Velikonočni zajtrk malo drugače

Ste se naveličali klasičnega serviranja velikonočnih živil? Ponujamo vam idejo za malce drugačen velikonočni zajtrk.

Bolj kot se približuje velikonočni vikend, bolj so naše misli osredotočene na bogato obložene mize, ob katerih v krogu svojih najdražjih uživamo v velikonočnih dobrotah. Pirhi, šunka, hren, potica, vino in čokoladna jajčka veljajo za nepogrešljivo stalnico velikonočnega pogrinjka, a če ste se klasičnega serviranja teh živil naveličali, vam ponujamo idejo za malce drugačen velikonočni zajtrk:

Popečeni kruhki s šunko in jajcem: Zveni kot nezdrava vsakdanja razvada, a v resnici je ta jed veliko več kot to. Očitno je, da je ustvarjena za sladokusce, ki uživajo v okusih velikonočnih praznikov. Rezino kruha, premazanega z maslom in nadevanega s topljenim sirčkom, popecite. V skledi zmešajte zeleno solato ali rukolo in lističe peteršilja ter zelenjavi dodajte olivno olje, sol, poper in limonin sok. S tem nadevajte popečeno rezino kruha. Po solati lično razporedite rezino šunke ali pršuta, na sredino dodajte žličko kremnega hrena in jed dovršite s poširanim jajcem. Mar tudi vam to zveni kot velikonočni sendvič za prave gurmane?! Svetujemo, da jed pospremite s kozarcem modrega pinota iz Vinske kleti Zlati grič.

Osvežujoča jagodno-vinska sladica: Po bogato obloženem sendviču bo prijala osvežujoča sladica. Predlagamo, da postrežete zares impresivno sladico, katere skrivnost se skriva v osvežujočem in medenem renskem rizlingu iz Vinske kleti Zlati grič. 750 ml slednjega v kozici zmešajte s sladkorjem (1/3 skodelice). Zavrite in dodajte marelice (1/2 skodelice). Kuhajte 2 minuti in nato dodajte še narezane jagode (0,5 kg). Zmanjšajte ogenj in kuhajte toliko časa, da se sadje zmehča –približno 3 minute. Sadno mešanico ohladite. Servirajte v visokih kozarcih in okrasite z vejico mete ali pehtrana. Za še bolj poln, kremen okus preko jagodno-vinskega napitka prelijte žlico stepene sladke smetane.

Čokoladna gnezdeca: Seveda boste ob izboru vinske sladice potrebovali še nadomestek sladice za najmlajše. Svetujemo vam, da v izbor sladice vključite nepogrešljiv element velikonočnih praznikov – čokoladna jajčka – in iz njih napravite čokoladna gnezdeca. Gre za izredno preprosto sladico, za katero vam ne bo porebno ogreti niti pečice. V loncu skuhajte suhe slive (100 g), da postanejo mehke. V kozici stopite maslo (50 g) in temno čokolado (200 g), dodajte narezane slive, kakav v prahu (2 čajni žlički), ovsene kosmiče (120 g) in zdrobljene lešnike (50 g) ter vse skupaj oblikujte v gnezdeca. Na sredino gnezdeca pritisnite čokoladni jajček ali dva ter vse skupaj postavite v hladilnik vsaj za eno uro, da se sestavine sprimejo in čokolada strdi.

Pa vesele prihajajoče praznike vam želimo! 🙂