Velenjska promenada med najboljšimi v Evropi

Nov park z amfiteatrom ob reki Paki je nominiran za prestižno nagrado za naj urbani javni prostor.

Najnovejši dokaz, da postaja slovenska arhitektura vse bolj prepoznavna v svetu prihaja iz Barcelone. Tam so razglasili letošnje nominirance za prestižno evropsko priznanje za kakovostno oblikovanje javnega prostora (European Prize for Urban Public Space). Med 25-imi finalisti, ki jih je mednarodna žirija izbrala izmed kar 276 nominiranih projektov, je tudi Velenjska promenada, delo arhitekturnega biroja Enota. Novo in sodobno mestno središče ob reki Paki se je tako znašlo med najboljšimi projekti v evropskem javnem prostoru v zadnjih dveh letih.

Z novim in sodobnim mestnim središčem so v Velenju prebivalcem ponudili prijeten prostor za druženje ter pridobili nov prostor za prireditve. Glavna atrakcija novega parka je amfiteater ob reki Paki, ki je namenjen za manjše dogodke in koncerte. Kot odlično koncertno prizorišče se je ob uradnem odprtju promenade izkazala tudi streha garažne hiše. Glavna atrakcija parka je prav reka Paka. Ker gre za hudourniško reko, njen tok nenehno spreminja prostor, podobno kot plima in oseka spreminjata morsko obrežje.

Velenjčanke in Velenjčani so promenado sprejeli za svojo. Tam radi posedajo, uživajo v igri ali branju, promenada pa predstavlja tudi pomembno turistično znamenitost Velenja. Tako so jo letos opazili tudi pri svetovno znanem spletnem portalu LandArchs, kjer so jo uvrstili med top 10 evropskih turističnih destinacij za ljubitelje krajinske arhitekture.

Foto: Miran Kambič