami, na katerem leži ladijska razbitina. Bele stene, ki obkrožajo še bolj belo peščeno plažo in turkizno modro morje, so naravnost spektakularni. Nič manj impresivna ni niti plaža Gerakas, lepa kamnita tvorba s plitvo vodo, ki je znana po tem, da na njej gnezdijo želve. Z ladjo se lahko odpravite tudi do otočka Marathonissi in naredite postanek za kopanje v enem od čudovitih otoških zalivov s kristalno čisto vodo.

3. Najboljša hrana: Kreta

Kreta je največji in turistično najbolj oblegan grški otok, a kljub temu še vedno eden najlepših. Poleg tega tam najdete verjetno najboljšo hrano v Grčiji. Zaradi južne lege otoka, boste večji del leta na meniju našli sveže fige, pistacije, olive, paradižnik, papriko, jajčevce in vse vrste začimb. Veliko mest na Kreti ponuja odlično hrano, toda za vrhunski gurmanski užitek se je najbolje podati v notranjost otoka in povprašati domačine po najboljših gostilnah.

4. Najboljši za družine: Krf

Izjemna klima, čudovita narava, prekrasno morje, gostoljubni domačini ter bogastvo kulturne dediščine so vse odlike najbolj zelenega grškega otoka, ki leži v Jonskem morju. Bogata tradicija na eni ter burno nočno življenje in izvrstna hrana na drugi strani vsako leto na Krf privabljajo množice turistov z vseh koncev sveta. Tukaj lahko uživate v tradicionalni kuhinji, neokrnjenih plažah in zanimivi arhitekturi, medtem ko lahko otroci najdejo veselje v vodnih športih, vožnji s čolnom, večernih animacijah ob obali in še veliko več. Krf je zato več kot primerna izbira za družine in dopustnike vseh starosti.

5. Za ljubitelje miru in narave: Astypalaia

Otok metuljaste oblike v Egejskem morju s čudovitimi zalivi in plažami je naravnost idealen za umik od hitrega vsakdana. Na Astypalaiji ne pričakujte divjega nočnega življenja, saj je otok ohranil pristen grški način življenja. Namesto tega vas bo na otočku pričakala čudovita narava z neokrnjenimi plažami, mlini na veter, barvitimi ribiškimi čolni in značilnimi tavernami. Čudovito glavno mesto Chora je posejano z idiličnimi, kot puder belimi hiškami z modro obarvanimi polkni in veličastnim gradom na vrhu hriba. Astypalaia ponuja naravnost idealen morski oddih za ljubitelje miru in tišine.

6. Za ljubitelje grške zgodovine: Rodos

Rodos je otok številnih peščenih plaž, zelenih gričev in dolin, ki ga varuje zaščitnik bog sonca Hlios. A poleg naravnih lepot otok slovi zlasti po številnih znamenitostih, saj se ponaša z eno najbolj ohranjenih srednjeveških arhitektur v Evropi. Med največje znamenitosti sodijo stari del mesta s srednjeveškim obzidjem, bizantinski samostani, cerkev s kamnitim zvonikom in številni muzeji.

7. Za ljubitelje nočnega življenja: Mikonos

Mikonos je eden najbolj priljubljenih grških otokov s prelepimi peščenimi in prodnatimi plažami, ki ponuja živahno dnevno in nočno življenje z dekadentnimi zabavami na eni in tradicionalno grško kulturo na drugi strani. Je priljubljena destinacija svetovnega »jet seta«, tako da lahko na njem srečate tudi kakšno filmsko zvezdo. Simbol otoka so mlini na veter in male Benetke, kjer se nahajajo številni bari in nočni klubi z najboljšimi koktajli, plesno glasbo in vzdušjem, ki vas bo držalo pokonci vse do jutranjih ur.

8. Za krajše počitnice: Itaka

Drugi najmanjši otok v Jonskem otočju svojo slavo dolguje grškemu mitu o Odiseju. Itaka, ki jo imenujejo tudi “mala Kefalonija” je zelo primerna destinacija za krajši, denimo tridnevni postanek. Raziskovanje otoka je najbolje začeti v glavnem mestu Vathi, kjer se nahajajo številne majhne trgovinice z lokalnimi izdelki, restavracije ob obali in veliko naravno pristanišče z nešteto jahtami in ribiškimi ladjami. V majhni ribiški vasici Frikes na severnem delu otoka lahko uživate na čudovitih plažah iz belega proda, v naselju Kioni pa v kakšni od tamkajšnjih tavern razvajate svoje burbončice s slastnimi morskimi specialitetami. Raziskovanje Itake lahko zaključite z ogledom še ene idilične otoške vasice Stavros.

9. Za ljubitelje pohodništva: Andros

Malo znani Andros je drugi največji otok v Kikladih, ki z visokimi hribi in globokimi dolinami na slehernega obiskovalca naredi močan vtis. Zaradi svoje slikovite in razgibane pokrajine je otok pravi raj za ljubitelje pohodništva. Skoraj tropska klima z veliko deževja poskrbi za to, da je otok obdan z obilo zelenja, pa tudi naravnimi izviri vode, slapovi in subtropskim gozdom. Številne pohodniške poti so speljane tako po slikoviti obali, kot v notranjost otoka, ki je posejan s tradicionalnimi vasicami in osupljivo antično arhitekturo.

Foto: Shutterstock