Včasih potrebujete umik v samoto in s tem ni nič narobe

Umik v samoto je dragocen čas preživljanja samih s sabo.

Se vam zdi, da umika v samoto ne potrebujete? Ob naslednjih razlogih premislite ponovno.

V vse bolj neizbežnem hitrem tempu, ki nam ga narekujejo vsakodnevne bolj in manj nujne obveznosti ter zadolžitve, je stres neizogiben. Še toliko bolj se potencira napetost v vsakem od nas, ko želimo postoriti veliko več stvari naenkrat, kot smo jih dejansko zmožni in prav v takšnih trenutkih običajno porušimo še tisto malo ravnovesja, ki smo ga lahko nadzorovali. Bistveno je, da kljub vsemu, ne pozabimo nase in dragocene trenutke, ki jih doživimo, ko smo sami s sabi. Umik v samoto je nujen in nam omogoča, da si znova napolnimo baterije, zbistrimo misli ter nadaljujemo tempo življenja.

8 prepričljivih razlogov zakaj je umik v samoto več kot nujen:

Bistre misli.

V dobi sodobne tehnologije smo vsak dan znova bombardirani z nešteto informacijami, ki začnejo sčasoma negativno vplivati na naše življenje. Zato se je vsake toliko časa nujno umakniti v samoten in tih kotiček, kjer lahko v miru razmislimo o sebi in stvareh, ki so se nam zgodile.

Ustvarjalnost zahteva mir in tišino.

Ko smo sami in brez skrbi, dobi naša domišljija prosto pot in takrat se običajno rodijo najboljše ideje.

V samoti krepimo samozavest.

V samoti začnemo bolj pozorno poslušati svoj notranji glas. Takrat lahko v miru pretehtamo argumente »za« in »proti« ter sprejmemo najboljšo možno odločitev na podlagi lastnih izkušenj.

Povečanje samostojnosti.

Ko ostanemo sami s sabo si lahko postavimo cilje na podlagi lastnih sanj in želja, ne pa da na naše odločitve vplivajo mnenja drugih.

Izostritev zaznavanja.

Ko se v samoti ogradimo od negativnih vplivov zunanjega sveta, lahko na problem, ki nas muči, pogledamo s povsem drugega zornega kota in morda se nam rešitev zanj ponudi povsem nepričakovano.

Samota zmanjšuje stres in nervozo.

Ko se po napornem dnevu umaknemo v tišino narave, se misli znova zbistrijo in ves stres, ki smo ga nakopičili skozi dan, postopoma izpuhti v zrak.

Spoznajmo sami sebe.

Kratek premor od druženja in nenehne komunikacije z drugimi je najboljši način spoznavanja sebe. Ko smo sami s sabo lahko določimo lastne prioritete in spoznamo, kaj nam je v življenju zares pomembno.

Pozitiven vpliv na tudi ljubezensko zvezo.

Mogoče se na prvi pogled ne zdi logično, toda vsak človek v zvezi nujno potrebuje tudi trenutke samo zase. Takrat se lahko posveti rečem, ki ga zares veselijo in jih ne more početi v dvoje. V teh trenutkih znova pridemo v stik sami s sabo in če bomo bolje razumeli sebe, bomo bolje razumeli tudi ljubljeno osebo.