Vitke Francozinje se ne odrekajo kruhu, niti slaščicam

Obstaja 5 trikov, ki se jih vitke Francozinje držijo na dnevni ravni. Preveri, ali poznaš vse!

Obstaja 5 trikov, ki se jih vitke Francozinje držijo na dnevni ravni, pri tem pa se jim ni treba odreči pregrešno dobrim slaščicam in raznovrstnim krušnim dobrotam po katerih je Francija še kako znana.

V Franciji, ki ni le domovina mode, temveč tudi domovina hrustljavih rogljičkov, topljive čokolade, razkošnih sladic, bogatega sira in vina, ima le 11 odstotkov ljudi težave s prekomerno telesno težo. In kako jim to uspeva ob vseh zgoraj naštetih dobrotah, ki jih ne manjka v nobenem francoskem mestu?

Življenjski slog Francozinj vključuje pristno uživanje v hrani in vsakem grižljaju. Nikoli, ampak res nikoli ne jejo stoje ter si z veseljem vzamejo čas za hrano. Ne odrekajo se belim ogljikovim hidratom kot so kruh in testenine – vendar je njihova skrivnost ta, da jih jejo v majhnih količinah. Francozinje imajo rade lahke in majhne porcije.

Postavne in vitke Francozinje razkrivajo 5 skrivnosti (ki to niso, ker smo prepričani, da se naslednjih ”trikov” dobro zavedate) svoje vitkosti, zaradi katerih se jim ni treba odreči vsem lokalnim specialitetam, ki bi jih bil greh zavrniti in ne okusiti.

1. Malo baget, malo rogljičkov, malo testenin

Ključ je v zmernosti in majhnih porcijah, ki so osnova uravnoteženega jedilnika, česar se ne zavedajo zgolj Francozinje.
Ne odrekajo se belim ogljikovim hidratom (kruhu in testeninam) – vendar pa jih jedo v majhnih količinah.
Enako velja za mastno meso, ki ga Francozinje obožujejo, a jejo le enkrat do dvakrat na teden. Umetna sladila nimajo kaj iskati v njihovi prehrani, zato raje izberejo živilo, ki vsebuje maslo in sladkor, vendar v majhnih količinah.
Francozinje nikoli ne vzamejo več kot enega kosa peciva, za katerega si bodo potem vzele čas in počasi uživale v vsakem grizljaju. Za zajtrk običajno jejo kruh ali pecivo, jogurt in žitne kosmiče, ovseno kašo ali skuto s sadjem. Masleni rogljički so občasna poslastica in jih običajno postrežejo, ko imajo goste.

2. Čas je za obrok!

Obroki so vsak dan ob (točno) določenem času, zato Francozinje ne poznajo volčje lakote, saj raje planirajo malice in kosila vnaprej ter se izognejo kruljenju v želodcu. Držijo se tradicije o treh obrokih dnevno in običajno ne jejo ničesar vmes.

3. Hrana ima boljši okus, kadar jo delijo z drugimi

Francozinje in Francozi radi jedo v družbi in to ne pomeni le v družbi družine in prijateljev, ampak tudi sodelavcev. Če bi šli recimo v času odmora v službi sami na kosilo, bi se to sodelavcem zdelo nenavadno in celo neprimerno. Raziskave so pokazale, da Francozi 80% obrokov pojejo v družbi drugih ljudi, in znano je, da če jemo v družbi, pojemo manj, saj imamo večjo potrebo po tem, da se nadzorujemo. Po menju Francozinj ima hrana precej boljši okus, kadar jo delijo z drugimi.

4. Sadje je sladica

Francozinje obožujejo torte, piškote, pite in raznovrstno pecivo, vendar takšne sladice jedo samo ob posebnih priložnostih. V vsakodnevnem življenju za desert vedno izberejo najljubši sadež, saj francoski način življenja vključuje tudi redno zahajanje na tržnico, kjer nakupujejo sveže sadje in zelenjavo.

5. Ko ješ, to počni sede

V Franciji boste redko videli ljudi, ki jejo med hojo. Francozinje namreč ne marajo multitaskinga, ko je govora o hrani. Ko jejo, se želijo posvetiti le okusnemu obroku, zato so raje lačne in nekoliko potrpijo, kot da bi pojedle nekaj na hitro in v naglici. Iz tega razloga je samoumevno, da jim ni v navadi jesti pred televizijo ali za delovno mizo v službi.